Ovo je još jedan prelepi model narukvice sa YouTube kanala Sonysree Creations. Narukvica se sastoji od više motiva napravljenih od rondela i zrnastih perlica. Osim narukvice, ja sam od istog motiva napravila i minđuše i prsten.

Tutorijal koji sam koristila se zove ‘Unique Designer Beaded Bracelet‘. Hvala Sonysree za veoma jasan i lak za praćenje tutorijal, kao i uvek do sada.

Materijal koji sam koristila:

  • Miyuki perlice 11/0 boja ‘Light Bronze
  • Miyuki perlice 8/0 boja ‘Light Bronze‘ (samo par komada za alke)
  • Rondele 6x4mm boja ‘Jet Iris’
  • Konac Fireline Black Satin 0.15mm

U tekstu ‘Falling Leaves‘ sam već pisala o bojama osnovnih perlica koje ’imitiraju’ plemenite metale. U tom kompletu sam koristila ‘srebrne’ perlice sa crvenim rondelama.

Kombinaciju zlatne i zelene boje sam već imala kod Nunzia Easy mindjuša i Lizbeth narukvice. Ovde sam koristila svetlije bronzane perlice i neobične plavo-zelene rondele koje tu i tamo imaju i zlatni i ljubičasti odsjaj. Veoma mi se sviđa ova kombinacija, a više ljudi mi je dalo sličan komentar, da izgleda ‘kraljevski‘.

Pročitajte više o:

U ovakvom radu je konac na nekim mestima dosta vidljiv. To se ne može izbeći, jednostavno je takav rad. Sonysree u tutorijalu uz zlatne perlice i srebrne rondele koristi Wildfire konac na kome piše da je zeleni, mada meni izgleda beo. Ako malo bolje pogledate uvodnu sliku na tutorijalu, videćete da je i uz dosta tamne hematit perlice koristila svetliji konac.

Ja sam koristila crni Fireline, i iako se zaista primećuje na uveličanim slikama, meni to nije ružno. Ako vam se to ne sviđa, možete potražiti providni ribarski najlon, ali da ne bude deblji od 0.2mm.

Pročitajte više o koncu za rad sa perlicama.

Narukvica

Sonysree narukvica
Počela sam sa narukvicom, ali čim sam videla ovaj tutorijal, znala sam da će biti komplet.

Originalna narukvica se sastoji iz 6 motiva napravljenih od po 6 rondela, između kojih se nalaze 3 reda takozvanog ’riblja kost’ (herringbone) boda od zrnastih perlica.

Kada sam uradila prva 2 motiva, shvatila sam da će mi narukvica biti velika sa 6 motiva, a premala sa 5, ako se budem držala tutorijala. Odlučila sam da malo razmaknem motive, tako da imam 4 puta po dve perlice između njih, umesto 3. Mislim da nisam narušila izgled, a dobila sam tih nekoliko nedostajućih milimetara.

Možda sam mogla i obrnuto, da približim motive, pa da ih ipak bude 6, pri čemu bi morali da budu kraći delovi samo sa perlicama na krajevima narukvice. Čini mi se da bi tako narukvica delovala ’pretrpano’. U svakom slučaju, dobro je znati da imate više načina da prilagodite dužinu narukvice svojoj ruci.

Inače, počela sam narukvicu baš kao na tutorijalu, sa 3 x 2 zrnaste perlice, a tek kada sam napravila svih 5 motiva i isprobala veličinu na ruci, vratila sam se na krajeve i dodala još nekoliko redova perlica i krajnje 8/0 perlice kroz koje prolaze alke.

To je dobra taktika ako niste sasvim sigurni koja će vam dužina trebati, a skoro uvek je tako.

Moja narukvica je dugačka nešto manje od 17cm sa kopčom, a 15.7 bez kopče. Dužina jednog motiva (mereno od prvog do poslednjeg para perlica) je 22mm. Kopča je dugačka 15mm.

Može li se raditi od većih perlica?

Sonysree u svojim tutorijalima skoro uvek navodi da se mogu koristiti zrnaste perlice veličine 11/0 ili 10/0. Nikada nisam imala prilike da proverim da li je to zaista tačno, tj. kako bi rad izgledao od 10/0, znači, malo većih perlica, jer do sada nikad nisam ni imala takve perlice.

U ovom slučaju, čini mi se da ne bi bilo problema sa većim perlicama, osim možda na gornjem i donjem delu motiva, gde su dve vezane rondele između dve zrnaste perlice. Sa 11/0 perlicama, ako se konac kako treba zategne na tom mestu, motiv se malo savije na unutra, pa izgleda ispupčeno. Tako izgleda i u tutorijalu, i sviđa mi se to. Ali imam utisak da bi to sa većim perlicama bilo još izraženije, znači motiv bi bio još više savijen.

Kopča za narukvicu

Problem kod narukvice je bio taj što nisam mogla da nađem kopču odgovarajuće boje. Zlatna bi previše blještala, bronzana je bila previše zelenkasta, bakarna je previše crvenkasta… Ponekad je baš teško uklopiti boju metalnih delova za nakit sa perlicama iako se na prvi pogled čini da je izbor metalnih delova stvarno veliki.

Inače, imam i nekoliko kesica različitih alki koje su sve ‘boja bronze’, a sve su različite i nijedne se ne uklapaju baš idealno sa ovim ‘bronzanim’ perlicama. Na kraju sam ipak stavila bakarnu kopču, pa ću možda nekad naći nešto bolje.

Pročitajte više o metalnim delovima za nakit.

Minđuše

Sonysree minđuše
Minđuše sam napravila od jednog motiva sa narukvice, s tim što je poslednja perlica na donjoj strani 11/0, a na vrhu je 8/0 perlica kroz koju prolazi alka.

Razmišljala sam da li da napravim minđuše od dva vezana motiva, ali sam zaključila da bi bile ipak predugačke (bar za mene).

Još dok sam pravila minđuše, shvatila sam da je motiv sasvim odgovarajuće veličine za još nešto…

Prsten

Sonysree prsten
Ispao je baš lepo. Skoro kao ‘pravi’.

Već sam ranije pokušavala da pravim prstenje, ali sa neodgovarajućim, previše tankim i mekim koncem, pa bi ispadali nekako mlitavi i brzo bi se rastegli. Ovaj je od Firelinea, više puta ojačan i izgleda da će dugo zadržati oblik.

Gornji deo prstena je od istog motiva sa narukvice i minđuša.

Obruč prstena je rađen bodom ‘herringbone’ od 11/0 perlica, pri čemu su prve dve i poslednje dve veće, tj. 8/0 perlice. Na sličan način sam napravila i prsten za Wave by Mu komplet.

Ovakav bod se veoma često koristi za prstenje jer daje čvrst gajtan koji se neće istezati. Naravno, da bi bio još čvršći, preporučujem da kad spojite obruč, nastavite bod unazad ponovo kroz iste perlice dok ne dođete do drugog kraja.

Možete pogledati i tutorijal za prsten autorke Sonysree. To je ’Beaded wedding ring’. U njemu možete videti kako se počinje, sastavlja i završava krug prstena.

Jedini problem kad pravite prsten od perlica je pogoditi pravu veličinu. Morate više puta isprobavati i podešavati, jer prsten treba da vam bude taman, tako da ne spada, ali ne sme biti previše zategnut da bi bio udoban za nošenje.

Ja inače uvek imam problem da pronađem dovoljno mali prsten kada ih kupujem, pa je pravo zadovoljstvo kad mogu sama sebi da ga napravim po meri.

Moj prsten ima 25 redova perlica (ali su prvi i poslednji red od 8/0 perlica), a unutrašnji prečnik mu je 18 mm. Možda vam to može pomoći da okvirno izračunate koliko će redova vama trebati. Naravno, ako koristite neke druge perlice, a ne Miyuki, sitne razlike u veličini između perlica mogu učiniti svaki proračun netačnim.

Samo metoda višestrukih proba vam može pomoći da napravite prsten po meri.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.