Pejote trouglovi (ili originalno ‘peyote’) su jedna od najpopularnijih vrsta nakita od perlica.

Prave se kombinacijom pejote i herringbone boda. Trouglovi se rade u krug počevši iz sredine, pri čemu se svakim redom trougao uvećava. Strane trougla se rade pejote bodom, dok je na uglovima herringbone bod.

U stvari, tehnika je veoma slična kao kod 3D pejote oblika o kojima sam već pisala, samo što se ovi trouglovi počinju iz same sredine.

Pejote trouglovi mogu biti i jednobojni, ali najzanimljiviji su oni u dve ili više boja. Različitim dizajnom se postižu veoma upečatljivi efekti. Veći trouglovi se koriste kao privesci za ogrlice, manji za minđuše.

1. Šeme za pejote trouglove

Na internetu se mogu naći bezbrojne šeme i tutorijali za pejote trouglove. Dizajni su veoma različiti. Ima folklornih, ornamentalnih, čak veoma komplikovanih, ali i jednostavnih, ali vrlo efektnih geometrijskih šara.

Ima besplatnih šema, ali i mnogo onih koje se plaćaju, na Etsy-ju i eBayu. Sve u svemu, ideja za pejote trouglove ima toliko, da ćete se bukvalno izgubiti kada pokušate da izaberete neki od njih.

Primetila sam da postoje dve vrste šema:

Ovo je i primer za besplatne šeme. Sajt koji je naveden na slici više ne postoji, ali link na ovoj Pinterest strani će vas odvesti na pravi sajt. Autorka se zove Anna Belous. Osim trouglova, na sajtu ima i drugih prelepih pejote šema.

Link sa ove strane vodi na Etsy shop LunamisBeadsPatterns. Znači, šema se plaća. Ona se sastoji iz kompletnog uputstva za izradu trougla, korak po korak, sa više šema u boji, i spiska korišćenih perlica sa originalnim šiframa proizvođača.

Iskreno, mislim da je prva slika, kad se malo uveliča, dovoljna da se ovakav trougao napravi.

Na nekim šemama ćete videti naveden broj perlica. To je u stvari zbir perlica u poslednjem i pretposlednjem redu. Na primer, kada piše 29, to je trougao od 15 redova, koji u poslednjem redu ima 15, a u pretposlednjem 14 perlica.

Takođe se mogu naći i ’prazne šeme’, tj. šabloni koje možete koristiti da kreirate neki svoj dizajn pejote trougla.

Gledajući slike gotovih trouglova, primetila sam da neki izgledaju ravno, a neki kao da su izdignuti u sredini. Takoreći, izgledaju kao niske trostrane piramide. Kod nekih čak nisam bila sigurna da li je taj efekat piramide stvaran, ili optička varka zbog veštog rasporeda boja.

Onda sam pomislila da trouglovi izgledaju kao piramida ako se rade po ovim drugim šemama.

Ali nije tako. U stvari, kada počnete da ih radite po bilo kojoj šemi, trouglovi su ravni, a kad trougao pređe određenu veličinu, počinje da se formira piramida.

Sve ovo važi ako ih pravite od perlica koje su posebno namenjene za pejote bod.

2. Od kakvih perlica se prave pejote trouglovi?

Pejote trouglovi najbolje izgledaju ako se prave od posebne vrste zrnastih perlica koje su po obliku više cilindrične, veoma uniformne po veličini, i imaju nešto manje rupe, a tanje zidove.

Kod proizvođača Miyuki ove perlice se zovu Delica, a kod Toho su to Treasure perlice.

Kada ih koristite za pejote bod, ove perlice sa savršeno međusobno uklapaju u redovima, kao ciglice. Konac koji koristite je praktično nevidljiv, vidi se samo po malo na uglovima trougla.

Manje trouglove možete raditi i od običnih zrnastih perlica. Veći trouglovi od običnih perlica se neizbežno krive i savijaju. Ako ipak želite da pokušate sa običnim perlicama, probajte prvo sa Toho, jer one imaju najviše cilindrićni oblik. Zrnaste Miyuki i Preciosa su više okruglaste.

Takođe, vodite računa o tome da su Delica perlice 11/0 po veličini negde između običnih zrnastih 15/0 i 11/0. To znači da, ako je negde navedena veličina trougla urađenog od Delica 11/0 perlica, trougao će biti veći ako se radi sa običnim zrnastim 11/0 perlicama.

Pročitajte više o zrnastim, kao i o Delica i Treasure perlicama.

3. Kakav konac se koristi za pejote trouglove?

Konac za pejote trouglove može biti deblji nego za ostale radove sa perlicama, jer Delica i Treasure imaju nešto veće rupe. Zbog toga se može koristiti i nešto deblja igla, obično se preporučuje veličina 10.

U stvari, konac treba da bude deblji i čvršći da bi i trougao na kraju bio što čvršći i zadržao svoj oblik. Ja sam za ova dva peyote trougla koristila Wildfire i Fireline debljine 0.15mm. Trouglovi ipak nisu sasvim čvrsti. Mislim da bi bio još bolji Fireline debljine 0.17 – 0.2mm.

Čak sam videla da se u nekim tutorijalima savetuje korišćenje duplog konca. Ja to ne preporučujem. Naime, za pejote trougao vam treba dosta dugačak konac. Dugačak konac se neizbežno zapetljava u radu, a kad je još i dupli, zapetljavanje je verovatno nepodnošljivo.

4. Kakve boje se koriste?

Kod mnogih dosadašnjih radova sa perlicama sam zagovarala ideju korišćenja ’metalik’ perlica da bi nakit izgledao kao da je izrađen od plemenitih metala.

Suprotno tome, kod pejote trouglova je najbolje koristiti mat, ne sjajne i neprozirne boje. Na primer, ako u nazivu imaju ’Opaque’ (neprozirno) ili ’Mat’, takve su dobre za pejote.

Ako su trouglovi od više boja, eventualno jedna od njih može biti sjajna ili sa nekom drugom upadljivom obradom. Ako su sve korišćene boje takve, nijedna od njih neće doći do izražaja, a šara će možda čak ostati sasvim neprimetna. Da tako kažem, izgubiće se u svetlucanju.

5. Moj '2 u 1' pejote trougao

Moj pejote trougao privezak ima dva lica, tj. sastoji se od dva trougla sa različitim šarama, koja su zatim povezana.

Prva strana

Dvobojni pejote trougao

  • Miyuki Delica 11/0 boja ’Opaque Pear (1131)
  • Miyuki Delica 11/0 boja ’Galvanized Cinnamon Brown (460)

Šema za ovaj trougao ima 35 perlica u poslednjem redu, u stvari 18 u poslednjem i 17 u pretposlednjem redu. Ima ukupno 18 redova.

Šema je sa bloga Bigyibogyo.

Druga strana

Višebojni pejote trougao

  • Miyuki Delica 11/0 boja ’Galvanized Cinnamon Brown (460)
  • Miyuki Delica 11/0 boja ’Mat Opaque Dark Cream (762)
  • Miyuki Delica 11/0 boja ’Opaque Lilac Glazed Luster (265)
  • Miyuki Delica 11/0 boja ’Opaqu Cactus (2124)

Originalna šema ima 39 perlica u poslednjem redu, 20 + 19. Ima ukupno 20 redova. Ali ja sam ovaj trougao malo smanjila da bi se mogao povezati sa onim prvim. Objasniću to nešto kasnije.

Šema je sa sajta Tatiananik gallery.

Za obe šeme sam morala da dam samo linkove na Pinterest, jer oba sajta na kojima se nalaze nemaju SSL sertifikat. Ipak ih posetite, ima još mnogo prelepih ideja na njima.

5.1. Tutorijali za izradu trougla sa dva lica

Prva šema sa bež i zlatnim perlicama mi je veoma brzo zapala za oko. Onda mi je palo na pamet da uradim trougao sa dve strane, gde će strane imati drugačije šare.

Naravno da se nisam prva dosetila toga, pa sam ubrzo počela da nailazim i na tutorijale za dvostrane trouglove.

Jedan od najjasnijih tutorijala za izradu pejote trouglova sa dva lica je Triangle Beaded Pendant – Peyote Stitch Tutorial sa YouTube kanala BijouTeo beading. Njega preporučujem da po njemu radite trouglove, bez obzira da li radite samo jedan ili dupli.

U ovom tutorijalu se sve lepo vidi, početak, pejote bod i povezivanje dva trougla na kraju. Obratite pažnju na kraj reda i početak sledećeg.

Među mnogim tutorijalima koji se plaćaju, tu je i Tutorial Two-Sides Triangle Pendant sa sajta ELLAD2. Inače, autorka ovog tutorijala je Beograđanka a živi i radi na jahti kojom obilazi egzotične destinacije. Veoma zanimljiva priča i zanimljiv sajt, posetite ga.

5.2. Izbor boja za trouglove sa dva lica

Ako želite da pravite trougao sa dva lica, trouglovi mogu da budu od istih boja, ali sa različitim šarama, kao kod ELLAD2.

Ali mogu i da budu od različitih boja, pri čemu je najbolje da jedna boja ipak bude zajednička. Ta boja će biti na ivicama oba trougla, da se ne bi primetile ostale različite boje kada trougao gledate sa strane.

U mom slučaju, ta boja je ’Galvanized Cinnamon (Cimet) Brown’. Ova boja je i jedina metalik boja od svih koje sam koristila za ova dva trougla.

5.3. Povezivanje dva trougla

Da bi se dva trougla povezala:

  • jedan treba da bude veći, tj da ima jedan red više.
  • na većem trouglu u poslednjem redu na uglovima treba da bude jedna perlica, a ne dve

Šema za moj šareni trougao je bila veća za dva reda, ali sam je ja skratila za tri reda. Alternativa je bila da uradim sve redove na šarenom trouglu po šemi, a onda da ‘izmislim’ još dva reda na dvobojnom trouglu. Nisam to uradila jer sam htela da gotov trougao ne bude veći od 5cm.

Zatim sam na oba trougla uradila još po jedan red samo sa Cimet perlicama. Osim na gornjim stranama trougla, gde sam predvidela da bude nosač priveska.

Evo kako su izgledali trouglovi pre povezivanja:

Trouglovi pre povezivanja
Levi trougao ima 18 redova originalne šeme + još jedan red sa Cimet perlicama. Desni ima 17 redova šeme + jedan red sa Cimet perlicama.

Povezivanje se radi tako što se naizmenično prolazi iglom sa koncem kroz jednu perlicu iz poslednjeg reda jednog, pa iz drugog trougla.

Pre toga sam uradila nosač priveska sa obe strane i najpre njega povezala na vrhu. Pazite kad radite nosač, njegova dužina zavisi od lančića koji mislite da koristite uz privezak. Nosač takođe treba da bude kraći za jedan red na jednom od trouglova. Kod mene je red više na manjem trouglu, ali moglo je da bude i obrnuto.

Da bi se sačuvao piramidni oblik trouglova, logično je da se nešto umetne u unutrašnjost priveska. Neki koriste gužvicu vune ili neke tkanine, a neki dugme, i to sam i ja uradiila. Prvo sam mislila da će biti dovoljno manje i tanje dugme. Na kraju sam stavila čak dva dugmeta, koja sam međusobno povezala, da bi svaki trougao imao ispupčenje dugmeta ispod sebe.

Dugmići u trouglu
Trugao sad zadržava oblik čak i kada ga stisnete prstima na sredini.

Strana spojenog trougla je dugačka 5cm.

6. Šta još reći?

Neverovatno koliko vas izrada pejote trouglova može zaludeti. Kad napravite jedan, samo želite da što pre pređete na sledeći, i sledeći…

Potpuno razumem one koji se godinama bave samo ovim trouglićima, bilo da ih prave ili dizajniraju šeme za njih. Nažalost, Delica perlice se kod nas u Srbiji skoro nigde ne mogu naći, pa nas to svakako ograničava.

Ja planiram da napravim i minđuše po šemi za drugi trougao sa 4 boje. Tu šemu je lakše smanjiti na veličinu za minđuše. Takođe, mislim da neće biti potrebno da pravim dupli trougao, mislim da će biti dovoljno čvrst i samo jedan.

Osim trouglova, postoje i drugi geometrijski oblici koji se na sličan način mogu raditi. Takođe, postoje i šeme za povezivanje više manjih trouglova u jedan veći geometrijski oblik.

Ali o tome neki drugi put.

Uživajte u izradi pejote trouglova, ali ne dozvolite da vas toliko obuzmu da zaboravite na ostale divne ideje za nakit sa perlicama.

Ako imate nekih pitanja o tekstu možete me kontaktirati preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta.

Možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga na društvenim mrežama.

Ako želite da vam ja napravim trougao ili neki drugi komad nakita, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.