Tutorijal za Summer Daze minđuše je sa YouTube. U stvari, prvo sam naišla na tutorijal za ogrlicu Summer Daze Necklace. Autor tutorijala je Bronzepony Beaded Jewelry, i ima još mnogo predivnog nakita na njihovom kanalu.

Dosta su jednostavne za izradu, pa su zgodne za početnike. Ovo je jedan od mojih prvih ’projekata’.

Različite varijante minđuša

Ako pažljivije pogledate izložene gotove minđuše na početku tutorijala, videćete da postoji više varijanti za njihovu izradu.

U gornjem delu se može raditi sa ili bez bisera ili veće perlice u sredini.

U donjem delu se može raditi sa manje ili više superduo perlica. Moje u prvom redu imaju 11 SuperDua. Ako se radi sa MiniDuo perlicama, treba naravno više njih u prvom redu, 15.

U poslednjem redu u donjem delu minđuše se mogu stavljati po dve manje perlice oko svake veće, a ne moraju, pa tako donji deo može biti okrugao ili izdužen, ovalni.

Koji materijal se koristi?

Osim što su jednostavne, ove minđuše će mi poslužiti kao primer za to koliko neodgovarajući ili nedovoljno kvalitetan materijal može da utiče na izgled nakita koji pravite.

U tutorijalu za ogrlicu se koriste MiniDuo perlice sa dve rupe, manja varijanta SuperDuo perlica. Tutorijal za minđuše je rađen sa SuperDuom, a i ja sam radila sa njima.

Saznajte više o SuperDuo i MiniDuo perlicama.

Boja SuperDuo perlica koju sam koristila je ‘Bronze Rainbow’. U stvari to su SuperDuo perlice raznih boja koje sve imaju istu završnu obradu. Najčešće se svaka od tih boja može naći i pojedinačno.

Takođe su potrebne 11/0 ‘seed bead’ perlice, biseri veličine 4mm za sredinu cvetića i takozvane ‘drop beads’ malo izdužene perlice sa jednom rupom za ivicu minđuša.

Ja sam u prvoj verziji minđuša umesto 11/0 perlica koristila jeftine kineske perlice neke zlataste boje koje i nemaju oznaku veličine. Umesto bisera i ’drop’ perlica koristila sam takođe ’no-name’ perlice veličine oko 4mm, boje korala.

Prva verzija

Summer Daze minđuše - prva verzija
Vidite li na ovoj slici beli konac kako na sve strane proviruje? Naravno, toga ne bi trebalo da bude, mada je ponekad neizbežno.

E sad, oni koji imaju više iskustva u ovome tvrde da je u takvim slučajevima bolje da proviruje crni konac. Nisam sigurna da se slažem, ali u svakom slučaju, to nisam znala u početku, a ovo je jedan od mojih prvih radova.

Međutim, kad sam počela da minđuše slikam iz blizine, to je tako počelo da mi upada u oči. Ovaj konac i nije beo, nego roze, ali se stvarno vidi.

Takođe, minđuše su bile nekako mlitave, nedovoljno čvrste, što se, doduše, na slikama ne vidi, ali se oseća kad ih uzmete u ruku, i nekako… Nemate osećaj da je to završen komad nakita.

Naravno, nosila sam ih takve desetak puta, ali sve vreme sam bila svesna da ‘to nije to’.

Zato sam rešila da ih preradim.

Izmene u materijalu za drugu verziju

Umesto kineskih ‘kao 10/0’, sada sam uzela Toho 11/0 perlice, boja ‘Permafinish galvanized mauve – PF556’, i konac Toho One-G koji je boje peska.

Veće koralne perlice sam zadržala. Iako je i kod njih problematična veličina, bar im je boja postojana, a pri tom mi se mnogo sviđa.

Summer Daze nove perlice
Evo kako izgledaju perlice, levo su kineske, a desno Toho.

Na prvi pogled je razlika samo u boji. Ali nije baš tako.

Dok sam rasturala stare minđuše, pola boje sa rozikastih kineskih perlica mi je ostalo na prstima!

Ove na slici su te korišćene, i vidi se da izgledaju skoro providno.

Onda sam pokušala da trljam između prstiju Toho perlice, ali boja se nije skidala. Da li je konkretno ta boja posebna, zbog onog ’Permafinish Galvanized’ u nazivu, ili su sve Toho perlice tako kvalitetne, saznaću kad više njih budem probala.

Saznajte više o zrnastim perlicama.

U svakom slučaju, pravo je zadovoljstvo raditi sa perlicama koje su sve iste, i koje imaju rupe iste veličine.

Šta sam dobila promenom materijala?

Nova minđuša je nešto manja, jer su i osnovne perlice, na prvi pogled neprimetno, ipak malo manje.

Na slici se naravno ne vidi, ali mnogo je čvršća, zato što je konac koji sam koristila bolji. Ali čvršće su i zato što sam po tri puta prošla kroz svaki krug perlica na njoj. To vam u mnogim tutorijalima neće ni reći, ali uvek je korisno, naročito kada se radi sa ovakvim koncem.

Prerađena i stara Summer Daze minđuša
Nova minđuša ima i pravilniji oblik, zbog čvrstine, a i zato što su osnovne 11/0 perlice mnogo kvalitetnije i sve su iste.

Čak mi se čini da se i ova boja 11/0 perlica mnogo bolje uklopila nego one prethodne.

One-G konac se mnogo manje vidi, i nije loš za ovakav rad.

Saznajte više o koncu za rad sa perlicama.

Vezu sa udicom sam radila malo drugačije nego prvi put, a i drugačije nego na tutorijalu. U tutorijalu se za vezu sa udicom koristi metalni deo u obliku potkovice, zbog čega se još koriste i perlice 15/0. To mi se učinilo kao prevelika komplikacija bez naročite potrebe, pa sam uradila sa običnom alkom.

Inače, skoro uvek promenim po nešto u uputstvima i tutorijalima koje koristim. Ne radim to tek da bi bilo drugačije, jednostavno mi se učini da je tako bolje i da će mi više odgovarati. A ponekad je neophodno nešto izmeniti ako koristite drugačije ili perlice različitih dimenzija od onih navedenih u tutorijalu.

Planirala sam da uradim i ogrlicu, ali kad sam počela da računam koliko SuperDuo perlica treba za nju, iskreno, malo sam se obeshrabrila. U stvari, možda bi bila prevelika, i možda bi trebalo ogrlicu raditi u MiniDuo varijanti. Do sada još nigde nisam videla MiniDuo perlice u ovoj boji.

Šta bi bio zaključak cele ove priče?

Itekako ima smisla koristiti kvalitetniji materijal, iako je skuplji, zato što je krajnji rezultat neuporedivo bolji.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.