Tutorijali iz ’keltske’ serije su među najpopularnijim tutorijalima Tanje sa kanala Macrame Magic Knots. Već sam pisala o njenom keltskom čvoru, koji je veoma dobra vežba vezivanja čvorova za početnike.

Sledeće su na red došle keltske makrame narukvice. Tanja ih ima nekoliko, sve su veoma interesantne i efektne. Ja sam napravila dve narukvice po njenim tutorijalima.

Princip je zapravo isti za sve njih: prave se gajtani od dvostrukih makrame čvorova, a u isto vreme se ti gajtani uvijaju jedni oko drugih na različite načine. Tako se formiraju manje ili više složene pletenice.

Pletenice? Na šta vas to podseća? Vratiću se na ovo kod treće narukvice.

Kakav konac sam koristila?

Za sve tri narukvice sam koristila korejski ’voskirani’ konac. Već sam detaljno pisala o ovom koncu. Iako su sva tri kupljena kao ista vrsta konca, u stvari su različiti, mislim, ne samo po boji. Zeleni konac je od ’satenske’ podvarijante, a ljubičasti i žuti od one druge, koja podseća na kožu. Pri tom, rekla bih da je žuti konac malo deblji.

Najlakše mi je bilo da radim od svetlozelenog konca, jer je mekši i svileniji. Ljubičasti, a naročito žuti konac sam morala mnogo više da zatežem u toku rada da bi čvorovi lepo izgledali. Skoro da sam napravila žuljeve na prstima.

Pročitajte više o Korejskom voskiranom koncu.

Koliko je konca potrebno?

Tanja sve narukvice radi od konca za koji kaže da je debljine 1mm. Njen konac je kineski poliester konac koji je vrlo sličan po kvalitetu mom svetlozelenom koncu. Moji konci su malo tanji, i zbog toga mi je bilo logično da je za istu narukvicu potrebno nešto manje takvog konca.

Ali koliko manje?

Verujte mi, iako već imam solidno iskustvo u makrame nakitu, određivanje tačne dužine potrebnog konca mi je i dalje misterija. Izgleda da se i mnogo iskusniji od mene takođe muče sa tim. Naime, u većini tutorijala koje sam odgledala, i samim autorkama na kraju ostaju poduži konci.

Šta ako ponestane konca u toku rada?

U početku sam mislila da je svakako bolje da ostane više, nego da vam ponestane konca usred rada. Pa, to jeste tačno. Ali, kad odgledate neki od tutorijala za keltske narukvice, a naročito kada napravite neku od njih, počinjete da shvatate kako se konci kreću u toku rada.

Neki od konaca prolaze kroz sredinu dvostrukih gajtana koje sam malopre pomenula. Zvaću ih ’osnove’. Drugi konci rade čvorove oko ovih prvih, njih ću zvati ’radni’. Očigledno je da će se ’radni’ konci više trošiti.

Ali ako vam ponestane ’radnog’ konca, možete ga lako produžiti. Jednostavno, na pogodnom mestu, a najpogodnije mesto je krivina gajtana, dodate novi konac na isti način kao što ste dodali početne konce. Kraj dodatog konca, a i onog koji je ponestao, ostaju na poleđini rada, na kraju ih isečete na 3-4 mm i istopite upaljačem, kao što se i inače radi na kraju svakog makrame rada.

Daleko veći problem je ako vam ponestane konca koji je ’osnova’. Verujem da je i njega moguće produžiti, ali to mi se do sada još nije desilo.

Ako vam i pored ovog mog ‘mudrovanja’ budu ostali krajevi konca duži od 25 cm, nemojte se ljutiti. Kao što sam više puta rekla, ovo jeste jedna od najtežih stvari kod makrame radova. Dugačke krajeve sačuvajte, sigurno se mogu upotrebiti za nešto.

Ljubičasta narukvica

Ljubič;asta keltska narukvica
Ovo je link do turorijala za narukvicu.

Počinje se sa 2 konca od 60 cm. Najpre se napravi dupli čvor sa njima, a onda se razdvoje, pa se dodaju ostali konci sa leve i desne strane. Po tutorijalu se dodaje:

 • Sa leve strane: 1 * 70 cm, 1 * 110 cm, 2 * 90 cm, 1 * 120 cm
 • Sa desne strane: 1 * 60 cm, 2 * 110 cm, 1 * 90 cm, 1 * 120 cm

Znači, sa svake strane se dodaje po 5 konaca. Ali, da ne biste imali 10 krajeva konaca koje na kraju morate da zatežete i isecate, daleko je bolje umesto dva pojedinačna dodati jedan konac presavijen na pola, ili na dva dela različite dužine. U drugom tutorijalu i Tanja tako radi.

Drugi način za dodavanje bi onda bio:

Sa leve strane dodajete:

 • 1 konac od 180 cm presavijen tako da je unutra 70cm, a spolja 110 cm
 • 1 konac od 180 cm presavijen na pola
 • 1 konac od 120 cm

Sa desne strane ćete dodati:

 • 1 konac od 170 cm presavijen tako da je unutra 60 cm, a spolja 110 cm
 • 1 konac od 200 cm presavijen tako da je unutra 110 cm, a spolja 90 cm
 • 1 konac od 120 cm

Dalje samo pratite tutorijal, Tanjini su svi veoma jasni.

Svetlozelena narukvica

Svetlo zelena keltska narukvica
Ova narukvica je kod Tanje plava i zove se Macrame Celtic ‘Blue sea’.

Počela sam je sa dužinama konaca kao što je rečeno u tutorijalu, ali je to stvarno previše. Na kraju sam došla do nekih optimalnih dužina, pa ću ovde njih navesti.

Vodite računa da ako radite od debljeg konca, ili imate deblju ruku (moja je prilično tanka) treba ipak da uzmete malo više konca nego što sam ja rekla. Ako vam slučajno ponestane, pokušajte da ga produžite kao što sam gore opisala.

Počinje se opet sa dva konca, ali ovog puta su dugački 70 cm, jer ima malo više ‘krivudanja’ gajtana.

Onda sam dodala sa svake strane:

 • Prvi dupli konac 180 cm presavijen tako da je spoljašnji 110, unutrašnji 70
 • Drugi dupli 130 cm presavijen na pola
 • jedan konac 110 cm

Žuta narukvica

Žuta keltska narukvica
Dok sam radila prve dve narukvice, odjednom me je sve to podsetilo na pletenje. U jednoj od mojih ranijih manija pletenja, bila sam opsednuta džemperima sa pletenicama. Sećam se da sam nailazila na mnogo šema (naravno i one su bile ’keltske’), i samo sam tražila još složenije i komplikovanije.

Više džempera sam uradila po tim šemama. Sada ih retko nosim, jednostavno, klima u Beogradu se promenila, i retko kada je prilika za njih.

Ali postalo mi je jasno da se po istom principu kao pletenice mogu raditi i makrame narukvice.

Dakle, žutu narukvicu sam radila po uzoru na ovu pletenicu. Na kraju šemu nisam ni gledala, već samu pletenicu.

Keltske makrame narukvice

Raspored konaca:

Počinje se opet sa središnja dva konca od 70 cm. Zatim se dodaje sa obe strane:

 • Prvi dupli 180 cm presavijen na spoljašnji 110, unutrašnji 70
 • Drugi dupli 140 cm na pola
 • Jedan konac 130 cm

Počinje se isto kao i prve dve narukvice, a zatim gajtani kreću da vijugaju ’malo’ drugačije. Iako izgleda komplikovano, verujte da zaista nije, a tako je zabavno…

Na većoj krivini sam radila ukupno 12 čvorova, znači 5 puta se menja smer čvorova. To možete i videti po malim ‘okcima’ koji se formiraju prilikom promene smera, a kojih ima 3 sa unutrašnje strane gajtana, a 2 sa spoljne.

Inače, ova prilično upadljivo žuta boja baš ne liči na mene, ali mi se mnogo sviđa.

Napomene za sve tri narukvice

 • Obratite pažnju kod ukrštanja gajtana, koji ide gore, a koji dole. Ja sam kod ljubičaste narukvice nešto ’pametovala’, pa narukvica nije baš sasvim pravilna. Nadam se da ćete se složiti da zbog toga nije ništa manje lepa.
 • Kad pravite krivine gajtana, mnogo će se lepše saviti ako na spoljašnjem delu gajtana uradite 3 umesto 2 čvora. Uradite jedan čvor, onda drugi u suprotnom smeru,  i treći isto kao prvi, Ovo naročito važi za manje krivine na žutoj narukvici, jer su ukrštanja tu dosta gusta. Na većim krivinama nisam to morala da radim.
 • Tanja ostavlja samo po jedan konac za vezivanje narukvice. Ja sam ostavila dva, jer je moj konac malo tanji, i ovako mi lepše izgleda. Ako radite od Linhasite ili C-Lona, možete uraditi i uvrnute gajtane na krajevima, kao što sam uradila kod Zelenog kompleta.
 • Zatezač sam na ljubičastoj narukvici uradila kao Tanja, a na ostale dve drugačije. Više mi se sviđa taj drugi način, jer je narukvicu lakše zategnuti samo jednom rukom. Kako se radi taj drugi zatezač, pogledajte u tutorijalu za narukvicu Macrame Tite.

Keltske narukvice vezivanje

Može li još složenije?

Svakako da može.

Sve tri narukvice se sastoje od 4 dvostruka gajtana. Zašto ih ne bi moglo biti 5, ili više? Ostaje mi samo da pročešljam moje ostale šeme za pletenje i da nađem još neku zanimljivu, koja bi se mogla upotrebiti za narukvicu, ili možda ogrlicu.

Nadam se da sam vam zagolicala maštu, ili vas inspirisala da smislite neku svoju ‘keltsku’ narukvicu. Ili možda da poželite da pletete…

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.