Meliara je moj prvi mikro-makrame komplet nakita. Rezultat je otprilike mesec dana oklevanja da počnem, i mesec dana učenja.

Ne izgleda to baš, baš sasvim kako bi trebalo, ali ipak sam bila veoma ponosna kada je završen.
Dizajnerka i autorka tutorijala za komplet Meliara je jedna neverovatno talentovana Vijetnamka koja objavljuje YouTube tutorijale na kanalu Macrame Tita.
Ovo su linkovi tutorijala za Meliara mindjuše, privezak i narukvicu.

Titini tutorijali su odlični. Ona tačno zna kada da uspori da se lepo vidi šta radi, i vidi se čitav postupak, od početka do kraja, osim što preskoči delove koji se ponavljaju više puta na isti način.

Materijal koji sam koristila za komplet Meliara:

 • C-Lon najlonski konac 0.5mm boja ‘Sage
 • Miyuki 11/0 perlice boja ‘Duracoat Galvanized Dark Mauve
 • Miyuki 8/0 perlice boja ‘Duracoat Galvanized Dark Mauve‘ (samo za narukvicu)
 • Kineske bikonuse od 5mm – nemam ime boje, a najbolje se vidi na slikama narukvice kakva je u stvari.
 • Češke Candy perle sa dve rupe boja ‘Alabaster Terracota Purple‘ (za privezak i narukvicu).
 • Metalne alke prečnika 15mm za privezak i minđuše (ta dimenzija se navodi u tutorijalu, ali moje alke su oko 12mm za minđuše i 14mm za privezak). Za ovu svrhu bi najbolje bilo naći zatvorene alke.

Meliara privezak i minđuše
Tita je u tutorijalu umesto bikonusa i Candy perli koristila okrugle perle različitih veličina. Ja sam morala malo da se dovijam kako da uklopim perle sa dve rupe. Mislim, nisam morala, ali sam baš želela da ih upotrebim, i našla sam način za to.

Takođe, u tutorijalu se koristi korejski voskirani poliesterski konac od 0.5mm , i ja preporučujem da, bar prvi put, radite od takvog konca, da ne biste došli u zabunu oko toga koliko vam je konca uopšte potrebno, jer je C-Lon dosta tanji od ovog konca.

Pročitajte više o korejskom poliester koncu za mikro makrame.

Ako radite od korejskog konca, potrebno je ukupno 26 metara konca za ceo komplet, i to:

 • Za narukvicu: 8 niti dužine 100cm i 6 niti od 50cm
 • Za minđuše: 8 niti po 50cm za svaku minđušu
 • Za privezak: 14 niti po 50cm

Ako radite i gajtan za privezak od istog konca, računajte još oko 4 metra.

Napomena za narukvicu:

U tutorijalu je na početku pogrešno navedena početna dužina niti. U prvom komentaru posle tutorijala su navedene ispravne dužine. Dakle, kao što sam rekla, potrebno je ukupno 8 niti dužine 100cm i 6 niti od 50cm.

Prve dve niti treba da budu 100cm, sledeće 4 su takođe 100cm. Zatim se koristi 6 niti od 50cm, po tri sa svake strane. Poslednje 2 niti su opet od 100cm.

Meliara narukvica
Ako ipak odlučite da radite od C-Lona, biće vam potrebno nešto manje konca, jer je, kao što sam rekla, C-Lon tanji iako se i jedan i drugi konac vode kao 0.5mm.

Na primer, kad sam završila prvu Meliara minđušu od C-Lona, ostalo mi je previše konca, pa sam za drugu sekla za 2cm kraće niti. Možda sam mogla i još kraće. Bilo je sasvim dovoljno da mogu lako da vežem i poslednji čvor.

Kasnije sam i za ostale delove seta sekla svaku nit oko 2-3cm kraće, i ostajalo mi je negde više, negde manje konca.

Izuzetno je važno da početni čvorovi koji se rade oko prstena budu dobro zategnuti.

Kada radite drugi red čvorova oko početnih na prstenu, obavezno zategnite još jednom svaki par konaca pre nego što nastavite da radite sa njima.

Meni je to kod minđuša prilično dobro uspelo, ali kod priveska i narukvice nije baš sasvim. Možda zbog toga što su prsteni/alke koje sam koristila za narukvicu i privezak bili predebeli za ovako tanak konac.

Meliara minđuše
U sva tri dela kompleta se ponavlja motiv kružića od čvorova, koji se spiralno nastavljaju jedan na drugi, a u sredini svakog kružića je perlica. Minđuše imaju po 6 ovih kružića, tj. tri sa svake strane, a privezak i narukvica po 10, 5 sa svake strane.

U tutorijalu je veoma jasno pokazano kako se prave ovi kružići, simetrično sa leve i desne strane. Naročito obratite pažnju kako se menja smer vezivanja čvorova da bi se napravio gajtan koji u ovom slučaju, ide oko perlice. Ovo je tehnika koja se mnogo koristi u izradi mikro makrame nakita.

Meliara set od C-Lona sam počela da radim nakon što sam se malo (možda i premalo) izvežbala radom sa debljim koncem. U početku mi je bilo veoma teško da vezujem čvorove od C-Lona. Kao da su se sami razvezivali koliko god da sam se trudila.
Onda sam se prisetila priče o kondicioniranju konca za rad sa perlicama pomoću voska. Pošto sam često viđala da se spominje voskirani konac za makrame, pomislila sam da probam da voskiram C-Lon, iako nigde nisam pročitala da neko to radi.

Moguće da je C-Lon zbog voska malo izgubio sjaj, ali je bilo mnogo lakše vezivanje čvorova. Takođe, mislim da se sloj voska skidao tokom rada, ali sam ja sve više ulazila u štos sa zatezanjem čvorova, pa mi to nije smetalo. Dakle, definitivno je moguće na taj način koristiti C-Lon konac, naročito ako ste početnik. Kasnije, kada se uvežbate, možda vam voskiranje više neće trebati.

Pročitajte više o C-Lon koncu za mikro-makrame i voskiranju konca.

Završavanje rada

Pri završavanju rada, mnogo pazite kad koristite upaljač.

Meni se, na primer, desilo da sam radeći Meliara narukvicu u jednom trenutku slučajno zahvatila plamenom jedan od konaca od kojih je još trebalo da napravim čitavu jednu stranu narukvice! Najpre mi se digla kosa na glavi od užasa, a onda sam shvatila da ipak mogu da se izvučem iz te situacije.

Uspela sam, i tek tada zaista osetila da ću savladati mikro makrame. Samo mi je žao što nisam snimila kako sam to uradila. Mogla sam da objavim i svoj YouTube tutorijal ‘Kako se izvući posle katastrofalne greške tokom izrade mikro makrame‘. Ne verujem da bih imala živaca da to uradim ponovo namerno.

Pročitajte tekst: Kako naučiti mikro makrame.

Kad smo već kod upaljača, treba da napomenem da samo radove od sintetičkog konca možete završavati rastapanjem pomoću plamena. Prirodni konac, na primer pamučni, se ne topi nego gori. Krajevi kod takvog konca se moraju osiguravati lepkom.

Jedna od dobrih strana nakita od makrame je što se narukvice i ogrlice mogu napraviti bukvalno bez metalnih delova. To je dobro za one kojima je koža osetljiva ili su alergični na neki od tih bižuterijskih metala. Nažalost, za minđuše ipak morate imati udice.

Gajtan za orglicu iz Meliara seta sam napravila kao pletenicu od 4 niti. Postoji mnogo tutorijala za to, i neki su tako konfuzni da sve izgleda mnogo komplikovanije nego što jeste.

Na kraju sam uradila jednu drugačiju i malo lakšu varijantu ove pletenice.

Najkraće objašnjenje je ovo:

Gajtan za ogrlicu ili narukvicu (gajtan od 4 niti, jedna od varijanti)

 1. Uzmete 4 niti konca, vežete ih u čvor tako da ostane oko 15cm na početku slobodno, i pričvrstite na tablu.
 2. Krajnju levu nit prebacite preko jedne niti desno od nje. Onda krajnju desnu nit prebacite preko dve niti levo od nje.
 3. Ponavljajte ta dva koraka, i trudite se da ravnomerno zatežete pletenicu.
 4. Kad postignete dovoljnu dužinu, vežete sve 4 niti u čvor. Na kraju treba da ostane oko 15cm slobodnih niti, tj isto kao na početku.

Mikro makrame gajtan za privezak Meliara
Onda sam sa svake strane 2 od 4 niti isekla na oko 3mm dužine, i zatim pažljivo istopila kratke krajeve isečenih niti upaljačem da bi bili osigurani. Na krajeve preostalih dužih niti sam postavila perlice i pričvrstila ih pomoću čvorova sa obe strane.

Sad još samo treba napraviti ‘zatezač‘, pomoću koga se ogrlica produži dovoljno da može da se stavi preko glave, a zatim zategne do željene dužine.

Da ne bih dalje objašnjavala rečima, evo tutorijala koji pokazuje kako se pravi zatezač za narukvice ili ogrlice. Ko je savladao osnovne čvorove, prepoznaće da se radi o kvadratnom čvoru.

Na tutorijalu se takođe vidi i alatka Thread Zapper koja se može koristiti umesto upaljača. Uzgred, veoma bi mi koristila i za rad sa perlicama, i verujem da ću je kad tad kupiti.

Na isti ovaj način sam uradila gajtan za privezak Wave by Mu, kao i zatezač za 3d peyote privezak ‘Kvadratura kruga’.

Zatezač za Meliara narukvicu je urađen malo drugačije, vidi se na tutorijalu za narukvicu.

Da rezimiram…

Za mikro makrame je potrebno mnogo strpljenja, vežbanja i upornosti. I pored toga, veoma je zabavno raditi ih, a krajnji rezultat je zaista vredan truda.