Keltski čvor sam radila po YouTube tutorijalu „DIY Macrame Celtic Knot Keychain | Pattern 3„. Minđuše koje čine komplet sa čvorom je rađen po tutorijalu „How to Make Simple Macrame Earrings DIY“ Oba tutorijala su sa kanala Macrame Magic Knots.

Vlasnica kanala Macrame Magic Knots se zove Tanja Živanović.

Zašto mislim da je ovaj projekat za početnike?

Kao što vidite iz naziva tutorijala, keltski čvor je broj 3, znači ima ih još, a ovaj je ‘najkomplikovaniji’. Ovu reč sam stavila pod znake navoda, jer zaista, samo izgleda komplikovano. U stvari je odličan način da početnici izvežbaju ovaj osnovni makrame čvor.

I minđuše i privezak se sastoje od traka napravljenih pomoću kosih redova makrame čvorova. Trake menjaju pravac pod pravim uglom i čine, u slučaju minđuša kvadrat, a kod priveska malo složeniji oblik keltskog čvora.

Materijal koji sam koristila:

Ovaj komplet sam radila od korejskog voskiranog poliesterskog konca (Environmental Korean waxed Polyester cord) debljine 0.5mm. Boja je ‘Midnight Blue’.

Minđuše

Keltske minđuše
Ja sam prvo napravila privezak, pa tek onda minđuše, ali ovde ću krenuti sa minđušama, jer su jednostavnije.

Za minđuše je potrebno ukupno 20 niti po 50cm, znači po 10 za svaku minđušu, tj. po 5 za svaki kvadrat.

Naravno, po svom običaju, krenula sam od tutorijala, ali sam uradila malo drugačije minđuše.

Kao što vidite, minđuše u tutorijalu se sastoje od jednog kvadrata koji u svakom redu ima 5 redova čvorova. Ja sam radila dva kvadrata koji prolaze jedan kroz drugi i imaju po 7 redova čvorova na svakoj strani.

U stvari, možete praviti i veći kvadrat, samo pazite da uradite isti broj redova u svakoj strani kvadrata. Tek kada sam završila minđuše, palo mi je na pamet da sam mogla da radim jedan kvadrat minđuše (gornji) manji, a drugi veći, bilo bi još interesantnije.

Ugao kvadrata se pravi tako što se iz poslednjeg reda jedne strane počinju redovi sledeće strane pod pravim uglom. Najpre jedna nit, pa dve, tri, i na kraju pravite čvorove sa sve četiri niti oko pete koja je ‘noseća’ nit.

Zatvaranje kvadrata

Kad završite sve četiri strane kvadrata, sastavljate ih tako što vezujete sa naličja rada paralelne niti sa svake strane, dve po dve. Pri tome je veoma važno da ih vezujete po redu.
Takođe je važno da te čvorove dobro zategnete, da se sa lica ne bi video razmak između redova.

Ja sam smislila trik sa mojom tablom za makrame koji pomaže da ne pomešam niti.

Zakačim kvadrat okrenut licem na dole na ugao table, a zatim zakačim niti za zareze table onim redom kojim ću ih vezivati. Onda samo uzimam dva po dve i vezujem ih.

Sastavljanje kvadratne minđuše
Kada sam završila sve četiri strane jednog kvadrata, dve niti su bile dugačke 18cm, a ostale oko 5-6cm. Međutim, ako malo bolje pogledate Tanjin tutorijal, videćete da je kod nje na kraju jedan konac bio kraći, a ostali otprilike isti.

Ovo verovatno ima veze sa brojem redova u svakoj strani kvadrata, ali svaki pokušaj da to analiziram se završi tako što se sasvim pogubim. Bar za sada. Planiram malo detaljniju analizu potrošnje konca za ovu i još neke mikro makrame šeme, pa će biti tekst i o tome.

Kada sastavite kvadrat, krajeve niti treba iseći na dužinu od 3-4mm i pažljivo istopiti pomoću upaljača.

Kada uradite prvi kvadrat, na isti način uradite i drugi, i pre nego što ga povežete, provucite ga kroz prvi. Sastavljanje je sada malo nezgodnije, ali je ipak izvodljivo.

Alku za udicu sam provukla direktno kroz sam ugao jednog od kvadrata. Zatim sam provukla udicu kroz alku i onda zatvorila alku. Zavisno od toga kako je okrenuta udica, možda ćete morati njen donji deo da okrenete pod uglom od 90 stepeni.

Privezak

Privezak keltski čvor
Tutorijal kaže da je za ovaj privezak potrebno 5 niti dužine 170 cm, ako je konac debljine 1mm. Ja sam upotrebila 5 niti dužine 150 cm, jer je moj konac malo tanji.

Uzgred, iako se u tutorijalu za minđuše ne navodi debljina konca, mislim da je i taj 1mm. Mora biti, jer sam ja koristila istu dužinu, a uradila sam veći kvadrat od malo tanjeg konca.

Izrada keltskog čvora jeste komplikovanija, ali ne mnogo, naročito ako ste pre toga ‘apsolvirali’ kvadratne minđuše. Kod priveska ima više promena pravca. Krivine se negde rade isto kao kod kvadrata, a na nekim mestima samo promenite smer vezivanja čvorova.

Negde se rade duže, a negde kraće trake. Trake se kasnije provlače kroz ranije urađene.

Malo je problematično i to što se niti dok su dugačke prilično zapetljavaju. Zato je najbolje da na početku reda držite sve niti na jednoj strani (levoj ili desnoj, zavisno od smera). Kad vežete čvor sa jednom niti odmah je prebacite na drugu stranu.

Početak priveska

Na samom početku tutorijala, kaže se da treba ostaviti 10cm od svake niti, uraditi 3 reda čvorova, a onda okrenuti rad da bi se uradila prva krivina. Umesto toga možete ostaviti recimo 6 ili 7 cm, a onda uraditi 6 redova pre prve krivine. Kasnije ćete videti zašto.

Kako da rad izgleda što lepše?

Da bi rad bio stabilan, mora u svakom trenutku da bude pričvršćen čiodama, ili štipaljkom ako koristite takvu tablu. Čiode premeštajte kako napredujete sa radom.

Potrudite se da redovi budu što bliže jedan drugom, i da budu paralelni, a ne da se krive na dole. Čvorovi u jednom redu moraju biti tačno jedan do drugog, ali nikako jedan preko drugog. Ne smete preskakati konce ili ih ukrštati.

Lepota ovog rada je u ravnomernosti. To u početku nije baš tako lako kao što izgleda. Štaviše, primetila sam da su meni u početku uvek bolje ispadali redovi kad ih radim s desna na levo, nego sa leva na desno. Razlika je bila minimalna, ali je ipak bilo.

Ako primetite da neki red ne izgleda kako treba, ili da se krivi, bolje oparajte i uradite ga opet, nego da vam to posle bode oči, ili da ne možete kako treba da odradite sledeću krivinu.

Za paranje koristite deblju iglu sa tupim vrhom. Nemojte koristiti tanku oštru iglu, da ne biste oštetili konac.

Naročito pazite da poslednja dva čvora u svakom redu budu lepo zategnuta, jer oni teže da se olabave. U sledećem redu, pre nego što uradite čvorove sa trećim (pretposlednjim) koncem, još jednom zategnite poslednji iz prethodnog reda.

Kad pravite krivine, najbolje je da čim uradite prvi čvor, a možda i pre toga, odmah ubodete jednu čiodu tačno između njega i prvog čvora u prethodnom redu, odnosno u sam ugao. Tako će špic krivine biti bolje definisan.

Sve ovo važi i za minđuše, kao i za bilo koji drugi rad u kome treba uraditi više paralelnih redova sa čvorovima.

Idemo dalje sa priveskom

Negde na 19:30 min tutorijala počinje prava zabava: provlačenje trake od 13 redova čvorova kroz prethodno urađene poprečne trake. Biće još dva takva ukrštanja. Sada je malo teže paziti na redosled konaca, jer su ispod njih ranije urađene trake iste boje.

Samo pratite tutorijal, i proveravajte da li vaš rad izgleda isto, i neće biti problema.

Posle drugog provlačenja je počela da me hvata panika da će mi ponestati konca, jer su se niti već prilično skratile.

Završavanje priveska

Sad dolazi do jedne ‘kvake’ u tutorijalu. Ništa strašno, samo pazite da se ne zbunite. U stvari, ako ste pratili moj savet koji stalno ponavljam, da uvek odgledate ceo tutorijal pre početka rada, nećete se zbuniti.

Posle poslednje krivine, na 26:12 minuta, Tanja uradi 2 reda, a onda piše ’sad uradite 7 redova’. Međutim, u trenutku kad posle toga počne da provlači traku kroz prethodne, jasno se vidi da ima 10 redova. Onda dolazi natpis ’sad povežite dva dela’.

U sledećem kadru se vidi poslednja traka koja ipak ima 7 redova, a Tanja radi još 3 reda od niti sa početka rada. Pošto smo na početku ostavili niti dugačke 10cm, ima taman toliko konca da se urade ta tri reda i vežu krajevi. Ako ste ipak uradili 10 redova na poslednjoj traci, morate ih pažljivo oparati.

Znači, sa jedne strane treba da imate 6 redova, a sa druge 7.

Sad verovatno mislite (kao što sam i ja): ’10 + 3 je isto što i 7 + 6, što ne bi mogli da povežemo 10 redova sa 3 reda?’

Pokušala sam to, i vrlo brzo odustala. Poenta je u tome da je mnogo lakše povezati krajeve ako je spoj na sredini trake, jer vam ne smetaju poprečne trake. Osim toga, samo na taj način posle možete krajeve da isečete na kratko i spalite upaljačem.

Strah od nestanka konca je bio bezrazložan, da sam na početku uradila tih 6 redova umesto 3, ostalo bi oko 10cm od svake niti i na kraju. Mada ni ovako nije ostalo mnogo više. U stvari, ostalo je taman dovoljno da se vežu dve po dve paralelne niti sa početka i kraja.

Gajtan za privezak

Ovog puta sam htela da gajtan uradim kao pravu kružnu pletenicu od 4 niti. Našla sam mnogo tutorijala za to i moram priznati da mi je trebalo prilično vremena da uvežbam. Ni sama ne znam šta me je toliko zbunjivalo.

Na kraju sam odustala od toga i ovu pletenicu uradila pomoću Kumihimo diska. Koristila sam tutorijal ‘Comment réaliser un kumihimo à quatre fils ?‘ koji sam već spominjala u tekstu ‘Kvadratura kruga‘.

Zašto je lakše sa Kumihimom?

  • Mnogo je lakše ući u rutinu, i onda radite skoro bez razmišljanja
  • Mnogo je lakše održavati zategnutost niti i pletenica je sasvim ravnomerna.
  • Možete da prekidate rad i nastavljate koliko puta hoćete, bez straha da će se sve raspresti. Samo dovršite krug do kraja i odložite rad.

Koliko konca treba?

Ima dva načina da se izračuna:

  1. Pletenica je 70-80% kraća od početnih niti
  2. Treba uzeti niti 1.5 puta duže od željene dužine pletenice

Oba proračuna daju otprilike isti rezultat. Na primer, za pletenicu od 70cm treba uzeti 4 niti po 100 cm.

SAVETI:

  • Zakačite na kraj gajtana neki teg koji će pletenicu vući na dole. Tako nećete morati stalno da je potežete na dole posle svakog prebacivanja niti. Pomoću tega se takođe sprečava da pletenica bude previše zategnuta i tvrda, a i troši se manje konca
  • Da bi pletenica bila ravnomerna, trudite se da uvek bude na sredini unutrašnjeg kruga Kumihimo diska. Ako se pomeri, vratite je u sredinu zatezanjem niti

Ja sam uzela niti od 110cm, posle prvih 18cm sam vezala čvor. Onda sam radila pletenicu od 45cm, vezala čvor i odsekla preostale krajeve niti na dužinu od 18cm.

Završetak i zatezač sam uradila na isti način kao kod priveska ‘Kvadratura kruga’.

Malo manji keltski čvor

Ako želite malo manji privezak (ili malo veću minđušu, što da ne), probajte ovaj tutorijal: ‘How to Make Macrame Celtic Knot Pendant DIY‘.

Princip je potpuno isti, samo se trake provlače na malo drugačiji način.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.