Već sam pisala o 3D peyote minđušama u tekstu Kako napraviti cevastu ogrlicu od perlica. Tada sam za probu napravila jednu kvadratnu i jednu romboidnu minđušu od Miyuki Delica perlica i nisam znala koju ću od njih upariti.

Za sada je uparena 3d kvadratna peyote minđuša.

Materijal koji sam koristila:

  • Miyuki Delica 10/0 – boja ‘Dark Topaz Rainbow Gold Luster’
  • Miyuki perlice 11/0 – boja ‘Galvanized Dark Coral
  • Konac Miyuki 0.2mm – boja 14 light pink

Radila sam po YouTube tutorijalu Kelly – Off the Beaded Path. Osim kvadratnih, Kelly ima još tutorijala za 3D peyote drugih oblika, trouglaste, okrugle, ovalne, zvezdaste…

Peyote, je inače, jedan od osnovnih bodova u radu sa perlicama. Planiram poseban tekst o osnovnim bodovima, u kome će biti dosta reči i o peyote tehnici.

Za sada, veoma je lepo objašnjen u Kelinom tutorijalu.

Zašto se zove 3D peyote?

U ovom slučaju se peyote radi u krug, ali se na ivicama radi nešto drugačije, tako da se dobija oblik kvadrata, a svaki sledeći red je veći od prethodnog.

Kvadrat se radi prvo sa jedne strane, nekoliko redova peyote boda u krug, zatim sa druge strane jedan red manje, a onda se dve strane spajaju po spoljnoj ivici. Znači, kvadrat dobija i treću dimenziju, tj. debljinu.

Možda zvuči komplikovano, ali tutorijal je veoma jasan, i zaista je lako ispratiti ga.

Najvažniji delovi tutorijala na koje treba naročito da obratite pažnju su:

  • Sam početak, kako se raspoređuju perlice u prvom redu, i kako se počinje prvi red peyote boda
  • Kako se počinje novi red (tj. krug) peyote boda nakon što se završi prethodni
  • Kako se sa oboda kvadrata dolazi do početnog reda da bi se počela druga strana kvadrata
  • Povezivanje dve strane kvadrata

Na ovaj način se mogu praviti kvadrati različite veličine, zavisno od broja perlica sa kojima se počinje u prvom redu. Samo je bitno da se počne sa neparnim brojem perlica osnovne boje za svaku stranu kvadrata. Između strana je u prvom redu po jedna perlica druge boje.

Takođe, zavisno od toga koliko redova peyote boda uradite, možete dobiti različitu debljinu kvadrata.

Minđuše

Ja sam minđuše počela sa 5 Delica 10/0 perlica u svakoj strani kvadrata, a između njih je po jedna 11/0 perlica. Radila sam 4 reda peyote boda sa jedne strane, 3 reda sa druge, a onda sam ih spojila po spoljnoj ivici.

Miyuki Delica su posebna vrsta osnovnih zrnastih perlica koje su po obliku malo različite od običnih perlica, tj. malo su više cilindrične. U peyote radu se skoro savršeno uklapaju tako da skoro da nema prostora između njih.

Možda vam zvuči malo neobično što sam kombinovala 11/0 i 10/0 perlice. Međutim, Delica 10/0 perlice su samo malo deblje od običnih 11/0, ali su po obimu skoro iste.
Naravno, ako radite samo od Delica perlica, treba da koristite istu veličinu za osnovnu i drugu boju perlica.

Takođe, mada se za peyote bod preporučuju Delica perlice, možete raditi i od običnih ’rocailes’ perlica, takođe koristite samo jednu veličinu.

Ako želite, možete raditi i sa perlicama iste boje, ali mislim da u dve boje izgleda efektnije. Takođe je i lakše raditi 3D oblike sa drugom bojom na uglovima, naročito ako prvi put radite.

Pročitajte više o zrnastim perlicama i njihovim oblicima i veličinama.

Kvadratura kruga 3d peyote kvadratne minđuše
Ako nameravate od kvadrata da napravite minđuše kao ove moje, pazite da krajnja perlica na jednom od krajeva bude veća (8/0) ili koristite tanje alke koje mogu da prođu kroz 11/0 perlicu.

Moram da priznam da ja uopšte nisam razmišljala o tome dok sam pravila prvu minđušu, mada sam imala 8/0 perlice u Dark Coral boji. Srećom, ispostavilo se da je alka mogla da prođe kroz jednu od krajnjih perlica. Ali nije mogla kroz svaku, zato je bitno da pazite na to.

Kad sam radila drugu minđušu, trudila sam se da izaberem perlicu sa najvećom rupom koja će biti krajnja. Koliko god da su Miyuki perlice jednake, minimalnih razlika ipak ima.

Pažnja!

Ako alka može da prođe kroz perlicu pre nego što ste je upotrebili, ne mora da znači da će moći da prođe kroz istu tu perlicu u gotovoj minđuši. To je zato što su kroz tu perlicu u međuvremenu prošle još bar dve niti konca.

I još na jednu jako bitnu stvar treba da pazite.

Ne ostavljajte alku ovako poluotvorenu kao na levoj minđuši sa moje slike, da ne biste ostali bez minđuše.

Ovo sam stvarno primetila tek na uveličanoj slici. Od tada za svaki slučaj proverim pod lupom da li su alke dobro zatvorene.

Privezak

Zatim sam odlučila da napravim jedan veći kvadrat koji bi bio privezak za lančić.

Njega sam počela sa 7 perlica na svakoj strani. Tek kada sam ga završila ispostavilo se da se u kvadrat savršeno uklapa ovaj roze biser prečnika 12mm, i po veličini, i po boji. Stvarno nisam unapred imala nameru da ga upotrebim, ali eto, kockice (tj. perlice) su se savršeno uklopile kod ovog kompleta.

Kvadratura kruga 3d peyote ogrlica
Dugo nisam mogla da nađem odgovarajući lančić za privezak. Na minđuše sam stavila udice boje bakra jer mi se srebrne nisu uklapale.To znači da je i na privezak morao da ide lančić takve boje, a lep, tanak lančić boje bakra uopšte nije lako naći.

Tek kasnije, kada sam počela da se zanimam za mikro-makrame nakit, shvatila sam da se od konca mogu praviti veoma lepi gajtani za ogrlice.

Kvaratura kruga gajtan za ogrlicu
Ovaj gajtan je rađen tehnikom Kumihimo, o kojoj sam takođe pisala u tekstu o ljubičastoj ogrlici. Ovde je u pitanju kumihimo sa 4 niti (koristila sam tutorijal ‘Comment réaliser un kumihimo à quatre fils ?‘). Pri tome su na jednu nit nanizane i perlice Miyuki Galvanized Dark Coral, koje sam koristila i za minđuše i privezak.

Konac koji sam koristila za gajtan je C-Lon 0.5mm, konac za mikro makrame, isti koji sam koristila i za gajtan ‘Wave by Mu‘ ogrlice.

 

Kako sam uradila gajtan?

Najpre sam provukla alku prečnika oko 5mm kroz krajnju perlicu priveska. Zatim sam na alku nakačila dve duple niti C-Lon konca, tako se dobiju 4 niti. Od te 4 niti na jednu sam nanizala perlice, i onda sam od njih radila kumihimo od 4 niti po tutorijalu koji sam navela.

Prvih 10 perlica sam uplitala u svakom krugu, onda sam sledećih 10 uplitala u svakom drugom. Zatim sam još par centimetara radila bez perlica.

To je jedna strana ogrlice.

Za drugu stranu sam dodala još dve duple niti na drugu stranu alke, a zatim ponovila postupak. Pri tome sam pazila da drugu stranu radim simetrično, tj. da perlice budu po spoljašnjem kraju gajtana.

Ogrlica je podesiva po veličini, a ‘zatezač’ je urađen pomoću kvadratnih makrame čvorova na sličan način kako kod Wave by Mu ogrlice.

Pročitajte više o:

Privezak

3D peyote oblici su veoma zabavni za rad, i mnogo zanimljivo izgledaju. Imam još nekoliko ideja za nakit na tu temu.

Na primer, zamišljam privezak kod koga bi dva 3D oblika (ista ili različita po obliku, veličini i boji) bila napravljena tako da prolaze jedan kroz drugi.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.