Moram da priznam da ne volim jesen. Ne volim kišu, vetar, zahlađenje. Uvek mi je potrebno malo više vremena da se naviknem na to da je hladno i da zbog toga moram da nosim čarape i toplu odeću. Ja sam prolećni i letnji tip osobe i tu se ništa ne može.

Ali naučila sam da se sa tim negativnim osećanjima prema jeseni borim bojama. U garderobi i u nakitu. Jedno od takvih oružja protiv hladnoće i sivila je ovaj prelepi komplet ’Starflower’, ogrlica i minđuše, u toplim bojama jeseni.

Komplet Starflower sam napravila po tutorijalu ’Starflower Bracelet’ dizajnerke Debore Roberti. Tutorijal se može kupiti na njenom sajtu Around the Beading Table.

Debora Roberti ima mnogo zaista prelepih tutorijala. Jedino što mi pomalo smeta je što njeni dizajni obično zahtevaju korišćenje više različitih vrsta perlica. A kao što znaju svi koji pokušavaju da se ovim bave kod nas, u Srbiji nema baš mnogo izbora takvog materijala. Ako negde i možete nabaviti određene vrste perlica, teško ćete uspeti da nađete od svake vrste boje koje vam se sviđaju, a pri tome se i međusobno uklapaju.

Što se tiče potrebnog materijala, ni Starflower nije izuzetak. Potrebno vam je čak 5 različitih vrsta perlica. Da vidimo koje su to.

Koji materijal sam koristila

 • Češke GemDuo perlice boja ’Crystal Bronze Gold
 • Zrnaste perlice 11/0 Miyuki boja ’Metallic Chocolate (461)
 • Zrnaste perlice 8/0 Miyuki boja ’Duracoat Galvanized Dark Mauve (4213)
 • Firepolish perlice 3mm boja ’Jet Bronze
 • Češke okrugle staklene perle 3mm boja ’Saturated Metallic Grenadine
 • Češke okrugle staklene perle 3mm boja ’Saturated Metallic Flame’ (samo za ogrlicu)
 • Konac Firelline ’Black Satin’ 0.15 mm

Kao što vidite, ipak sam koristila 6 vrsta perlica, ali nisam morala. Drugu boju okruglih 3 mm perli sam koristila samo za ogrlicu.

‘Nosilac’ ovog motiva su svakako GemDuo perlice. To su češke perlice sa dve rupe u obliku dijamanta. Umesto GemDuo, mogu se koristiti i DiamonDuo perlice, koje su skoro iste i po obliku i veličini.

Za Starflower motiv je u stvari potrebna ista boja 11/0 i 8/0 perlica. ’Metallic Chocolate’ je zaista lepa boja Miyuki perlica, ali je problem u tome što se može naći samo u veličini 11/0. Izgleda da se u veličini 8/0 i ne proizvodi. Zbog toga sam koristila drugu boju, ’Duracoat Galvanized Dark Mauve’ koja nije baš slična, ali se sasvim lepo slaže sa ostalim bojama.

Pročitajte više o:

Sve ove vrste perlica možete naći kod nas, ali nažalost, ne i ove boje. Kao što sam rekla, ja sam od početka zamislila da želim ovaj motiv u zlatno-žuto, narandžasto-crvenim i braon bojama. Bilo je potrebno neko vreme da kompletiram ovu kombinaciju boja od perlica koje sam kupovala u raznim online prodavnicama materijala za nakit.

Pročitajte i tekst ’Gde kupiti materijal za nakit u Srbiji’.

Izrada motiva

Starflower je u stvari tutorijal za narukvicu. Ona se pravi od više motiva koji se izrađuju svaki posebno, a zatim spajaju. Naravno, kao i uvek, od motiva je moguće uraditi i drugačije kombinacije.

Ja sam se odlučila da napravim minđuše od po jednog motiva, a od tri vezana motiva sam napravila ogrlicu.

Pošto se ovaj tutorijal plaća, ne mogu da dajem mnogo detalja o njemu ili ga objašnjavam. Ali, ako pažljivo pogledate slike gotovog motiva, ako znate kako su raspoređene rupe na GemDuo perlicama (ima ih dve), i ako imate malo iskustva u radu sa perlicama, mislim da ćete uspeti da napravite ovaj motiv i bez tutorijala.

I ja sam uspela.

Starflower komplet od GemDuo perlica
Završavanje minđuša je sasvim jednostavno. Treba samo provući alku kroz jednu od 8/0 perlica motiva, zatim na alku navući udicu, i zatvoriti alku.

Ogrlica

Znači, oglicu sam napravila od tri motiva koje sam povezala tako da formiraju polukrug. Naravno, ako želite, i ako imate dovoljno materijala, možete napraviti oglricu od više motiva i rasporediti ih drugačije. Meni se učinilo da ova tri izgledaju baš kako treba.
Starflower komplet od GemDuo perlica
Od krajnjih 8/0 perlica dva spoljna motiva sam počela da nižem perle u lančiće. Pri tome sam koristila i drugu boju okruglih 3mm perlica ’Metallic Flame’, koja je veoma slična boji GemDuo perlica.

Nizala sam perlice po ovom rasporedu:

 • 2 zrnaste 11/0 perlice
 • Jedna 3 mm perlica ’Metallic Flame’
 • 2 zrnaste 11/0 perlice
 • Jedna 3 mm perlica ’Metallic Grenadine’
 • 2 zrnaste 11/0 perlice
 • Jedna 8/0 perlica

To sam ponavljala dok nisam došla do željene dužine ogrlice. U mom slučaju dužina svakog kraja ogrlice je 19 cm. Poslednja u nizu je zrnasta 11/0 perlica. Za završavanje lančića sam koristila takozvani ’skrivač veze’.

Ceo postupak završavanja ogrlice na ovaj način možete videti u tutorijalu na kanalu Sonysree Creations. To je tutorijal ’Elegant Party Wear Beaded Necklace’. Inače, i to je prelepa ogrlica i svakako jedan od mojih budućih projekata.

Otprilike na 43 minutu tutorijala počinje deo koji nas ovog puta zanima, a to je nastavak za ogrlicu i njeno završavanje pomoću skrivača veze. Posebno obratite pažnju na koji način Sonysree počinje i završava konac.

Skrivače veze možete kupiti u ReproStylishu, ima ih u zlatnoj i srebrnoj boji. Ovde sam koristila zlatni skrivač veze.

Pročitajte više o skrivačima veze i ostalim metalnim delovima za nakit.

U početku sam imala ideju da i svi ostali metalni delovi, alke, udice za minđuše i kopča za ogrlicu budu zlatni. Odustala sam iz dva razloga. Prvo, nisam mogla da nađem sve delove u istoj zlatnoj nijansi. Drugo, učinilo mi se da previše sijaju. Zato su ostali metalni delovi u boji bakra.

U stvari, nisam u tom trenutku imala ni slobodne bakarne ’karabinjer’ kopče, pa sam rešila da skinem jednu sa drugog bakarnog lančića koji sam već nosila. Onda sam primetila da su i kopča i taj lančić prilično promenili boju, u stvari potamneli su.

Kako očistiti potamneli bakarni nakit?

Često se dešava da bakarni nakit i ostali bakarni predmeti vremenom potamne, naročito ako su bili u dodiru sa vlagom (voda, znoj). Ne znam da li to ima veze sa kvalitetom legure, ili je to neka reakcija na koži onoga ko nosi nakit, ili je jednostavno tako i ne može se izbeći. Mada, primetila sam da mi bakarne kopče na ogrlicama često pocrne, kopče na narukvicama ponekad, a udice za minđuše nikada.

Ponekad se bakarni nakit namerno ’patinira’, da ne bi bio previše crven i da bi imao taj ’starinski’ izgled.

Ali, ako vam se ne sviđa potamneli bakar, i želite da vaš opet ima bakarnu boju, možete ga istrljati mešavinom soli i limunovog soka. Zatim ostatke soli isperete kratko toplom vodom, a onda posušite i uglačate nakit mekom krpicom.

Znala sam za ovaj postupak teorijski, ali nikad do sada ga nisam probala. Dakle, evo kako je moja karabinjer kopča izgledala pre i posle tretmana limunom i solju.

Potamnela bakarna kopča
Starflower komplet od GemDuo perlica
Zaista je primetna razlika u boji. Na drugoj slici se vide i tragovi soli koje još nisam uklonila. Inače, koristila sam blaznicu vate na koju sam stavila malo soli i nakapala nekoliko kapi limunovog soka. Ali bolje je koristiti krpicu, jer vata može da ostavi dlačice koje se posle teško uklanjaju.

Na kraju sam i bakarni lančić nekoliko puta provukla kroz istu blaznicu. I on je opet postao crvenkast.

Posle nekog vremena, bakar će verovatno opet potamniti, pa je redovno čišćenje neizbežno.

Narukvica

Ako želite da napravite narukvicu od motiva Starflower, samo povezujete motive ravno. Možda će biti malo teže doći do odgovarajuće dužine narukvice, jer je motiv prilično veliki, oko 2.5 cm. Mislim da bi meni bilo dovoljno pet motiva povezanih na ovaj način.

Deb Roberti je u tutorijalu dala i drugi način povezivanja, gde su motivi malo razmaknuti, jer se između njih dodaju okrugle 3mm perle. Ovo može biti rešenje da biste došli do prave dužine narukvice za sebe.

U svakom slučaju, nemojte da vas teškoće oko nabavke materijala obeshrabre, pa da odustanete od ovog motiva. Mislim da je previše lep za tako nešto.

Nadam se da ćete uspeti da nađete pravu kolornu kombinaciju za svoje Starflower minđuše, ogrlicu ili narukvicu.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste još želeli da pišem.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.