Kada sam počela da se bavim izradom nakita, bila sam neprijatno iznenađena činjenicom da je izbor materijala koji mi je bio potreban u Srbiji veoma mali. Da budem preciznija, nekih vrsta materijala ima i previše, a nekih koji su meni trebali nema uopšte.

Da li je interesovanje za to čega nema baš toliko malo da se nikome ne isplati da to uvozi i prodaje? Da li sam ja jedina koju to interesuje?

Želja da dođem do odgovora na ova pitanja je jedan od razloga što sam pokrenula ovaj blog.

Navešću nekoliko prodavnica gde sam ili kupovala ili gde se prodaje nešto od materijala koji ja koristim. Napominjem, to što ću navesti da imaju nije jedino što te radnje prodaju, već ono što je mene zanimalo.

Za sada su to:

1. Imela-online

Materijal za nakit Imela-Online
Imela-online je web-radnja iz Novog Sada. Kao što i ime nagoveštava, prodaju isključivo preko interneta, nema radnje u koju možete otići i lično videti, odabrati i kupiti nešto (šteta).

Imela je, po meni, trenutno najbolja radnja za prodaju repromaterijala za nakit kod nas, zato što je nekako najkompletnija. Oni nemaju ekstremno veliki izbor, ali ono što imaju je veoma kvalitetno, i odlično predstavljeno.

Koji materijal mi je zanimljiv u Imeli?

U Imeli možete kupiti po pristojnim cenama sve što vam je potrebno da napravite komad nakita od početka do kraja. To znači da imaju:

 • TOHO zrnaste perlice, i to u više veličina 15/0, 11/0, 8/0, 6/0, 3/0, zatim 110/0 Demi (nešto tanje perlice), 11/0 i 8/0 Hex perlice, 11/0 trouglaste, kockaste u dve veličine (3 i 4mm) kao i posebne TOHO Treasure – cilindrične 11/0 i 8/0 perlice koje se najviše koriste za peyote bod.
 • Miyuki Delica cilindrične perlice slične Treasure perlicama, i one se koriste za peyote tehniku. Ove perlice se smatraju najkvalitetnijima, i ima razloga za takvu tvrdnju. Zato su i nešto skuplje. Takođe, tu su i Miyuki kockaste perlice u tri veličine. I još, predivne Miyuki Tila pločice-perlice u tri veličine: kvadratne Tila, Half Tila i Quarter Tila.
 • Od oktobra 2022. Imela u ponudi ima i Preciosa perlice.
 • SuperDuo perlice i još nekoliko vrsta čeških perlica sa jednom i dve rupe,
 • presovane okrugle perle veličine 3mm, 4mm, 6mm i 8mm koje se u svetu često zovu ‘druks’,
 • fasetovane tzv. ‘vatrenopolirane’ (‘firepolish’) perle u veličinama od 3mm do 12mm.
 • kristale, staklene bisere i poludrago kamenje.
 • metalne komponente za nakit, alke i kopče. Jedino zameram što su metalni delovi isključivo u srebrnoj i hematit boji, nema bakarnih i bronzanih nijansi. Ali zato imaju i veoma dobar izbor metalnih delova za nakit od pravog srebra.
 • Što se tiče alata, imaju igle i podloge za rad sa perlicama, komplet klešta, Kumihimo disk.
 • više vrsta konca za rad sa perlicama: Fireline, Miyuki i Toho One-G konac.

Od aprila 2021. Imela-online je zastupnik jednog od najvećih snabdevača materijalom i alatom za izradu nakita, američke firme The Beadsmith. Sada na sajtu Imele možete nabaviti brojne kvalitetne proizvode ovog brenda: podloge za rad, igle, alat, pribor za Kumihimo, i još mnogo toga.

Posebno bih izdvojila sjajni konac Fireline Black Satin, po meni najbolji konac za rad sa perlicama koji postoji.

Takođe, možete izabrati jednu od 36 prelepih nijansi odličnog brazilskog voskiranog konca za makrame.

Kakav je sajt?

Mislim da ovaj sajt zadovoljava sve uslove koje sam pomenula u tekstu Kako kupiti materijal za nakit.

Izuzetno je lep i pregledan, i što je veoma bitno, slike proizvoda su jasne i boje na njima skoro savršeno iste kao uživo. Sve bitne informacije o svakom artiklu su dostupne. Naročito mi se sviđa što su za sve perlice dati originalni nazivi boja i šifre proizvođača,

Kupovina odlično funkcioniše, za narudžbine preko 4000 din imate besplatnu dostavu (a u Imeli začas možete potrošiti 4000 din 🙂 Naručena roba stiža za dva radna dana, plaćanje je pouzećem (BEX kurirska služba). Kupci iz Novog Sada i okoline mogu lično preuzeti robu.

Kako izgledaju pakovanja?

Perlice kupljene u Imeli dobijate u plastičnim zip kesicama sa kartončićem na kome je oznaka veličine perlica, težina u gramima i oznaka boje, koja odgovara šifri proizvođača. Na kesici vatrenopoliranih perli piše i opisni naziv boje.

Nadam se da će u budućnosti Imela imati još više vrsta perlica i još veći izbor boja.

2. ReproStylish

Materijal za nakit ReproStylish
ReproStylish je, koliko ja znam, najveća prodavnica repromaterijala za nakit u Beogradu. Radnja se nalazi na Slaviji, na 2. spratu tržnog centra ’Futura’.

Postoji i web-radnja ReproStylish.

Šta sve ima u ReproStylishu?

Perlice

ReproStylish je jedna od retkih radnji u Srbiji koja prodaje Miyuki perlice, i to 11/0 i 11/0 Delica perlice. Miyuki perlica 11/0 se prodaju u pakovanju od 7,5 grama, a Delice u pakovanju od 5 grama. Miyuki perlice se smatraju najkvalitetnijim perlicama koje postoje, i njihova cena je uvek nešto viša. Ipak, imam utisak da su cene ovih perlica u ReproStylishu malo preterane.

Osim Miyuki, u ReproStylishu prodaju i zrnaste Preciosa perlice. One se prodaju u plastičnim tubama u kojima je 10g perlica.

Ako želite da u ReproStylishu vidite uživo Preciosa i Miyuki perlice, i možda ih kupite, nalaze se u fiokama ’ostrva’ kad uđete u radnju, pa levo. Nekako mi deluje kao da i ne pokušavaju da prodaju te perlice, pa su ih posakrivali po fiokama.

Metalni delovi za nakit

Ono što mi se sviđa u ReproStylishu je ogroman izbor metalnih delova za nakit svih boja. Zameram što na kesicama u kojima su metalni delovi izloženi nema oznaka dimenzija, a kad pitate za dimenzije, nekad znaju da vam kažu, a nekad ne.

Ostalo

ReproStylish ima veliki izbor rondela u svim mogućim bojama, i poludragog kamenja. Poludrago kamenje je uglavnom u obliku bušenih perli, ali povremeno ima i većeg kamenja koji se mogu koristiti kao privesci za ogrlice.

Takođe prodaju i Beadalon proizvode, znači igle, konac i ostale alate za rad sa perlicama koje još nisam probala. Imaju Wildfire konac, sličan Firelineu.

Od materijala koji je meni zanimljiv, u ReproStylishu se prodaje i poliesterski konac za makrame, koji sam probala, ali nisam bila oduševljena njime.

Naravno, ima i mnogo materijala za druge tehnike pravljenja nakita koje ja ne koristim.

Kakav je sajt?

Kada sam saznala da je ReproStylish počeo sa web prodajom obradovala sam se, jer sam mislila da će prodavati Miyuki i Preciosa perlice on-line, i da će ih to naterati da ih bolje označavaju.

Na sajtu postoji izbor od oko 100 boja Preciosa, oko 40 boja Miyuki okruglih 11/0 perlica i 60-ak boja Miyuki delica perlica. Cene su visoke, naročito za Delice, ali više od toga mi smeta što nema originalnih oznaka, pa ni originalnih naziva boja.

Metalni delovi na sajtu imaju dobre slike i dimenzije su uglavnom navedene, ali mi se čini da je izbor nešto manji nego u samoj radnji.

Inače, sajt je zaista lep. Doduše, ima malo previše ‘slajdera’ za moj ukus.

Plaćanje i isporuka?

Informacije o plaćanju i isporuci nije baš ni lako naći na sajtu. Opcija ‘Kako kupovati’ sa naslovne strane, kao i opcije iz donjeg menija opcije ‘Kako kupiti svoj omiljeni proizvod?’, ‘Priprema i slanje vaših narudžbina’, i ‘Podrška’ vode na prazne strane.

Strana ‘Kupovina iz inostranstva’ ima informacije, a kako kupci iz Srbije mogu da naruče i kupe u ReproStylishu imate tek na strani ‘Uslovi korišćenja’, ili ‘Isporuka’ sa naslovne strane.

Plaćanje je pouzećem, a isporučuju AKS i PostExpress.

Nadam se da će vremenom Repro Stylish početi sa prodajom Miyuki perlica po povoljnijoj ceni. Nadam se, i navijam za njih, jer je mnogo jednostavnije kupovati materijal u svojoj zemlji nego ga naručivati iz inostranstva, makar bio i nešto malo skuplji.

3. Repro-materijal

Repro-materijal je još jedna isključivo online prodavnica repromaterijala. Nigde na sajtu ne piše gde su, ali naručena roba stiže iz Inđije.

Prvo o sajtu

Prvi utisak (negativan) je totalno neorganizovan i haotičan sajt. Svaki pokušaj da objasnim šta je toliko haotično mi izaziva isti takav haos u glavi, pa neću ni pokušavati. To treba videti, i biće vam jasno.

Nažalost, SSL pravila mi ne dozvoljavaju da navedem link, jer sajt Repro-materijala nema SSL sertifikat.

Šta ima od materijala?

Iza tog haosa, ako imate dovoljno upornosti i strpljenja da istražujete, krije se poveliki asortiman materijala, i uglavnom pristojne cene.

I oni imaju SuperDuo i vatrenopolirane perlice, solidan izbor. Imaju i TOHO, ali samo nekoliko boja i samo u veličini 11/0.

Dosta veći izbor imaju Preciosa perlica, u veličinama 10/0 i 6/0. Takođe je dobar izbor poludragog kamenja, i metalnih delova za nakit.

Imaju još mnogo drugih vrsta materijala i alata za tehnike koje ja ne koristim.

Plaćanje i isporuka

Naručenu robu šalju preko Post-Expressa, a plaćanje je pouzećem. Inače, Post-Express je jeftiniji od privatnih kurirskih službi, ali se svako malo dešavaju štrajkovi zaposlenih. Tako se može desiti da robu umesto za dva dana, dobijete za dve nedelje.

Prodavci svakako nisu krivi za ovo.

4. Piccolino Repro

Materijal za nakit Piccolino Repro
Još jedna prava tj. fizička prodavnica repromaterijala u Beogradu. Nalazi se u Lominoj ulici, blizu Zelenog venca. Piccolino je veoma omiljena prodavnica materijala za nakit, ali ja u njoj nisam našla mnogo toga za sebe.

Od perlica imaju samo jeftine, kineske, koje više ne kupujem, a ne preporučujem ni vama.

Imaju dosta metalnih delova, ali ne toliko udice za minđuše, kopče i alke koje ja najviše koristim, nego tzv. ugradnih metalnih delova. Osim toga, imaju dosta veliki zbor rondela i perli od poludragog kamenja.

Imaju i dosta poliesterskih, pamučnih i voskiranih konaca koji se prodaju na metar. Nažalost, ovi konci su za sada uglavnom debljine 1mm i deblji, što znači da nisu za mikro-makrame nakit.

Inače, Piccolino repro ima Fejsbuk stranu preko koje se može naručivati materijal, kao i veoma lep i aktivan Instagram profil.

5. Hobbit System

Materijal za nakit - Hobbit System
I ovo je fizička radnja, nalazi se u Beogradu, ul. Vojvode Dobrnjca 44, ali imaju i online prodaju. Nažalost, ni ovaj sajt nema SSL sertifikat. To ne mora da znači da nije bezbedan, ali ja ne mogu da navedem link do njega.

Hobbit nema veliki asortiman, ali su cene prilično povoljne za ono što imaju, a za neke proizvode su najjeftiniji (na primer Kumihimo disk ili metalne osnove za minđuše). Takođe, kod njih sam nalazila metalne delove vrlo lepe bakarne boje, kakvu nisam videla nigde drugde.

Od sredine 2020 godine su počeli da prodaju TOHO perlice. Pakovanja su od 10 grama, a cena je za sve boje 200 dinara. Obzirom da su u ponudi uglavnom pastelne, transparentne i opaque (netransparentne) završne obrade, mislim da je ta cena prilično visoka. Takođe, ni oni ne navode originalne šifre i nazive boja proizvođača.

Takođe, imam veliku zamerku što na svojoj Facebook stranici, kada reklamiraju ove perlice, uporno ih označavaju sa TOHO/Miyuki, na jednom mestu su čak napisali da su to dva imena za iste perlice. Svako ko se imalo razume u perlice zna da to nije tačno.

Isporuka i plaćanje

Sajt je pregledan i lak za korišćenje, ali imam zamerku što postupak plaćanja i isporuke nigde nije opisan, nego to saznate tek kad krenete da kupujete. Roba se šalje preko kurirskih službi (PostExpress ili BEX, možete izabrati). Plaćanje je pouzećem ili preko računa.

6. Perlica.rs

Zanimljiva web-prodavnica repromaterijala za nakit. Sajt Perlica.rs je lep, pregledan i funkcionalan.

Osim velikog izbora metalnih delova i poludragog kamenja, što imaju mnogi, kod njih su mi najinteresantnije dve stvari:

 • Preciosa zrnaste perlice imaju u skoro svim veličinama, od 3/0 do 15/0. Doduše, za neke veličine imaju samo po par boja, ali to je ipak solidan izbor. Sve se prodaju u pakovanju od 50 gr.
 • Imaju kineski poliester konac debljine 1mm koji je odličan za mikro makrame nakit. Imaju čak i korejski voskirani poliester konac koji sam već koristila. Na žalost, i taj je samo 1mm ili deblji.

Proces naručivanja i plaćanja je na sajtu detalno objašnjen. Plaćanje je pouzećem, a isporuku vrši PostExpress ili BEX. Roba stiže za 2 dana.

7. Hani's Heaven

Hani’s Heaven je u stvari naziv Facebook stranice zanatsko trgovinske radnje ‘Pearl box’. Repromaterijal prodaju isključivo preko interneta, ne postoji fizička radnja.

Istina je da nisam baš ljubitelj prodaje bilo čega preko Facebooka. O nedostacima ovakvog načina prodaje sam pisala u tekstu ‘Kako kupiti materijal za nakit‘. Zbog toga sam za ovu stranicu saznala tek nedavno i slučajno. Ali moram priznati da sam bila iznenađena širinom njihovog asortimana.

 • Prvo, i za mene najvažnije, prodaju Toho zrnaste perlice u sve tri osnovne veličine (11/0, 8/0 i 15/0). Izbor boja je solidan.
 • Najveće iznenađenje mi je bilo da imaju i Miyuki Delice i Toho treasure, cilindrične perlice za peyote bod. Oko 50 boja sve ukupno.
 • SuperDuo perlice, i još nekoliko vrsta čeških perlica drugih oblika.
 • Swarovski kristale, ali i imitacije (staklene i akrilne).
 • Metalne delove za nakit
 • poludrago kamenje u obliku perli, čipsa i obrađenog i neobrađenog kamenja. (Na žalost, ne i kamene kabošone)
 • kao i Perlica, imaju kineski poliester konac debljine 1mm, koji je dobar za makrame nakit
 • Ima i gotovih komada nakita za prodaju
 • Još mnogo drugog repromaterijala za razne tehnike nakita

Naručuje se tako što pošaljete email na adresu koja je navedena na stranici sa spiskom željenog materijala i svojim podacima. Roba se šalje PostExpressom ili preporučenim vrednosnim pismom.

Svaki artikal ima šifru, što je dobro zbog naručivanja. Nezgoda je što ne postoji način da pretražite asortiman ako tražite nešto određeno. Možete samo pregledati sve fotografije, odnosno albume, pa ćete sledeći put znati šta sve ima. Istina, novi artikli se mogu videti u objavama na stranici. Za već postojeće, ne možete biti sigurni da ih ima na stanju, mada na mnogim slikama u opisu stoji da su rasprodati ili da ima još samo par komada.

Sve u svemu, vlasnici stranice su se zaista potrudili da izvuku maksimum mogućnosti koje Facebook pruža da bi olakšali kupovinu. Nadam se da će im ići tako dobro da će razmisliti o sajtu i pravoj online prodaji.

8. Laboratorija perli

Laboratorija perli je online-prodavnica u kojoj između ostalog možete kupiti:

 • Preciosa zrnaste perlice u veličinama 11/0, 12/0 i 9/0. Izbor boja nije mnogo veliki, prodaju se na 10gr
 • Češke brušene (‘firepolish’) perle u veličinama 3mm i 4mm
 • Češke okrugle perle u više veličina, ali ima malo boja
 • Više vrsta perli sa dve rupe (nažalost, ne i SuperDuo)
 • Još nekoliko vrsta perli različitih oblika
 • Metalne delove za nakit
 • Igle i podloge za rad sa perlicama
 • Konac za rad sa perlicama (između ostalih i Fireline)
 • Makrame konac S-Lon debljine 0.9mm (ali je cena prilično visoka)

Zanimljivo, sve perle, osim zrnastih se prodaju na komad. Možda se to može isplatiti ako pravite samo jedan komad nakita, i ako možete unapred da izračunate koliko vam treba perlica.

Kakav je sajt?

Sajt nije loš, ima minimalistički dizajn koji mi se sviđa. Ali…

Imala sam problema da nađem na ovom sajtu ono što bi me zanimalo, jer kategorije deluju nekako nabacano. U stvari su poređane po abecedi, a ne po nekim logičnim celinama. A onda, kad izaberete neku kategoriju, proizvode koji joj pripadaju nije moguće poređati po abecedi.

Na primer, kad izaberete kategoriju ‘Perle sa dve rupe’, dobijete spisak u kome ima više vrsta perli sa dve rupe (koplja, tile, brick, lentil,…) ali prozvodi iste vrste nisu jedni pored drugih.

Neke od ovih vrsta perli sa dve rupe postoje i kao posebne kategorije, ali ne sve. Da biste izabrali boju od tih vrsta za koje ne postoji kategorija, morate listati sve perle sa dve rupe.

Plaćanje i isporuka

Plaćanje je pouzećem, isporuku vrši kurirska služba, ne kaže se koja. Ako naručite proizvode u vrednosti većoj od 3000 din, isporuka je besplatna.

9. Tržni centar u bloku 70 na Novom Beogradu

Ili ’Kineski tržni centar’, ako ga pod tim imenom znate. Ima nekoliko radnji sa materijalom za nakit, ali su razbacane pa je malo teže objasniti gde su. Više ih ima u novijoj, manjoj zgradi.

Lično ne volim da kupujem bilo šta na ovom mestu. Najčešće mi sve smeta. Da ne opisujem šta sve, verujem da svi to već znamo. Ponekad uspem da prevaziđem odbojnost i čak nađem i kupim nešto korisno.

Jednu stvar morate imati na umu: Većina ljudi zamišlja da je u ovom tržnom centru sve jeftinije nego bilo gde, ali to uopšte ne mora da bude tačno. Uporedite cene sa drugim mestima pre nego što nešto kupite misleći da je povoljno.

Osim toga, ako nešto i jeste mnogo jeftinije, verovatno je to zbog skromnog kvaliteta. MOLIM VAS, izbegavajte jeftine perlice u većim kesama. Ili bar kupite samo jednu kesicu i probajte nešto da napravite od njih, pa ćete shvatiti zašto vam to govorim.

Ono čega ima stvarno dosta u ovim radnjama je poludrago kamenje. Ima ga toliko, u stvari, da se često pitam da li je uopšte pravo. Verovatno jeste, jer neke vrste poludragog kamenja baš i potiču iz Kine, na primer žad.

Dosta ima i rondela. Što se njih tiče, jasno je da nisu pravi kristali, pa nema zabune. Ako vam se sviđa boja, ako je ujednačena i nisu izgrebane, možete ih kupiti.

Metalnih delova za nakit ima takođe mnogo, ali i ovde bih savetovala oprez. Ako nekoga od prodavaca pitate da li te alke i udice sadrže nikl, kadmijum ili druge metale koji izazivaju alergije, verovatno će vas samo belo pogledati. U svakom slučaju, to niko neće moći da vam garantuje u radnjama gde ne postoji deklaracija za to što kupujete.

Kada sam počela da radim mikro makrame nakit, mislila sam da ću u ovom tržnom centru moći da nađem konac za mikro-makrame. Na žalost, nisam uspela. Koliko sam do sada videla, niko od ‘Kineza’ nema konac debljine 0.5mm, a svuda ima samo 1mm ili debljeg.

Zaključak

Nadam se da će ove informacije biti korisne onima koji počinju, ili tek razmišljaju da se bave izradom nakita.

Kao što sam rekla, nije da nema materijala za nakit u Srbiji, ali nema dovoljno onoga koji mene interesuje. Zaista se nadam da će se to promeniti.

Izvinjavam se radnjama koje sam iskritikovala.

To radim u najboljoj nameri, i mislim da sam realna. Ako se nešto promeni na bolje, biću veoma srećna da izmenim ovaj tekst.

Ako znate još neku radnju sa materijalom za nakit koju nisam pomenula, bila bih zahvalna da to podelite. Naročito me zanima ima li ovakvih prodavnica u drugim gradovima po Srbiji.

Pročitajte moje ostale tekstove o materijalu i alatu za izradu nakita: