Klasične makrame se prave tako što se na neki ram ili razboj vežu početni kanapi, a onda se na njima vezuju čvorovi. Ram mora biti stabilan, da bi se čvorovi mogli pravilno zatezati.

Kod izrade mikro makrame nakita je takođe bitno da rad bude stabilan, ali pošto je sve mnogo manjih dimenzija, nije zgodno da se koristi razboj. Uglavnom se koriste table na koje se rad pričvrsti.

Tabla za makrame

Do sada sam naišla na dva tipa tabli:

  • tabla za koju se rad zakači pomoću čioda
  • tabla sa štipaljkom na vrhu kojom se fiksira početak rada

Table sa čiodama

Jasno je da tabla mora biti od materijala koji dozvoljava da se u nju ubodu čiode.

Ja koristim tablu za makrame koja je specijalno za to napravljena.

Tabla za makrame

Ova tabla je od neke vrste veoma čvrste memorijske pene, u koju se mogu zabadati čiode, a kada ih izvadite, posle nekog vremena se rupa skoro ne vidi.

Dimenzije su 19x26cm, i to je najmanja tabla, postoje i veće, ali mislim da je za nakit ova sasvim dovoljna.

Zarezi po obodu služe da se za njih zakače niti sa kojima trenutno ne radite da vam ne smetaju, ili treba da budu zategnute, da biste oko njih lakše vezivali čvorove.

Ima čak i naštampane linije koje liče na lenjir, i to i jesu, ali su u inčima, pa meni ne koriste mnogo.

Ova tabla je korisna, i lepo me služi.

Međutim, ja retko viđam tutorijale u kojima neko koristi ovakvu tablu, sem onih koje baš tu tablu reklamiraju. Autorke obično rade na nekoj podlozi koja izgleda kao da je presvučena gustim platnom, a ispod toga može biti ploča od memorijske pene, stiropora, plute.

Čula sam i za posebnu vrstu stiropora koji se zove stirodur, i koji je čvršći, a izgleda i gušći od stiropora. Samo letimično sam proguglala i izgleda da se može nabaviti povelika tabla za veoma malo novca.

To znači da ovakvu tablu za makrame možete lako napraviti i sami, ako želite.

Bitno je da tabla bude debela bar 2cm, da bi u nju mogla da se zabode čioda i ostane stabilna. Nije loše da bude debela onoliko koliko su dugačke čiode koje koristite.

Može biti presvučena nekim platnom, ali i ne mora, zavisi od kakvog je materijala napravljena. Zarezi sa strane nisu neophodni, sve se može izvesti i bez njih, pomoću čioda.

Table sa čiodama se koriste na primer na YouTube kanalima Macrame Magic Knots, Macrame Tita i Macrame School

Čiode

Čiodama se skoro uvek najpre pričvršćuje sam početak rada, da bi se mogli vezati početni čvorovi.

Zatim se čiode premeštaju, tako da je pričvršćen deo rada neposredno iznad čvorova koji se u tom trenutku vezuju.

Ponekad je potrebno pričvrstiti čiodom samo jednu nit konca, da bi se njime vezao početni čvor. Ovo se radi kod ‘dodavanja niti‘. Znam da sve ovo zvuči nejasno, zaista je teško objasniti rečima, ali ako pogledate bilo koji video tutorijal, biće vam jasno o čemu govorim.

Naravno da postoje i specijalne čiode za makrame, ali zaista mislim da se ne morate posebno truditi oko njihove nabavke. Obične čiode koje služe i za šivenje (one malo duže i sa većim glavama) će biti sasvim dobre.

Table sa štipaljkom

To su u stvari one table koje koriste đaci i studenti, na koje se štipaljkom pričvrsti papir, i služe za pisanje.

U slučaju makrame nakita, štipaljkom se pričvršćuje deo rada neposredno iznad onog na kome trenutno radite.

Iskreno, meni deluje da je ovakav način teži. Osim toga, stalno bih se bojala da će štipaljka oštetiti rad, ako je konac osetljiviji.

Ali oni koji ove table koriste, izgleda da nemaju nikakvih problema sa njihovim korišćenjem. Na primer Brazilka Dede sa kanala Dede Tutorials.

Koji način rada vama više odgovara, morate odlučiti sami.

Makaze

Za razliku od makaza za rad sa perlicama, koje moraju imati oštar, ali što tanji vrh, makaze za sečenje konca za mikro makrame moraju biti nešto jače, jer je i konac koji treba da seku deblji.

Makaze treba da budu dovoljno oštre, da prilikom sečenja početnih niti ne bi mnogo oštetile i zamrsile kraj konca. To je posebno bitno ako u izradi makrame nakita koristite i perlice, zbog njihovog lakšeg nizanja na konac.

Takođe, na kraju rada, kada treba odseći krajeve niti na oko 3-4mm dužine, da bi se ti mali krajevi istopili upaljačem, mnogo je lakše ako su makaze dovoljno oštre.

Igla

Ako u radu koristite i perle, može vam zatrebati i igla.

Konac za makrame je najčešće dovoljno čvrst da se kroz perlice sa standardno velikom rupom može provući i bez igle. Ali ponekad se pri kraju rada razlista, pa je igla neophodna. Za to je najbolje imati tanju iglu sa velikom ušicom, a najbolja je tzv. ‘igla ušica‘.

Pročitajte tekstove:

Upaljač

Na kraju skoro svakog mikro makrame rada, krajevi konca se isecaju na oko 3-4 mm dužine, a onda se ti mali krajevi ‘istope’ pomoću upaljača, čime se fiksiraju, odnosno sprečava se njihovo izvlačenje i razvezivanje.

Ja nisam pušač, i u upaljače se zaista ne razumem mnogo.

Ali pokušajte, ako možete, da nađete upaljač sa tasterom, a ne onim metalnim točkićem koji veoma brzo nažulja prst.

I naravno, kod korišćenja upaljača morate biti veoma pažljivi da ne biste greškom spalili gotov rad, pogrešan konac, ili najgore, ispekli svoje prste.

NAPOMENA:

Konac od prirodnih materijala, pamuk, svila, lan i slično pri izlaganju vatri se ne topi nego gori. Šta više, mislim da se ni svi sintetički materijali ne ponašaju isto u dodiru sa vatrom.

Zato nije loše pre kupovine konca proveriti, ili se bar raspitati da li je moguće njegovo rastapanje plamenom.

Ako koristite konac koji se ne rastapa, završavanje rada je nešto drugačije. Ako dizajn to omogućava, preostale niti se vezuju u čvor koji je vidljiv i dekorativan. Ili se krajevi konca na naličju provlače kroz nekoliko čvorova, koji su obično dovoljno čvrsti da se konac ne izvlači.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.