Ima mnogo načina da se perle koriste za izradu mikro makrame nakita. Pametnim izborom boja perli i usklađivanjem sa bojom korišćenog konca, možete stvoriti prava mala umetnička dela.

Ali kakve perle treba koristiti?

Uopšteno govoreći, može se koristiti sve što vam padne na pamet, pod uslovom da uspete da kroz to provučete konac.

U makrame nakitu ponekad se kroz perle provlači jedna ili dve niti konca, a ponekad i više. Zato je često nemoguće koristiti ’obične’ perlice, tj. one koje se koriste za nakit koji se pravi pomoću igle i tanjeg konca. Konac koji je čvršće upreden je naravno lakše uvući u perlicu, ali se dešava da se kraj konca tokom rada rasprede, pa je uvlačenje još teže.

Znači, koristiti perle sa većom rupom.

U kombinaciji sa nešto debljim poiesterskim koncem veoma lepo izgledaju drvene perle, one vrlo često i imaju nešto veće rupe. Naravno, postoje i plastične perle koje manje ili više uspešno imitiraju drvo. Takođe se mogu koristiti i keramičke i metalne perle.

Možda imate neku staru ogrlicu sa nanizanim perlama, koju više nikad ne nosite, a perle sa nje bi mogle da se iskoriste, takoreći ‘recikliraju’ za pravljenje makrame nakita.

Nezavršena minđuša iz naslovne slike ovog teksta ima drvenu perlu koja je bila deo upravo jedne takve skoro zaboravljene ogrlice.

Sa C-Lon koncem se može koristiti više vrsta perli, pa čak i zrnaste perlice veličine 8/0, pa i 11/0, naravno samo kvalitetnije tipa Miyuki ili Toho, jer imaju dovoljno velike rupe.

Naravno, nemojte zaboraviti da zrnaste perlice postoje i u veličinama 6/0, a i veće. Naravno, i rupe su nešto veće kod takvih perlica, pa se i one kogu koristiti za makrame nakit. Neki proizvođači imaju posebnu kategoriju perli sa većom rupom. Na sajtu Miyuki sam čak videla kategoriju ‘perle za makrame‘.

Perle sa dve rupe

Jedna od ideja je takođe i korišćenje perli sa dve rupe, na primer čeških ‘kabošon’ perli sa dve rupe, ili Candy perli.

Naime, u makrame nakitu se perle dosta koriste tako što se kroz njih provuku dve niti konca, a onda se te dve niti razdvajaju, i sa njima se dalje radi nezavisno. Često je konac predebeo da bi se kroz perlicu provukle dve niti, ali čak i konac debljine 1mm se može provući kroz rupu perlica sa dve rupe.

Evo kako to izgleda u praksi.

Ovo je CzechMates kabošon sa dve rupe od 6mm.

Konac je C-Lon debljine 0.5mm i veoma lako je prošao kroz rupe. Proverila sam, i korejski voskirani konac od 0.5mm prolazi bez problema, iako je malo deblji.

Pročitajte više o koncu za mikro makrame.

Makrame narukvica sa kabošonom
A ovako izgleda sa naličja. Ovi kabošoni su oblika polulopte, pa je na naličju narukvica potpuno ravna.

Pročitajte više o CzechMates kabošonima.

Makrame narukvica sa kabošonom naličje
Ja imam nekoliko vrsta perli od poludragog kamenja, i mislila sam da ću moći da ih koristim za mikro makrame. Nažalost, ispostavilo se da imaju veoma male rupe, i da se mogu koristiti samo sa C-Lon koncem, ali teško sa korejsko/kineskim. Nije nemoguće, ali jeste teško.

Kako provući konac kad je teško?

Za provlačenje makrame konca kroz perlice dobro je imati tzv. ušica-iglu. To je igla koja je napravljena od dve veoma tanke metalne žičice koje su upredene jedna oko druge, tako da je ušica zaista velika, a igla i dalje veoma tanka.
Nizanje perlica za nakrame nakit
Možete koristiti i običnu iglu u koju ćete uvući tanak, čvrst konac i vezati ga, tako da on ’glumi’ ušicu. Naravno, igla treba da bude dovoljno tanka da prvo ona može proći kroz perlicu.

Samo za ovo nemojte koristiti specijalne igle za nakit sa perlicama. Ja sam već dve upropastila na taj način.

Može i bez igle, ovo na slici je Fireline konac, a može se koristiti i veoma tanka žica. Kad povučete krajeve tanjeg konca, trebalo bi da i deblji konac može da se provuče za njim.

Sve ovo pomaže samo ako je konac dovoljno tanak da može da prođe kroz perlicu, ali mu je kraj raspreden.

Kakve perle se koriste za izradu mikro makrame nakita?
Samo nemojte preterivati u očekivanjima. Dve niti konca debljine 0.5mm će verovatno uspeti da prođu kroz perlicu sa rupom od 1mm, ali dve niti konca od 1mm svakako neće moći.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.