Metalni delovi za nakit mogu biti od različitih vrsta metala. Mogu biti od pravih plemenitih metala, najčešće od srebra, i ti su najskuplji. Takođe, mogu biti presvučeni tankim slojem nekog plemenitog metala.

Međutim, najčešće su metalni delovi za nakit, tzv. bižuteriju, od metalnih legura u raznim bojama koje imitiraju zlato, srebro, bronzu, bakar. I tu ima varijacija u kvalitetu i ceni.

Smatraju se kvalitetnijim oni koji ne sadrže nikl, jer on često izaziva alergiju. Zato mnogi prodavci upravo to navode kao garanciju kvaliteta. Najkvalitetniji metalni delovi za nakit su oni koji ne sadrže olovo, nikl i kadmijum. Izgleda da ta tri metala najčešće izazivaju alergije.

Reći ću nešto opširnije o vrstama metalnih delova za nakit koje najčešće koristim.

Alke

Metalni delovi za nakit - alke
Alke različitih veličina se veoma često koriste u izradi nakita. Od najmanjih koje se koriste za povezivanje minđuša sa udicama, preko malo većih za povezivanje kopči na narukvicama i ogrlicama, do najvećih koje se koriste kao osnove za nakit.
Po obliku, alke mogu biti okrugle ili ovalne, četvrtaste, trouglaste.

Mogu biti otvorene, za čije otvaranje i zatvaranje je neophodna upotreba klešta, i zatvorene.

Otvorene alke služe za prelaz između perlica i udice za minđuše, ili kopče za narukvicu ili ogrlicu.

Zatvorene alke se koriste kao osnova za nakit. Koriste se dosta za mikro makrame nakit, gde se početni čvorovi vezuju oko njih. Takve alke su obično veće od 10mm. Ali, pošto ih nije lako naći u željenim veličinama, mogu se koristiti i otvorene alke.

Minđuše i narukvice se mogu praviti i bez alki, pri čemu se udica, odnosno kopča, praktično niže zajedno sa nizom perlica na vrhu minđuše, ili na kraju narukvice. Ali ja ne volim tako da ih pravim. Kada je povezana preko alke, udicu ili kopču mogu mnogo lakše da promenim, ako tako nešto bude potrebno iz bilo kog razloga.

Da bi se udica ili kopča povezala preko alke, potrebno je da perlica kroz koju kopča treba da prođe bude veća (8/0), ili da alka bude veoma tanka ako treba da prođe kroz standardnu perlicu 11/0.

Pročitajte više o osnovnim, zrnastim perlicama.

Znači, kada kupujete alke, veoma je bitno znati koja je dimenzija, tj. prečnik, ali i koja im je debljina.

Na primer, ako alku treba da provučete kroz Miyuki 8/0 perlicu, kroz koju je već prošlo par niti konca, jasno je da ona treba da ima debljinu manju od 0.8mm.

Za nakit od perlica se najčešće koriste alke prečnika 4mm do 6mm, debljine oko 0.6-0.8mm.

Ono što veoma često viđam u našim prodavnicama nakita su kesice sa alkama na kojima nema nikakve oznake veličine. To u stvari važi i za ostali materijal za nakit. Kada pitate prodavce, nekad znaju da vam kažu, a najčešće ne. Možda nije loše nositi sa sobom mali lenjir kad idete da kupujete.

Sa druge strane, u online prodavnicama su dimenzije obično navedene, ali je tu problem što ne možete biti sigurni da li je boja baš ona koja vam treba.

Pri korišćenju alki su veoma bitne dve stvari:

  • kada otvarate i zatvarate alku pazite da je ne oštetite ili joj deformišete oblik
  • kada je zatvarate, mora biti sasvim zatvorena da nakit koji drži ne bi ispao. Za ovo je potrebno malo veštine za rad sa kleštima i malo vežbe.

Udice

Udice za minđuše
Što se materijala od koga su izrađene tiče, važi isto što i za ostale metalne delove, samo što je u ovom slučaju kvalitet materijala još bitniji, jer iglice su u najdirektnijem kontaktu sa kožom, tj. sa probušenim ušima.
Ima sve više ljudi kojima svaki metal, čak i plemeniti, u kontaktu sa kožom izaziva alergijsku reakciju. Još više ima onih koji mogu da nose samo plemenite metale.

Moje iskustvo je da takva alergija može biti privremena, kao rezultat ko zna kakvog procesa u telu. Meni su pre par godina jedno vreme svake minđuše koje sam nosila izazivale svrab i peckanje, čak i zlatne. Zbog toga sam potpuno prestala da nosim minđuše i nisam ih nosila mesecima.

Onda sam slučajno u nekoj radnji naišla na minđuše koje su mi se mnogo dopale. Kupila sam ih i probala, i nije bilo neželjenih reakcija. Onda sam počela da nosim i ostale minđuše, pa i one koje su mi pre izazivale alergiju, i nikakvih reakcija nije bilo.
Danas mogu da nosim bilo kakve minđuše i ni jedne mi ne smetaju.

Sve ovo ne znači da minđuše mogu da nose samo oni sa pribušenim ušima. Naime, postoje i osnove za viseće minđuše sa klipsama. Još ih nisam probala, ali sigurno hoću, jer moja dobra drugarica nema probušene uši, a obećala sam joj da ću joj nešto napraviti.

Udice se mogu povezivati za minđuše preko alki, ili bez njih.

Kao što sam već rekla, ja više volim povezivanje preko alke, jer je tako mnogo lakše promeniti udicu ako je to iz bilo kog razloga potrebno.

Kopče

Koriste se za zatvaranje narukvica i ogrlica.

Ja sam do sada koristila dve vrste:

Karabinjer kopče

U svetu se zovu i ’lobster’, jer podsećaju na klešta jastoga.

Ove kopče koristim za ogrlice.

Karabinjer kopče
Za povezivanje karabinjer kopči su potrebne još i dve alke, jedna za povezivanje same kopče na krajnju perlicu, a druga, da kroz nju prođe otvoreni deo kopče prilikom zatvaranja.

Mogu imati i produžni lančić kojim je moguće donekle regulisati dužinu ogrlice. Naravno, kod nekih dizajna ovo nije moguće, na primer, kada je ogrlica pričvršćena za privezak.

Ove kopče ne koristim za narukvice jer nije lako samostalno zatvoriti narukvicu sa njima. Bar ja ne umem. Ako vam to nije problem, svakako ih možete koristiti i za narukvice.

Magnetne kopče

Magnetne kopče koristim za narukvice, ali ne i za ogrlice. Naime, stalno imam utisak da su za ogrlice karabinjer kopče ipak sigurnije, naročito kada je ogrlica teža. Možda je to samo moj neopravdan strah, jer su magneti na kopčama u stvari prilično jaki.

Magnetne kopče
U stvari, neki su čak toliko jaki, da prodavci upozoravaju da ih ne smeju nositi osobe koje imaju ugrađen pejsmejker.

Za povezivanje magnetnih kopči su potrebne dve alke, sa svake strane po jedna. Neke kopče već dolaze u kompletu sa otvorenim alkama. Neke čak imaju i sigurnosni lančić, koji je dovoljno dugačak da možete da provučete ruku kada je kopča otvorena, ali ipak sprečava da vam narukvica lako spadne ako se bilo šta desi sa kopčom.

Najčešće koristim magnetne kopče dužine oko 8-10mm.

Osnove za minđuše

Osnove za minđuše
Osnove za minđuše su metalni delovi različitih boja sa ukrasima i rupicama sa donje strane. Na gornjoj strani se nalazi jedna rupica za povezivanje sa udicom.

Ja ih za sada koristim samo za mikro makrame nakit, na rupice se nanižu niti makrame konca, a onda se kreće sa makrame čvorovima.

Ali ove osnove se svakako mogu koristiti i za minđuše sa perlicama.

U online prodavnicama se često mogu naći i pod kategorijom konektori ili filigran. Ima i većih osnova, koje mogu biti osnove za ogrlice.

Skrivači veze

Skrivači veze
Skrivače veze sam morala da odvojim u posebnu kotegoriju, jer su za mene bili pravo otkrovenje.

Kao što vidite, skrivač veze je oblika potkovice, na krajevima su cevčice, a između njih žljeb otvoren sa spoljne strane.

Čemu u stvari služe skrivači veze?

Recimo da ste napravili neki privezak od perlica i želite da napravite ogrlicu, ali ne sa nosačem priveska, nego da lančić kreće iz samog priveska i završi se kopčom.

Pričvrstite početak konca za ivicu priveska, i krenete da nižete perlice, bisere, kristale, svejedno. Stignete do kraja, i šta onda? Provlačite konac kroz rupicu kopče? Zar to ne deluje malo ružno, da ne pominjem koliko je nesigurno?

To je posao skrivača veze. Na kraju vašeg niza perlica, prolazite iglom kroz jedan kraj skrivača, pa kroz drugi. Konac ostaje  u polukružnom žljebu nosača priveska. Zatim se vraćate iglom kroz niz perlica, zategnete da dobro, i završite na samom privesku radeći nekoliko sigurnosnih čvorova.

Na kraju, pljosnatim kleštima pažljivo stegnete polukružni žljeb skrivača veze. Konac ostaje bezbedno u njemu. Najbolje bi bilo da imate klešta sa plastičnom zaštitom da ne biste izgrebali skrivač veze, ali može i bez toga, ako ste veoma pažljivi.

Sada vam još samo ostaje da na skrivače veze povežete kopču, i to je sve.

Podrazumeva se da se za ovo koristi poseban konac za rad sa perlicama.

Za sada sam ove korisne stvarčice našla samo u zlatnoj i srebrnoj boji.

Privesci

Metalni privesci
Metalni privesci u raznim veličinama i bojama su uvek najbrojnija kategorija u svakoj prodavnici materijala za nakit, bilo fizičkoj ili online.

Moram priznati da im ne mogu odoleti, i često ih kupujem samo zato što mi se sviđaju, iako u tom trenutku možda i nemam ideju za šta bih ih upotrebila.

Sudeći po tome koliko su im male rupice na vrhu, i kako su orijentisane, jasno je da ako želite da budu privesci za lančiće, morate upotrebiti još jednu alku. Ja ih za sada koristim najviše za mikro makrame nakit, minđuše i ogrlice, kao ukras na kraju.

Prodaju se na komad, ili u kesicama u kojima ima više komada. Primetila sam da zlatnih, srebrnih i bronzanih ima mnogo, dok se bakarni veoma retko nalaze.

Ostali metalni delovi

Ostali metalni delovi za nakit
Zaista ima mnogo vrsta metalnih delova za različite namene, veoma teško je nabrojati sve njih.

Pre svega, tu su kapice, igle i razni završni delovi koji se koriste za završavanje različitih lančića i gajtana kada to nije moguće preko alki. Ja sam ih do sada koristila samo za kumihimo gajtane sa perlicama.

Osim toga, tu su i držači privezaka, razdelnici,…

Moram priznati da sam ja u periodu prvobitnog oduševljenje izradom nakita nakupovala gomilu ovih metalnih delova, a mnoge od njih do sada uopšte nisam upotrebila.

Znači, kada se nađete u radnji u kojoj ima milijardu vrsta te metalne ‘galanterije’, pokušajte da se uzdržite i da kupujete samo ono što vam treba.

Tekst dopunjen 26.09.2019.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.