Pojam ‘Okrugle perle’ ću koristiti za perle koje ne spadaju u zrnaste i perle sa dve rupe. Najviše će biti reči o onima koje sam koristila, pa će se spisak verovatno vremenom uvećavati.

Okrugle presovane perle

Presovane okrugle perle
Ovo je kategorija koja mene lično najviše zbunjuje. Neki ih zovu samo okrugle perle, neki presovane (samo što postoje i presovane u mnogo drugih oblika).

U najvećem broju online prodavnica ćete ih naći pod kategorijom ‘presovane’.

U Americi ih često zovu ’druks’.

To su perlice oblika lopte, glatke površine, sa rupom od oko 1mm. I sama rupa ima glatke ivice što je veoma bitno ako se koristi osetljiviji konac.

Ima ih u veličinama od 2mm do 16mm.

Najviše se prave u Češkoj, ručno, od takozvanog ’bohemskog’ stakla.

Brušene 'vatrenopolirane' perle

Vatrnopolirane perle
Zovu se još i fasetovane ili ’firepolish’ perle.

Najčešće su okrugle ali malo izdužene pri čemu rupa ide kroz duži prečnik. Ali ima još mnogo različitih oblika, neke su više okrugle, ili oblika polulopte, a neke više izdužene. Takođe se razlikuju i po broju faseta.

Najčešće veličine su 3, 4, 6, i 8 mm, ali ima i većih.

Najviše ih pravi Preciosa Ornela iz Češke republike. Prave se tako što se prvo fasetuju, a onda peku na veoma visokoj temperaturi, čime se dobija poseban sjaj. Na kraju se još ublaže ivice faseta da bi perle bile što glatkije.

Postoje u mnogo boja i završnih obrada, slično kao i SuperDuo perlice.

Biseri

Biseri
Kad čujemo reč ‘biser’ svi prvo pomislimo na prirodne bisere koji se spontano razvijaju u školjci. Oni su naravno najskuplji.

Takođe postoje i tzv. uzgajeni koji su nešto jeftiniji.

Nakit ovog tipa kojim se ja bavim se može praviti od prirodnih bisera, ali to je ipak retko. Najčešće se koriste veštački biseri.

Veštački biseri mogu biti stakleni ili plastični. Naravno, po kvalitetu zaostaju za prirodnim biserima, nisu tako glatki, a boja nije tako sjajna i vremenom bledi. Naravno, to ne znači da će boja izbledeti za par meseci, ali ogrlica od veštačkih bisera se svakako neće moći nepromenjena prenositi iz generacije u generaciju.

I veštački biseri mogu se razlikovati po kvalitetu, što se naročito odnosi na sjaj i postojanost boje. Po obliku, mogu biti okrugli ili izduženi.

U raznim su bojama, ali skoro uvek imaju sedefastu završnu obradu, i po tome se razlikuju od ostalih okruglih perli.

Najcenjeniji su Swarovski i Češki biseri.

Kristali

Swarovski kristali
Kristal je staklo kome je dodata određena količina nekog drugog minerala, čime se postiže veći sjaj. Najviše se za to koristi olovo. Kada se u rastopljeno staklo doda oksid olova, indeks prelamanja stakla se povećava, pa tako dobijeni kristal više sija.

Efekat sijanja se povećava različitim tehnikama sečenja, ili fasetiranja kristala. Zbog olova, kristal je i mekši pa se lakše seče.

Najcenjeniji je austrijski kristal, najpoznatiji proizvođač je Swarovski, i češki kristal. Swarovski kristali imaju najveću količinu olova u sebi.

Kristali se prave u raznim oblicima, okrugli kao perle, rondele, bikonusi…

Posebna vrsta kristala su tzv. ‘rivoli‘ kristali, koji su oblika diska, pri čemu su po obodu tanji, a u sredini špicasti.

Kristali na mojoj slici su Swarovski ‘fancy pear‘ kristali, znači oblika kruške ili suze.

Rivoli i ‘fancy’ kristali su sa prednje strane sjajni, a na poleđini je mat sivi premaz.

Pri izradi nakita od ovakvih kristala treba strogo paziti da se ne iglom ili nekim drugim alatom ne ošteti premaz na poleđini. To može da poremeti presijavanje kristala. Negde sam pročitala savet da se pre rada poleđina premaže bezbojnim lakom za nokte.

Rondele

Pošto su kristali, naročito oni kvalitetniji, dosta skupi, često se prave perle koje imitiraju kristale, ali od običnog stakla.

Veoma mnogo se prave u Kini.

Naravno da zaostaju po kvalitetu za pravim kristalima. Nisu tako sjajni, a kada ih pogledate izbliza ili na uveličanoj slici, u unutrašnjosti se vide mehurići, a po površini sitne ogrebotine.

Jedna od podvrsta ovih imitacija kristala koju ja najviše koristim su rondele.

Rondele
Rondele su perle od kristala ili stakla u obliku debljeg diska. Fasetovane su i imaju rupu na manjem prečniku.

Oznaka veličine bi trebalo da sadrži obe dimenzije, tj. širinu i prečnik. Postoje rondele dimenzija 2x3mm, 3x4mm, 4x6mm, 6x8mm, a ima i većih.

Ali ako su navedene sa samo jednom dimenzijom, treba razjasniti da li je to širina ili dužina, naročito ako vam trebaju za neki određeni projekat. Na primer, ako se kaže da su potrebne rondele od 4mm, da li to znači 4x6mm, ili 3x4mm.

Osim sjajnih rondela koje podsećaju na kristale, postoje i transparentne i mat rondele raznih boja. Naročito su zanimljive one koje su delom mat, a delom imaju svetlucavu obradu.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.