Puntilla ogrlica je prelepa ogrlica od SuperDuo perlica sa visuljcima duž jedne ivice.

Dizajnirala ju je Silvy Camps, a tutorijal za izradu se može kupiti na Etsy shopu PeyoteBeadArt.

Nedavno sam posle dužeg vremena u online radnji ’Repro-materijal’ ponovo nabavila SuperDuo perlice boje ’Bronze Rainbow’ od kojih sam pravila minđuše iz svog prvog teksta Summer Daze. Htela sam da napravim ogrlicu koja bi išla uz njih.

Nekako u isto vreme sam slučajno naišla na sliku Puntilla ogrlice i shvatila da je ona baš ono što mi treba.

Originalni dizajn kaže da se za izradu Puntilla ogrlice koriste SuperDuo ili Twin perlice, zrnaste 11/0 perlice i ’drop’ (viseće) perlice. Umesto visećih se mogu koristiti zrnaste perlice 8/0.

Materijal koji sam koristila

  • SuperDuo perlice – boja ’Bronze Rainbow
  • Zrnaste TOHO perlice 11/0 – boja ’Permafinish Galvanized Mauve
  • Zrnaste TOHO perlice 8/0 – boja ’Dark Bronze
  • No name perlice oko 4mm boje korala

Na ukrasnim ’visuljcima’ od 4 SuperDuo perlice sam koristila koralne perlice iste kao na minđušama, a između njih zrnaste bronzane perlice 8/0. Mislim da bi bilo još lepše da sam imala viseće ili 8/0 perlice iste takve koralne boje, ali nisam ih imala. A bila sam tako nestrpljiva da napravim ovu ogrlicu.

Za ogrlice od perlica se troši dosta materijala, i zato u početku nisam volela da ih pravim. Na primer, za ovu ogrlicu, ako je pravite baš kao po tutorijalu PeyoteBeadArta treba tačno 228 SuperDuo perlica. To je oko 15 grama. Ako pravite i minđuše, računajte da će otići svih 20 grama SuperDuo perlica.

Pročitajte više o:

Dužina ogrlice

Gledajući slike sa Etsy radnje na kojima su dve Puntilla ogrlice, plava od Twin i zelena/bež od SuperDuo perlica, učinilo mi se da je plava ogrlica kraća. U stvari nije, samo je tako nameštena da bi obe stale na istu sliku. Druga ogrlica je verovatno vrlo slične dužine.

Nekoliko puta sam u raznim tekstovima pominjala da je određivanje tačne dužine narukvice često teško. Ali koja dužina ogrlice vam odgovara je obično još teže proceniti nego dužinu narukvice.

Čak i kad pravim ogrlicu sama sebi, često nisam sigurna da li će biti prekratka ili preduga. To naravno zavisi i od modela, neke ogrlice treba da budu baš određene dužine da bi dizajn došao do izražaja.

Mislim da je to slučaj i sa Puntila ogrlicom.

Pošto tutorijal nisam kupila, nisam znala koja je dužina ogrlica iz Etsy radnje. U opisu ogrlice to nije navedeno. Htela sam da uradim manje visuljaka nego na originalnoj ogrlici, a na njoj ih ima 23.

Zato sam uradila nešto duži prvi deo ogrlice, i onda krenula sa visuljcima. Međutim, kada sam uradila 19 visuljaka učinilo mi se da će ogrlica biti prekratka.

Na kraju sam uradila 22 visuljka. Nije obavezno da broj visuljaka bude neparan, ali je bitno da oni budu na sredini ogrlice.

Kada sam uradila i poslednji treći deo ogrlice, i isprobala je, delovala mi je predugačko. Na kraju je ipak ispala dobro, nešto kasnije ćete saznati zašto.

Puntila ogrlica i Summer Daze minđuše

Konac

Pošto sam minđuše radila sa TOHO One-G koncem boje ’Sand’ (pesak), bilo mi je sasvim logično da i ogrlicu radim sa istim. Nisam sigurna da je to bila dobra odluka.

Mislim da bi bilo mnogo lakše da sam je radila sa Firelinom, ili nekim sličnim koncem.

Problem je u tome što se One-G konac dosta rasteže. To nisam toliko primećivala kad sam ga ranije koristila, ali u međuvremenu sam se navikla na Fireline, koji se skoro nimalo ne rasteže.

Puntilla ogrlica je zapravo rađena peyote bodom od samo 1 SuperDuo perlice u svakom redu. Zrnaste 11/0 perlice osim dekorativne, u ovom slučaju imaju još dve uloge: da sakriju konac koji bi se video na svakoj SuperDuo perlici i da učvrste rad. Ali, i pored toga, sve vreme dok pravite ogrlicu, imate utisak da je sve dosta labavo.

Morate se mnogo truditi da zatežete konac, da ne bi bilo labavo, i da se konac ne bi video između SuperDuo perlica, ali to nije lako, ako se sam konac rasteže.

Pročitajte više o koncu za rad sa perlicama.

Čvrstina ogrlice

Kada sam završila ’prvi prolaz’ ogrlice, shvatila sam da je previše ’mlitava’, i da ću morati da prođem kroz sve Superduo i zrnaste perlice još jednom. Baš me zanima da li to piše u tutorijalu, i da li tutorijal savetuje korišćenje nekog određenog konca.

Jednostavno sam morala da odradim taj drugi prolaz, da bi ogrlica bila upotrebljiva. Ne znam da li bi to bilo potrebno i da sam je radila sa Firelinom. Moraću jednom da probam.

Argument protiv Firelinea je u ovom slučaju to što se na visuljcima konac vidi sa spoljašnje strane SuperDuo perlica. Jednostavno je takav rad, ne može drugačije. Fireline je ili crn ili beo, i nema drugog.

Dok sam radila ogrlicu, činilo mi se da se One-G konac uklapa u boju SuperDuo perlica. Na ovoj slici izgleda skoro beo, ali zaista nije toliko uočljiv ‘u prirodi’.

Detalj Puntilla ogrlice
Ono što je bitno je ovo: Dok radite taj drugi prolaz, ogrlica se učvršćuje, ali se malo i skraćuje.

Posle prvog prolaza, moja ogrlica je bila dugačka 46 cm, a posle drugog 44.5 cm.

Znači, i to morate uzeti u obzir kada procenjujete dužinu.

Koliko je potrebno konca?

Bilo koju ogrlicu od perlica teško možete uraditi samo sa jednom dužinom konca. Maksimalna dužina konca sa kojim ja, kao i većina ljudi, mogu da radim je ‘dužina dve ruke’.

Šta je ‘dužina dve ruke’?

Uzmete kraj konca u jednu ruku, kalem u drugu i odmotavate. Kada su vam ruke sasvim raširene, to je dužina ’dve ruke’. Naravno da je za svakoga ova dužina drugačija, jer nemamo svi iste ruke, zato nema smisla da navodim tu dužinu u centimetrima.

U svakom slučaju, ako je konac duži od toga, previše je naporno raditi bilo šta sa iglom, šivenje, vezenje, kao i nizanje perlica. Ako se konac mnogo zapetljava, biće bolje da uzmete i malo kraći.

Za Puntila ogrlicu sam potrošila još više konca zbog dva prolaza. Prvi konac mi je ponestao na nešto manje od 2/3 prvog prolaza ogrlice. Za celu ogrlicu sam potrošila 3,5 dužine ’dve ruke’.

Da li je ovo rad za početnika?

Na tutorijalu za Puntilla ogrlicu piše da je ’nivo veštine – početnik’.

Iako sebe više ne smatram za početnika, mene je Puntilla ogrlica prilično namučila. Nije mi bio problem da shvatim kako se radi, problem je bio što treba baš dosta vremena da se uradi.

Drugi prolaz zahteva još više vremena nego prvi, jer morate mnogo paziti da ne preskačete zrnaste perlice. Ogrlica se pri tom stalno migolji i beži iz ruku, konac se zapetljava i zapinje za visuljke…

Stvarno je bilo teško.

Iskreno rečeno, možda bi ogrlica bila još bolja da sam uradila i treći prolaz, ali jednostavno više nisam mogla.

Problematično je bilo i završavanje konca i početak novog. Najteže je kod prvog konca, jer je ogrlica tada još previše labava da biste lako mogli uraditi čvrst čvor i sakriti kraj konca. Sva sreća da boja konca nije previše upadljiva.

U stvari, izrada ove ogrlice nije toliko teška, ali zahteva mnogo strpljenja.

Da li je vredno truda?

Pogledajte još jednom sliku Puntilla ogrlice, pa procenite sami.

Puntilla ogrlica
Ja mislim da jeste, zaista je divna. Dizajn je jednostavan i efektan, a različitim izborom boja možete postići da izgleda neobavezno, ili veoma otmeno.

I odlično se slaže sa minđušama.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.