Dizajner Sophia Silky narukvice je Linda Genaw, a besplatni PDF tutorijal možete naći na njenom blogu Linda’s Crafty Inspirations.

Svako ko se interesuje za nakit od perlica će primetiti da se svuda po internetu veoma često pojavljuje Lindino ime i slike njenih radova, koji su predivni. Linda ima neverovatno oko da prepozna dobar dizajn, i neverovatan talenat za kombinaciju boja i male ispravke koje učine taj dizajn još boljim.

Više puta sam na njenom blogu videla modele koje ne bih ni primetila na sajtovima originalnih dizajnera, a njene slike me oduševe. Ne znam, možda jednostavno imamo sličan ukus.

Na blogu Linda’s Crafty ima nekoliko besplatnih tutorijala, koji su odlični, jasni i pregledni, tako da je veoma lako raditi po njima. Uradila sam nekoliko komada nakita po njenim tutorijalima, a i nekoliko od drugih dizajnera koje sam prvi put primetila na njenom blogu.

Za Sophia narukvicu sam se odlučila jer je jednostavna, lako se pravi, i nije preterano kitnjasta.

Silky narukvica

Materijal koji sam koristila

 • Silky perlice boja ‘White Alabaster Purple Lustre
 • SuperDuo boja ‘Chalk Red Lustre
 • 3mm češke okrugle perle boja ‘Bronze Illusion
 • Miyuki 11/0 zrnaste perlice boja ‘Dark Bronze (457)
 • Konac Fireline 0.15 Smoke

Kada sam stavila Silky, SuperDuo i 3mm perle koje sam odabrala za ovu narukvicu jedne pored drugih, prvo mi se učinilo da se neće baš složiti. Boje su neobične.

Sve tri vrste perlica sam kupila preko interneta. Kad naručujete materijal sa interneta, nikad ne možete biti sigurni da su to baš boje koje želite. Slike manje ili više odgovaraju pravoj boji, a nazivi bi kao trebalo da pomognu, ali ponekad i zbunjuju.

Na primer:

 • Silky perlice su po nazivu ‘Purple’, ljubičaste, ali su u stvari nešto između roze i pink boje.
 • Super Duo je ‘kreda crvena’, a u stvari je roze.
 • 3mm perle su ‘Bronze Illusion’, a u stvari su svetlo ljubičaste.

Ali sve tri boje imaju zlatasti odsjaj, i u radu su se nekako ‘stopile’, i pri tom veoma dobro složile sa bronzanim osnovnim perlicama. Napominjem da kad sam ih naručivala nisam još imala ideju da ih koristim zajedno.

 

Problemi sa slikanjem

Uvek se trudim da moje slike odgovaraju pravim bojama. To mnogo zavisi od osvetljenja, ali i od podloge. U mom stanu je osvetljenje vrlo retko odgovarajuće za slikanje nakita, ili je premalo, ili previše svetlo. Da ne pominjem neočekivani kišni period u Beogradu u julu 2018.

Nakit se po pravilu nikad ne slika pod veštačkim svetlom (osim u nekim profesionalnim uslovima).

Naravno, uvek pokušam da doteram slike tako da više liče na prave boje, ali to onda odgovara podešavanjima mog monitora, a kod onih koji čitaju ovo ne mora da bude tako.

Toliko sam se zanela pokušajima da verno dočaram boje, da na prvim slikama uopšte nisam primetila da sam slikala narukvicu naopako. Naime, ’Silky’ perlice imaju lice i naličje, na naličju su potpuno ravne, a na licu imaju reljefno zadebljan srednji deo.

Zato sam morala da radim nove slike, iako su boje na onim prvim čak i bolje ispale.

Znači, obratite pažnju ako se odlučite da nešto pravite sa Silky perlicama, da ih ne okrenete naopako.

Pročitajte više o:

Uz ovu narukvicu sam prvo napravila minđuše po istom ovom dizajnu, sa dva motiva i završetkom za udicu.

Jednostavno je, ali daću ipak uputstvo. U uputstvu koristim iste skraćenice za perlice kao u tutorijalu.

Silky mindjuse

Uputstvo za Silky minđuše:

 • Od 1. do 5. koraka radite sve po Lindinom tutorijalu
 • U 6. koraku uzimate iglom 2 SB11 + S + 2 SB11 + 1 SB8
 • Zatim uzimate 2 SB11, prolazite kroz drugu rupu na Silky perlici, i nastavljate dalje po koraku 7. kao u tutorijalu
 • 8. korak počinjete kao po tutorijalu, ali posle Silky perlice prolazite kroz 2 SB11 iza nje, onda PRESKAČETE SB8 i prolazite kroz sledeće 2 SB11. Zategnite konac malo više, da bi SB8 ’iskočila’ i formirala vrh (Ovo se radi i u 16. i 17. koraku narukvice sa SB11 perlicama koje su na samim uglovima Silky perlica)
 • Zatim nastavljate sa korakom 12. tj prvi ukrasni red, a onda dalje do kraja
 • Umesto magnetne kopče, stavite alku i udicu na početak minđuše, kod prve SD perlice

I to je to!

Ako želite, možete raditi malo duže minđuše od 3 Silky perlice.

Kasnije sam ipak uradila i druge minđuše za komplet.

Anya minđuše
Autor Anya tutorijala je Teresa Morse, a tutorijal se može kupiti na Etsy shopu Iceny Bead Design.

Za ove minđuše sam koristila isti materijal, samo što se za njih koriste najmanje osnovne perlice, 15/0. Čak sam ubacila i okrugle 3mm perlice na bočnim krajevima minđuše, iako njih nema u spisku materijala za originalne minđuše.

Standardne 11/0 perlice se koriste samo na početku, u sredini, a na vrhu minđuše sam, kao i kod prethodnih, stavila po jednu 8/0 perlicu, kroz koju može da prođe alka.
Dizajn originalno predviđa još jednu Silky perlicu na vrhu minđuše, ali mi se to nije dopalo, pa sam je izostavila.

Sama tehnika izrade Anya minđuša nije previše teška, i ni ovaj tutorijal nisam morala da kupim. Ako pažljivo gledate uveličanu sliku minđuše, i ako imate već malo iskustva sa radom sa perlicama, mislim da ćete moći da ih uradite.

Ali rad sa ovako sitnim perlicama je težak sam po sebi. Bar meni je bilo teško, pa sam između dve minđuše morala da napravim podužu pauzu da malo odmorim oči.

Konac koji sam koristila je crni Fireline 0.15mm. Kroz svaki krug sam prošla po dva puta da bi minđuše bile čvršće. Pošto su osnovne perlice veoma sitne, a Silky i SuperDuo perlice veoma blizu jedne drugima, konac se skoro uopšte ne primećuje.

Pročitajte više o koncu za rad sa perlicama.

Drugačija kombinacija boja

Ove prve Any minđuše koje sam napravila mi se mnogo sviđaju.

Ali mislim da bi ovaj model takođe veoma lepo izgledao sa različitom, čak kontrastnom bojom Silky i SuperDuo perlica.

Pokušajte da nađete svoju kombinaciju!

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.