SuperDuo perlice pružaju zaista bezbroj mogućnosti za izradu nakita. Jedan od načina za izradu narukvice je peyote bod od SuperDuo perlica. U ovom slučaju se peyote bod radi po dužini narukvice.

Postoji i drugi način, tj. da se radi po širini, planiram i tekst na tu temu.

Narukvica sličnih ovoj ima mnogo po internetu u raznim varijantama. Od početka sam usvojila princip da, ako pravim nešto što sam videla na internetu, uvek navedem ime dizajnera, čak i ako nisam koristila njegov tutorijal. Ali ponekad je teško odrediti ko je dizajner, naročito ako ima više varijanti, jer se ne zna ko ga je prvi objavio.

Slična narukvica se može videti, i tutorijal za nju kupiti na sajtu Reggie’s Creations. Moja narukvica je ipak malo drugačija. Dodala sam još jedan red SuperDua sa svake strane i drugačije sam uradila povezivanje za magnetnu kopču.

Naravno, nisam kupila tutorijal, ovo je peyote bod, pa mi je bilo prilično jasno kako se radi, bez obzira da li su u pitanju okrugle perlice ili SuperDuo.

Od materijala sam koristila:

  • SuperDuo ‘Matte Metallic Lava Red
  • SuperDuo ‘Pastel Bronze
  • SuperDuo ‘Pastel Amber
  • Miyuki zrnaste perlice 8/0 ‘Light Bronze
  • Miyuki zrnaste perlice 11/0 ‘Light Bronze‘ (samo za minđuše)
  • Konac Fireline 0.15 Smoke

SuperDuo peyote narukvica i Corundum minđuše

Daću vam ipak, jedno malo uputstvo za izradu SuperDuo peyote narukvice:

  1. Počinje se tako što se nižu, u mom slučaju, jedna žuta SD (SuperDuo perlica), pa braon, žuta, braon, itd. poslednja je žuta. Žute SD treba da budu usmerene na gore, a braon na dole.
  2. Onda prolazite iglom kroz drugu rupu poslednje žute SD perlice, uzmete iglom jednu braon SD, prolazite kroz drugu (gornju) rupu sledeće žute SD, i tako dalje do kraja reda.
  3. U sledećem redu dodajete treću boju, u mom slučaju crvene SD, sa jedne, pa sa druge strane
  4. U poslednjem redu dodajete 8/0 perlice između SD perlica.

Preporučujem da kroz svaki red prođete još jednom, da bi sve bilo čvršće, pa u tom drugom prolazu možete napraviti i povezivanje za kopču.
I to je sve! 🙂

Ovo uputstvo vam dajem, jer u stvari, postoji i besplatan tutorijal na belgijskom sajtu Elfenatelier. Na žalost, ne mogu da navedem direktan link jer sajt nije ’SSL secure’, ali ovo je link na Pinterestu sa turorijalom za ovu narukvicu.

Ako želite, pogledajte i ostale Elfen tutorijale, ima dosta besplatnih, i predivni su.

Dužina narukvice

Jedino što je malo teže kod ove narukvice je proceniti kolika je dužina potrebna.

Ja inače imam taj problem da u stvari ne znam koja mi je veličina prava. Imam veoma tanke ruke (što je dobro, jer trošim manje materijala za narukvice) i na njima izražene zglobove. Ja najviše volim kad mi narukvica stoji iznad zgloba, ovako.

Narukvica iznad zgloba
Naravno, kad spustim ruku, narukvica neizbežno preskoči zglob i spadne do same šake.

A ja ne volim da mi tako stoji. Ali, ako je dovoljno uska da ne može da pređe zglob, onda je previše zategnuta, što nije baš prijatno. Valjda ću vremenom i iskustvom doći do prave veličine.

Narukvica ispod zgloba
Ali, čak i ako nemate ovakav problem, možete doći u zabludu kod određivanje dužine za ovu narukvicu.

Naime, kad nanižete prvi red, učini vam se da je dobra dužina (merim od neke druge narukvice koja mi dobro stoji), ali kad krenete da dodajete redove, ona se zateže i skraćuje.

Moja narukvica je dugačka 16.5cm sa kopčom, i u prvom redu ima 35 žutih SuperDua. To vam može pomoći da odredite koja je dužina potrebna vama.

Narukvica se, inače, brzo pravi, ali sam ja mnogo vremena potrošila zbog te procene dužine, ali i zbog rasporeda boja.

U čemu je bio problem sa bojama?

Iako su ove tri boje SuperDuo perlica veoma različite, sve tri imaju sličnu završnu obradu, dve su ‘Pastel’, a crvena je ‘Mat’. Zato se veoma lepo slažu, imaju nekako ‘svilenkasti’ izgled.

Pročitajte više o SuperDuo perlicama.

Odmah sam odlučila da neću da crvena i žuta budu jedna do druge, nego da ih braon razdvaja i daje kontrast. Prvo sam počela sa crvenom u sredini, a onda dodala braon. Crvena i braon su odlično izgledale zajedno, i mogla sam tu da završim narukvicu, sa bronzanim perlicama na kraju.

Ali ja sam htela širu narukvicu, sa tri boje, pa sam dodala treći red žutih SuperDua, i tek onda shvatila da se bronzane Miyuki nikako ne uklapaju za kraj uz ‘amber’ žute SuperDuo perlice. Boje nisu iste da bi se stopile, a nisu ni dovoljno različite da budu kontrastne.

Dve varijante boja
Šta da se radi, počela sam drugu narukvicu sa žutom bojom u sredini, pa braon, pa crvena i na kraju bronzane perlice. Mislim da izgleda mnogo lepše.

Ova prva narukvica bi izgledala super sa braon perlicama na kraju, ali takve nisam imala. Razmišljala sam da je ostavim tako dok ih ne nabavim, ali sam htela da napravim i minđuše, a ponestalo mi je braon SuperDua, pa sam je ipak rasturila.

Corundum minđuše

Kada sam birala minđuše koje bi činile kompet sa SuperDuo narukvicom, htela sam da imaju iste boje, i da budu donekle u istom stilu.

Znači da bi i one trebalo da imaju tri kruga SuperDuo perlica, tj sve tri boje. Ispostavilo se da bi takve minđuše bile jednostavno prevelike za moj ukus.

Tako da sam na kraju uradila minđuše samo od crvenih i braon SuperDua, sa bronzanim perlicama.

Corundum minđuše
Ove minđuše donekle liče na Cute&Easy minđuše o kojima sam već pisala.

Ali najsličnije su Corundum minđušama iz tutorijala OffTheBeadedPath.

Malo sam ih izmenila, pre svega okrenula sam ih drugačije, nisam uradila ‘špiceve’ na krajevima minđuše od 11/0 perlica. Takođe sam vezu sa udicom uradila drugačije nego u tutorijalu, u stvari, uradila sam je isto kao kraj narukvice.

NAPOMENA:

Kad god radite sa SuperDuo perlicama, uvek proverite da li su obe rupe prohodne pre nego što upotrebite perlicu. Dešava se da je jedna rupa začepljena. U 99% slučajeva se perlica može osposobiti, ali to baš nije zgodno raditi ako je već povezana u rad.

Takođe, moram da upozorim da se igle prilično krive pri radu sa SuperDuo perlicama, naročito ako više puta morate da prolazite kroz njih, što ovde jeste slučaj na krajevima narukvice.

Naravno, to nije razlog da odustanete od korišćenja SuperDuo perlica. Samo budite pažljivi i koristite bolje, jače igle.

Pročitajte više o iglama za rad sa perlicama.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.