Dizajner Canterbery narukvice je Nancy Peterson.

Ja sam je prvi put videla na blogu Linda’s Crafty Inspirations i oduševila se. Linda ima prelepe kombinacije boja za ovu narukvicu i skoro uvek je radi bez poslednjeg reda ukrasa.

Tutorijal za narukvicu se može kupiti na Lulu shopu Nancy Peterson.

Materijal koji sam koristila:

  • Toho 11/0 perlice boja ‘Opaque Rainbow Oxblood’ (406) za narukvicu
  • Toho 15/0 perlice boja ‘Opaque Rainbow Oxblood’ (406) za mindjuše
  • Toho 11/0 perlice boja ’Opaque terracotta’ (46L) (za narukvicu)
  • Sunčev kamen 6mm fasetirani
  • Sunčev kamen 4mm
  • Presovane okrugle perle 3mm boja ‘Chalk White Roman Rose
  • Konac Fireline Black Satin 0.15mm

Znači, tutorijal se može kupiti, ali ja ga nisam kupila.

Zadala sam sebi zadatak da gledajući slike shvatim kako se pravi. Gledala sam i gledala i nije mi bilo jasno (to je bilo skoro na samom početku mog druženja sa perlicama). Baš sam želela da napravim narukvicu, pa sam odlučila da ipak kupim tutorijal, a onda sam otvorila ‘Preview’ tutorijala gde se video sam početak rada. Pisalo je da se u prvom redu  koristi tzv. ’ladder stitch’ (bod merdevine).

To mi je bilo dovoljno, uspela sam da je napravim.

Zaista ne mogu da prepričavam tutorijal Nancy Paterson, ne bi bilo fer jer ga ona prodaje. Ali našla sam YouTube tutorijal za bod merdevina (‘ladder stitch’). Na početku tutorijala se objašnjava bod sa jednim redom perlica, a onda negde posle 4. minuta je bod sa dva reda perlica koja se mogu ponavljati koliko je potrebno.

Ako bolje pogledate uveličanu sliku narukvice, videćete da u ovom slučaju treba raditi bod od tri reda sa tri perlice.

Canterbury narukvica
Ipak, nisam radila kompletnu narukvicu sa svim redovima, malo mi je izgledala pretrpano tako, a nisam ni radila samo prva tri reda kao Linda, uradila sam nešto treće, i sviđa mi se rezultat.

Moja izmena originalnog dizajna

U poslednjem redu, okrugle 3mm perlice sam dodavala između svakog drugog para 4mm ’sunčevih’ kamenčića, a ne između svakog, kao po originalnom dizajnu.

Sviđa mi se što je talasasta ivica na taj način više izražena, i mislim da ovako izgleda zanimljivije. Što je najbolje, nisam još nigde videla da je neko tako radio ovu narukvicu. Ako ipak jeste neko, izvinjavam se.

 

Korisni saveti za izradu Canterbury narukvice

Ako odlučite da pravite Canterbury narukvicu, sa tutorijalom ili bez njega, preporučujem da pogledate i Lindine savete sa jednog od postova u kojima piše o ovoj narukvici. Verujte da vredi.

Najbitnija je preporuka da se posle reda u kom se pravi talasasta ivica oko 4mm perli, taj red prođe još jednom, i pri tome pre (ili posle) svakog luka, uradi jedan čvor, sličan onome kad se završava rad. Ovim se postiže da se ivica narukvice ne krivi i da bude čvršća.

Takođe je Lindina ideja korišćenje tzv. akcent perlica, kao središnjih u grupi od 3×3 perlice između najvećih 6mm perli. Kod mene su to terakota 11/0 perlice. Ovo možete i da izostavite. Ja sam slučajno imala perlice ovakve boje, i nisam mogla da odolim da ih ne upotrebim.

Koje se još perle mogu koristiti?

U Canterbery narukvici se, osim okruglih perli od 6mm, mogu koristiti i neke druge vrste perli. Na primer, mogu se koristiti i Candy perle sa dve rupe. One su malo veće, i zbog toga je potrebno prilagoditi broj 11/0 perlica oko njih. Imam u planu da uradim i takvu narukvicu.

Pročitajte više o Candy perlama sa dve rupe.

Kad sam već kod broja perlica, dok sam radila narukvicu, povremeno mi se činilo da mi u nekim delovima narukvice nije potrebno onoliko perlica koliko sam videla na slikama gotove narukvice. Zaista sam na nekim mestima smanjila broj perlica. Tada još nisam znala za razlike u veličini između Toho i Miyuki perlica, pa mi to nije bilo jasno.

Stvar je u tome da tutorijal za Canterbery narukvicu predviđa korišćenje Miyuki perlica, a ja sam koristila Toho. U ovom slučaju sam uspela da se izvučem, ali ponekad to čak i nije moguće.

Pročitajte više o zrnastim perlicama i razlici u veličinama između proizvođača.

Belle of the Ball minđuše

Minđuše Belle of the Ball

Za minđuše ‘Belle of the Ball‘ postoji besplatan tutorijal na Beads Direct sajtu, ali je, po meni, malo problematičan.

Ja ne volim providne perlice, ali ono što zaista ne mogu da shvatim je da neko radi tutorijale sa njima. Kao da su želeli da otežaju rad onima koji taj tutorijal čitaju. Ipak, može se pratiti.

I minđuše sam malo promenila, na vrh minđuše sam stavila manji kamen, a ne veći kao po tutorijalu, pa onda treba i manje perlica oko njega.

Ove minđuše su među retkima koje sam uradila bez alke između minđuše i udica.

Ako biste ipak hteli da radite sa alkom, trebalo bi da u nizu perlica koje ’obilaze’ 4mm perlu na vrhu minđuše bude neparan broj perlica, a da srednja perlica u tom nizu bude veća, da bi kroz nju mogla da prođe alka.

U mojim minđušama na tom mestu ima 8 15/0 perlica. Ali mogla sam da stavim na primer: dve 15/0 perlice, jednu 11/0 perlicu, jednu 8/0 perlicu (kroz nju bi prošla alka), pa opet jedna 11/0 i dve 15/0 perlice.

Znači, za ove minđuše se koriste perlice veličine 15/0. To je bio moj prvi dodir sa najmanijim zrnastim perlicama. Priznajem da sam se uplašila kad sam prvi put videla koliko su sitne. Izgledale su mi kao sićušne buve koje skaču po podlozi za rad. Ipak, navikla sam se na njih. Samo uvek moram da imam pri ruci i lupu dok radim sa njima, pa povremeno proveravam da nisam negde pogrešila.

Iako tutorijal predviđa korišćenje baš Toho perlica, i ovde sam na nekim mestima imala utisak da nije potrebno da ih bude toliko kao što se kaže, naročito u poslednjem redu, gde se red manjih perlica nalazi oko većih. Ili su sunčevi kamenčići bili nešto manji, ili su Toho perlice bile nešto veće zbog boje ili završne obrade.

Canterbury i Belle of the Ball komplet

Zaključak:

Sasvim je normalno da ponekad pravite manje ili veće izmene u odnosu na tutorijal. Nekad je to zato što želite da nešto drugačije izgleda, a nekad zato da bi izgledalo isto.

Pokušajte i vi da napravite svoju verziju ‘Cantarbury’ narukvice ili ‘Belle of tha Ball’ minđuša

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.