Na ovaj motiv izrađen od SuperDuo i zrnastih perlica sam često nailazila po internetu i uvek su ga zvali tako, ‘Wave by Mu‘ ili ‘de Mu‘, i ljudi se zahvaljuju tom ili toj Mu na šemi. Ali ko je ili šta Mu nisam uspela da saznam. U stvari, viđala sam još dosta slika raznog nakita od perlica potpisanih samo sa Mu.

Dakle, i ja se zahvaljujem Mu na ovom jednostavnom, a tako efektnom dizajnu.

Šema za izradu se može naći na blogu Centreperles Ateliers. Šema je data za jedan motiv, a više njih se može spajati u privezak, narukvicu, ogrlicu. Uputstvo je celo na francuskom, ali su slike dovoljno jasne da neće biti problem i ako ne znate francuski.

Materijal koji sam koristila:

 • Toho zrnaste perlice 11/0 boja ‘Metalic Iris Brown
 • SuperDuo boja ‘Pearl coat Pastel Brown
 • SuperDuo boja ‘Metallic Suede Purple
 • SuperDuo boja ‘Metallic Suede Gold
 • Biser 4mm
 • Konac Fireline Black Satin 0.15mm

Originalni motiv je verovatno pravljen sa Miyuki perlicama, pa sam ja na nekim mestima morala da smanjujem broj perlica, jer su Toho perlice veće, tačnije rečeno šire su.

U trećem krugu sam umesto 4 perlice stavljala 3, a na špicevima sam kod motiva za privezak spolja stavljala samo 3 perlice, a na unutrašnjim 5, da bih lakše spojila motive i da bih imala više mesta za biserčić.

Pročitajte više o

Wave by Mu minđuše
Minđuše su napravljene od jednog Wave motiva, sa 8/0 perlicom na vrhu kroz koju prolazi alka.

U 4. krugu sam kod 3 od ukupno 6 motiva zaboravila na perlicu posle 3 SuperDua, da bih to primetila tek u sledećem koraku i morala da se vraćam. Neki bag u mozgu, valjda. Pazite na to da se ne bi i vama dešavalo.

Na privesku sam napravila grešku koju nisam primetila dok ga nisam završila.

Jeste li je vi primetili?

Na ovoj slici priveska sa naličja možete videti kako sam povezala motive u sredini. U stvari, samo sam par puta prošla iglom kroz sve četiri središnje perlice u krug.

Wave privezak sa naličja

Uputstvo za središnji ukras sa biserom

 1. Nanižite na iglu 5 11/0 perlica i biser. Prođite još jednom kroz sve perlice i biser, tako da se formira krug i da ostane oko 15-20cm početnog konca. Igla treba da izlazi iz bisera.
 2. Uzmite 5 11/0 perlica i prođite kroz biser sa druge strane, a onda još jednom kroz 5 perlica koje ste upravo dodali.
 3. Uzmite jednu 11/0 perlicu u prođite kroz sledećih 5 perlica.
 4. Još jednom uzmite jednu 11/0 perlicu i prođite kroz sledećih 5 perlica. Sada je zatvoren krug oko bisera i konac sa iglom izlazi sa suprotne strane od početne niti. Ako nije tamo prolazite dalje iglom dok ne dođete do suprotne strane.
 5. Povežite biser sa prstenom od perlica za središnji deo priveska. Kad završite prvi konac (par čvorova i odsecanje), uvucite početnu nit u iglu, pa i sa te strane povežite prsten, i završite konac.

Wave by Mu privezak
Umesto bisera može da se stavi bilo koja okrugla perla od 4mm, a može i bez njega. Pokušajte da smislite još neki način da ukrasite privezak.

Takođe, ne moraju se koristiti 3 boje SuperDuo perlica, može i sa dve ili samo jednom. Ako koristite više od jedne boje SuperDua, po mom iskustvu najlepše izgleda kad sve boje imaju sličnu završnu obradu. Na primer, ove koje sam ja koristila su sve nekako pastelno svilenkaste.

Ali ni to pravilo ne mora da bude obavezno.

Inače, ogrlica je urađena potpuno bez metalnih delova, što je posledica moje odluke da naučim da radim mikro-makrame nakit.

U početku mi nije bilo lako da naučim tehniku mikro makrame, nije mi izgledalo jednostavno kao kod većine radova sa perlicama. Dugo sam samo gledala slike i YouTube tutorijale (sreća pa ih ima mnogo), ali se nisam usuđivala da počnem.

Zato mi je palo na pamet da za početak uradim gajtan za ovaj privezak. Gajtan sam uradila kao pletenicu od 4 niti po uputstvu iz teksta Meliara mikro makrame komplet.
Na krajevima gajtana su biserčići, isti kao u sredini priveska.

Gajtan za Wave privezak
Kao poslednji deo kompleta sam nešto kasnije uradila i prsten. Prsten je rađen samo od središnjeg dela motiva, znači od bež i ljubičastih SuperDuo perlica i reda zrnastih perlica oko njih.

Na krajevima motiva sam izostavila krajnje perlice na samim špicevima. Zatim sam sa jednog kraja motiva počela dvostruki red perlica takozvanim ’riblja kost’ (herringbone) bodom, a onda ga sastavila sa druge strane.

Kako se radi bod ‘herringbone’ možete videti u tutorijalu za narukvicu Sonysree o kojoj sam takođe pisala. Radeći ovu narukvicu sam prvi put dobila ideju da uradim prsten od istog materijala.

Posle uvodnog dela, otprilike na 2 minutu tutorijala, počinje ono što nas zanima. Za narukvicu se radi samo po 3 reda ovog boda na početku i između motiva narukvice. Za prsten, naravno, treba da radite dalje do odgovarajuće dužine, tj obima prstena.

Ovakav bod se veoma često koristi za prstenje jer daje čvrst gajtan koji se neće istezati. Ali ja savetujem da posle sastavljanja prstena, kada se uverite da je veličina dobra, nastavite bodom herringbone unazad, da bi prsten bio još čvršći. Tek kada dođete opet do drugog, tj. početnog dela, završite konac posle par čvorova.

Možete pogledati i tutorijal za prsten autorke Sonysree. To je ’Beaded wedding ring’. U njemu možete videti kako se počinje, sastavlja i završava krug prstena, počevši od ukrasnog gornjeg dela prstena.

Prsten Wave
Budite veoma pažljivi kod određivanja veličine prstena.

Ne smete napraviti preveliki prsten, koji bi vam spadao. Ali ne sme biti ni premali, da vas ne bi stezao i da biste ga mogli staviti na prst.

Moj prsten ima 21 red perlica, a unutrašnji prečnik mu je 18 mm. Možda vam to može pomoći da okvirno izračunate koliko će redova vama trebati. Ali samo okvirno, jer setite se da sam radila od Toho perlica. Ako vi koristite neke druge, sitne razlike u veličini između perlica mogu učiniti svaki proračun netačnim.

Samo metoda višestrukih proba vam može pomoći da napravite prsten po meri.

Zamalo da zaboravim. Obratite još jednom pažnju na sliku priveska Wave by Mu. Primetićete da su motivi u privesku međusobno spojeni (po dve naspramne perlice sa svakog motiva) istim tim herringbone bodom.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.