Već duže vreme sam želela da napravim komplet nakita od kombinacije zrnastih perlica i rondela više različitih veličina.

Ideja je bila da napravim privezak u obliku ’donut’, tj. američke krofne. Taj geometrijski oblik se u stvari zove torus. Suština je u tome da se unutrašnji krug pravi od manjih rondela, a zatim se krug širi upotrebom većih. Zrnaste perlice se koriste za povezivanje rondela i za ukrašavanje priveska.

Naravno, ovakav obilk se može postići i upotrebom samo zrnastih perlica različitih veličina, najčešće peyote bodom. Verovatno ću jednog dana napraviti i tako nešto.

Da krenemo sa opisom kompleta.

1. Komplet od crvenih rondela

Komplet od crvenih rondela

1.1. Materijal koji sam koristila:

 • Rondele 4 x 3 mm (20 za privezak, 2 x 4 za minđuše)
 • Rondele 6 x 4 mm (10 za privezak, 2 x 5 za minđuše)
 • Rondele 8 x 6 mm (10 za privezak, 2 x 4 za minđuše)
 • Zrnaste perlice Miyuki 15/0, 11/0 i 8/0 – boja ‘Duracoat Galvanized Pewter’
 • Zrnaste perlice Miyuki 8/0 – boja ‘Duracoat Galvanized Dark Mauve’ (samo za privezak)
 • Konac – sivi Wildfire 0.15 mm

Rondele ove boje sam već koristila za komplet Falling leaves, i to u kombinaciji sa istim Miyuki perlicama boje starog srebra. Mislim da je ta kombinacija boja veoma dobra, i jednostavno nisam mogla da zamislim boju koja bi bolje išla uz ove rondele.

1.2. Privezak

Za privezak sam koristila tutorijal Tutorial de aretes elegantes circular en cristal tipo dona (Muy fácil) sa YouTube kanala C y L Accessories. Ovo je u stvari tutorijal za minđuše, ali meni je ova veličina prevelika za minđuše, a sasvim dobra za privezak.

Autorka tutorijala koristi i još jednu, najmanju veličinu rondela, 3 x 2 mm. Ja sam umesto najmanjih rondela koristila 8/0 Miyuki perlice. Takođe, rondele u tutorijalu su u tri različite boje. I takav privezak je veoma lep, samo je pitanje šta želite da postignete. Šareni privezak je svakako veseo i zanimljiv, a ako ga pravite od rondela iste boje biće, po meni, elegantniji.

Pročitajte više o:

Privezak od crvenih rondela

1.3. Izrada priveska od crvenih rondela

Tutorijal je veoma jasan, i ako želite, možete ga doslovno pratiti. Nema potrebe da ga prepričavam, navešću samo par stvari na koje treba da obratite pažnju, i izmene koje sam ja uvela.

 • U drugom redu, gde se dodaju rondele 6 x 4 i 8 x 6 odvojene perlicama, pazite da dobro zategnete konac sa svakom grupom rondela/perli. Nemojte se brinuti što konac ipak proviruje između rondela, jer u sledećem redu dolaze ukršteni redovi perlica koji će to sve pokriti.
 • U trećem redu se rade ti ukršteni redovi perlica. Ovaj red sam radila malo drugačije. Kao što sam već rekla, umesto rondele u sredini sam koristila 8/0 Miyuki perlice. Osim toga, učinilo mi se da će perlice 11/0 koje se koriste u tutorijalu za ovaj red, previše pokriti rondele. Zato sam koristila manje perlice 15/0. U stvari, moj raspored je bio: 3 perlice 15/0, jedna 11/0, jedna 8/0 roze, jedna 11/0, jedna 15/0.
 • Ostaje još samo da u poslednjem redu dodate po jednu 4 x 3 rondelu između svake dve 6 x 4 rondele, i da uradite lančić za nosač priveska.

1.4. Minđuše od crvenih rondela

Minđuše od crvenih rondela
Za minđuše sam koristila Tutorial orecchini barocco Italijanke Chiare Gandini.

Minđuše su veoma interesantne, u sličnom su stilu kao privezak, sa redovima perlica koje delimično prekrivaju rondele. Tutorijal je dobar, mada povremeno ruke autorke i sama minđuša koju pravi izlaze iz kadra, dok mi gledamo samo praznu podlogu za rad.

I ovde sam imala nekih manjih izmena u odnosu na tutorijal:

 • umesto okruglih perli veličine 4mm, koristila sam 4 x 3 rondele
 • visuljak na kraju minđuše je kod mene malo kraći, ima dve umesto 4 11/0 perlice između rondele i 8/0 perlice
 • nisam radila ukrašavanje druge strane minđuše

2. Komplet od tamno zelenih rondela

Komplet od tamno zelenih rondela

2.1. Materijal koji sam koristila:

 • Rondele 4 x 3 mm (38 za privezak, 2 x 13 za minđuše)
 • Rondele 6 x 4 mm (10 za privezak, 2 x 6 za minđuše)
 • SuperDuo perlice tamno teget, skoro crne boje (9 komada za privezak)
 • Zrnaste perlice Miyuki 15/0, 11/0 i 8/0 – boja ‘Metallic Dark Bronze’
 • Konac Fireline Black Satin 0.15 mm

Ove rondele su prelepe, ali njihovu boju je teško definisati. Ponekad deluju tamno zeleno, ponekad čak crno. Veće rondele imaju zlatne, a manje imaju i zlatne i ljubičaste odsjaje.

Iste ove rondele, i to veće sam koristila za komplet Sonysree , ali tada sam koristila zrnaste perlice Miyuki – Metallic Light Bronze. Prosto ne znam koja im od te dve boje bolje pristaje.

Jedini je problem što se uvek namučim sa slikanjem ovakve kombinacije boja. Da li je do mog fotoaparata, ili ne koristim pravu podlogu, ne znam, ali slike nikad ne uspevaju da dočaraju prave boje i lepotu nakita.

2.2. Privezak od tamno zelenih rondela

Za privezak sam koristila tutorijal ARETES tipo Mandala sa kanala Perle Vargas, ali sam ga dosta drugačije radila.

Za privezak je originalno potreban i okrugli Rivoli kristal veličine 12mm. Ja sam specijalno za ovaj privezak nabavila Swarovski Rivoli kristal, veličine 14 mm, ali ga na kraju nisam upotrebila. Jednostavno, kristal je bio previše upadljiv, i pored njega lepota rondela i perlica ne bi došla do izražaja.

Zbog toga i ovaj privezak ima torusni, donut oblik, a rivoli ostaje da čeka neku drugu priliku.

Privezak od temno zelenih rondela

2.3. Izrada priveska

 • Kada sam počela privezak, još sam mislila da ću upotrebiti kristal. Pošto je kristal malo veći nego što je predviđeno u tutorijalu, u početnom krugu sam umesto 8 nanizala 9 rondela 4 x 3 mm.
 • Drugi red sam uradila isto kao u tutorijalu.
 • Pošto sam odlučila da ne upotrebim kristal, nije bilo potrebe za trećim redom od 5 11/0 perlica oko svake rondele, koje služe da bi učvrstile providne rondele koje drže kristal sa druge strane. Uzgred, da sam ipak upotrebila kristal, ne bih ga sa druge strane učvrstila rondelama, nego perlicama. I to sa više redova perlica. Mislim da bi tako bilo sigurnije.
 • U sledećem (mom trećem) redu, gde se dodaju veće rondele (6 x 4) između vršnih 11/0 perlica, odmah mi se učinilo da ostaje mnogo praznog prostora, tj. vidi se konac između perlice i rondele. Taj prostor sam popunila 15/0 perlicama, znači umesto jedne rondele sam uzimala jednu 15/0 perlicu, rondelu i 15/0 perlicu.
 • Četvrti red, gde se dodaju SuperDuo perlice, sam radila kao po tutorijalu. Znači, nisam prolazila kroz male 15/0 perlice iz prethodnog reda. Inače, u ovom redu se u tutorijalu lepo vidi da nedostaje ta jedna perlica. Nije mi jasno kako autorki tutorijala to nije smetalo.
 • U petom redu, umesto male providne rondele sam koristila Miyuki perlice 8/0.
 • U šestom redu sam opet ubacila male 15/0 perlice između rondela i 8/0 perlica.
 • Tutorijal nastavlja i dalje, ali sam se ja ovde zaustavila. Uradila sam još samo visuljak, sličan kao kod minđuša od crvenih rondela, i nosač priveska na drugom kraju.

NAPOMENA: Ako želite, možete raditi privezak samo sa 8 rondela u početnom krugu. Šta više, ako za ovaj komplet koristite Toho perlice umesto Miyuki, preporučujem da ga radite sa 8 rondela. Toho perlice su nešto deblje od Miyuki, i verovatno bi sa 9 rondela bile previše zbijene.

2.4. Minđuše od tamno zelenih rondela

Minđuše od tamno zelenih rondela
Minđuše sam radila na vrlo sličan način kao privezak, ali sa manjim brojem rondela.

 • Prvi red: 6 puta rondela 4 x 3 i 11/0 perlica. Zatvorite krug
 • Drugi red: izlazite iz 11/0 perlice. Uzmite 5 11/0 perlica i prođite kroz sledeću 11/0 perlicu iz prethodnog reda. Nastavite tako do kraja reda.
 • Treći red: izlazite iz središnje 11/0 perlice. Uzmite 1 11/0 perlicu, 1 rondelu 6 x 4, 1 11/0 perlicu i prođite kroz sledeću središnju 11/0 perlicu iz prethodnog reda. Nastavite do kraja reda.
 • Četvrti red: izlazite iz rondele. Uzmite 1 11/0 perlicu, 1 rondelu 4 x 3, 1 11/0 perlicu i prođite kroz sledeću rondelu iz prethodnog reda.
 • Peti red: Izlazite iz 11/0 perlice. Na jednom kraju minđuše radimo nosač udice: uzmite 4 11/0 perlica, 1 8/0 perlicu, 1 11/0 perlicu. Prlazite kroz sledeću 11/0 perlicu. Zatim samo prolazite kroz rondele i perlice do drugog kraja minđuše, gde uradite visuljak kao na crvenim minđušama. Opet prolazite kroz rondele i perlice dok ne stignete do nosača priveska. Prolazite kroz 4 11/0 perlice, a zatim kroz druge 4 11/0 perlice izostavljajući 8/0 perlicu. Zategnete konac, tako da 8/0 perlica iskoči na vrh.
 •  Prođite još jednom u krug kroz sve perlice i rondele, a onda još jednom kroz nosač udice ovoga puta prolazeći i kroz 8/0 perlicu. Završite konac.
 • Kroz 8/0 perlicu provucite alku, a na alku udicu.

Nadam se da ste i vi dobili ideju da napravite neki komad nakita sebi ili nekom drugom kao poklon.

Ako želite da vam ipak ja nešto napravim, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.

Takođe, ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Možete se i prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.