Dizajnerka Mystery SuperDuonarukvice se zove Pascale G-Mikovic, i postoji tutorijal na sajtu Linda’s Crafty Inspiration. U stvari, Linda je i dala ime ovoj narukvici. Naime, kad se narukvica prvi put pojavila na internetu, izazvala je pravu famu jer nikom nije bilo jasno kako se tačno radi središnji deo narukvice. Onda je Linda objavila foto tutorijal na svom blogu.

Materijal koji sam koristila:

  • SuperDuo perlice – boja ‘Milky Seafoam
  • Toho zrnaste perlice 11/0 – boja ‘Metallic Hematite
  • Toho zrnaste perlice 8/0 – boja ‘Metallic Hematite
  • Toho zrnaste perlice 15/0 – boja ‘Metallic Hematite’ (samo po 4 komada za minđuše, a može i bez njih)
  • Konac Fireline Smoke 0.15mm

Pročitajte više o:

 

Tutorijal je zaista detaljan i jasan, ali kad sam prvi put pravila narukvicu, ja ga nisam pažljivo pročitala, pa sam je uradila tako da se konac (crni Fireline) grozno video u jednom od dva niza SuperDuo perlica.

Reći ću tačno šta sam pogrešno radila, da se ne bi još neko tako prevario:

U 1. i 2. koraku tutorijala praktično treba napraviti krug od 2 SuperDuo perlice između kojih su 2 11/0 zrnaste perlice. Da bi se to uradilo, morate proći kroz obe rupe obe SuperDuo perlice. Neizbežno se sa spoljne strane te prve dve SuperDuo perlice vidi konac.

Tako se radi samo na početku, u 3. koraku se jasno kaže da se dalje samo nižu naizmenično jedna 11/0 i jedna SuperDuo perlica do željene dužine narukvice. Ali ja sam nastavila da dodajem po jednu 11/0 perlicu na OBE strane SuperDuo perlice, svaki put se vraćajući u krug. Zbog toga se konac video oko svake SuperDuo perlice u tom prvom nizu. Manje je bitno, ali na taj način sam i nepotrebno potrošila mnogo više konca.

Misleći da to neće biti problem, nastavila sam dalje i drugu polovinu narukvice sam uradila kao po tutorijalu. Međutim, kad sam videla uveličanu sliku narukvice, bilo mi je jasno da takvu sliku ne mogu objaviti.

Ali ono što se videlo takoreći ’iz aviona’, a posledica je iste greške, je da je narukvica bila više zategnuta sa jedne strane, pa se krivila.

Zbog svega toga je ovo još jedna narukvica koju sam prerađivala posle nekoliko nošenja.

Mystery SuperDuo narukvica
Mnogo mi se sviđa kako je dizajn Mystery SuperDuo narukvice jednostavan, a efektan. Takođe mi se mnogo sviđa ova kombinacija svetloplave i hematit sive boje.

Naravno, ako želite širu narukvicu, možete dodati još jedan ili dva reda Superduo perlica.

Što se tiče dužine narukvice, nije baš lako iz prvog pokušaja pogoditi pravu. Važi isto što i za SuperDuo Peyote narukvicu o kojoj sam već pisala. Kad nanižete prvi red SuperDuo i 11/0 perlica, učini vam se da je dužina dobra, ali kad nastavite da radite, ona se zateže i skraćuje.

Moja narukvica je dugačka 16.5 cm sa kopčom, i ima 37 SuperDuo perlica u jednom redu. Od prve do poslednje SuperDuo perlice je dugačka 13cm. To vam može pomoći da procenite sa koliko SuperDua treba da počnete. Ja imam baš tanke ruke, većini će trebati duža narukvica.

Pokušajte da u toku rada što više zatežete konac, da se narukvica ne bi kasnije istezala i produžavala. Takođe nije loše da i sam konac pre rada koliko možete istegnete.

Za odgovarajuće mindjuše sam prvo htela da radim model za koji su mi trebale 4mm okrugle perle u boji korišćenih Superduo perlica. Nisam mogla da nađem baš takve, a i trebalo mi je samo po 4 komada za svaku mindjušu, pa se ne bi ni isplatilo da ih samo zbog toga kupujem.

Tako da sam na kraju odustala i uradila mindjuše samo od SuperDua i Toho perlica. Dizajn sam praktično izmislila tako što sam malo izmenila neke već postojeće.

Mystery SuperDuo komplet
Mislim da narukvica i minđuše odlično izgledaju kao komplet. Zato sam odlučila da i minđušama dam ime Mystery minđuše.

Toho i SuperDuo perlice za ovaj komplet sam kupila u online prodavnici Imela Online iz Novog Sada. Po meni, ovo je trenutno najbolja prodavnica repromaterijala za nakit kod nas, bar za materijal koji ja koristim.

Plave minđušice su dugačke tek nešto više od 3cm. Male su, ali meni su baš kako treba. Ipak, pokušala sam da napravim malo veće, sa 14 SuperDua u krugu umesto 12. Takođe sam htela da vidim kako bi izgledale bez 15/0 perlica.

Usput sam napravila i foto tutorijal.

Za druge minđuše sam koristila:

  • SuperDuo perlice boja ‘Red Lila Vega Luster
  • Miyuki zrnaste perlice 11/0 boja ‘Duracoat Galvanized Dark Coral
  • Miyuki zrnaste perlice 8/0 boja ‘Duracoat Galvanized Dark Coral

Mystery minđuše tutorijal

Uputstvo za Mystery SuperDuo minđuše

1.

Nanižite jednu 11/0 i jednu SuperDuo perlicu i tako 14 puta (ili 12 puta ako želite minđuše iste kao plave) . Pri tome proverite za svaku SuperDuo perlicu da li su prohodne obe rupe.

Mystery tutorijal 1. korak

2.

Prođite ponovo iglom kroz prvu 11/0 perlicu, tako da se formira krug, a onda prođite još jednom i kroz ostale perlice. Dobro pazite da ne preskočite neku perlicu. Ostavite oko 5cm početne niti da visi.

Mystery tutorijal 2. korak

3.

Kad stignete do početne niti vežite čvrsto u dvostruki čvor krajeve konca i odsecite višak početne niti. Konac sa iglom izlazi između 11/0 i SuperDuo perlice. Prođite iglom kroz drugu (nekorišćenu) rupu te SuperDuo perlice.

Mystery tutorijal 3. korak

4.

Uzmite jednu 11/0 perlicu i prođite kroz drugu rupu sledeće SuperDuo perlice. Ponovite ovo uzimajući redom: jednu 11/0 perlicu, dve 8/0 perlice, dve 11/0 perlice.

Ako želite minđušu kao što je plava, onda je redosled: jedna 11/0 perlica, tri 8/0 perlice, jedna 11/0 perlica.

Mystery tutorijal 4.korak

5.

Uzmite jednu 11/0 perlicu, jednu SuperDuo perlicu i jednu 11/0 perlicu, a onda prođite kroz slobodnu rupu sledeće SuperDuo perlice.

Kod plavih minđuša sam u ovom koraku koristila 8/0 perlice umesto 11/0.

Ovo je kraj, tj. vrh minđuše.

Mystery tutorijal 5. korak

6.

Ponovite korak 4 na drugoj strani minđuše.

Mystery tutorijal 6. korak

7.

Uzmite tri 8/0 perlice i prođite kroz gornju rupu sledeće SuperDuo perlice. Ovo je početak minđuše, kroz srednju od ove tri 8/0 perlice će proći alka.

Zatim prođite kroz sve ostale zrnaste i SuperDuo perlice na levoj strani minđuše. Poslednja treba da bude perlica pre središnje SuperDuo perlice na drugom kraju.

Mystery tutorijal 7. korak

8.

Uzmite dve 11/0 perlice, prođite kroz drugu (nekorišćenu) rupu SuperDuo perlice, uzmite još dve 11/0 perlicu i prođite kroz sve perlice spoljnog ruba levog dela minđuše. Završite sa prvom od tri 8/0 perlice na drugom kraju minđuše.

Kod plavih minđuša sam ovde koristila samo po jednu 11/0 perlicu sa obe strane SuperDuo perlice.

Mystery tutorijal 8. korak

9.

Preskočite središnju 8/0 perlicu, prođite kroz sledeću, i zategnite konac, tako da središnja 8/0 perlica ’iskoči’ i formira špic.

Prođite još jednom kroz sve perlice po spoljnom rubu levog dela minđuše. Završite sa poslednjom perlicom pre središnje SuperDuo perlice na drugom kraju.

Mystery tutorijal 9. korak

10.

Uzmite tri 11/0 perlice, zatim prođite kroz sledeće dve 11/0 perlice.

Za plave minđuše: Uzmite dve 15/0 perlice, jednu 11/0 perlicu, i jednu 15/0 perlicu i onda prođite kroz sledeću 11/0 perlicu.

Prođite kroz središnju SuperDuo perlicu, a onda ponovo kroz sve perlice koje je okružuju. Središnju 11/0 perlicu preskočite, a onda zategnite konac tako da središnja perlica ‘iskoči’ i formira vrh.

Mystery tutorijal 10. korak

11.

Prođite kroz perlice spoljnog ruba desnog dela minđuše, a onda i kroz sve tri 8/0 perlice na vrhu.

Uradite jedan čvor *, onda prođite kroz sledeću SuperDuo perlicu, a onda kroz drugu rupu iste te SuperDuo perlice. Uradite još jedan čvor, a onda provucite konac na naličje i odsecite ga oštrim makazama. Na tom mestu će se kraj najmanje videti.

Mystery tutorijal 11. korak

12.

Kroz srednju 8/0 perlicu na vrhu minđuše provucite alku prečnika oko 5mm. Na alku navucite udicu (pazite da je ne okrenete naopako). Zatvorite alku.

Mystery tutorijal kraj

* Čvor:

Zahvatite iglom konac između dve perlice, kao na slici u 11. koraku. Izvucite konac, ali ne do kraja. Zatim dva puta prođite iglom kroz omču blizu rada. Tek sada zategnite konac do kraja, ali pažljivo da čvor ne bi bio vidljiv.

I to je sve!

Ovo je moj prvi foto tutorijal, nadam se da je dovoljno jasan i detaljan.

Kad sam završila bordo minđušu, iznenadilo me je što nije duža od plave. Samo je šira i više okrugla. Takođe je i manje povijena na unazad.

Posmatrajući uveličanu sliku na kojoj su minđuše jedna pored druge, zaključila sam da je razlog za to razlika u veličini između Toho i Miyuki 11/0 perlica. Toho 11/0 perlice su veće (šire) od Miyuki 11/0 perlica, dok su 8/0 perlice skoro iste.

Zato unutrašnji krug kod bordo minđuše nije mnogo veći. Da sam u spoljašnjem krugu koristila samo 11/0 perlice, i da sam malo više zatezala taj red, bordo minđuša bi bila sličnija plavoj.

A da sam umesto po dve 8/0 perlice na bočnim stranama, stavila po četiri, minđuša bi bila još više okrugla.

Pokušajte i vi da napravite svoju verziju Mystery minđuša. Ako želite, možete praviti još veće minđuše, samo je bitno da u prvom koraku imate paran broj SuperDuo perlica.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.