Može se reći da su zrnaste perlice u stvari osnovne perlice, jer se koriste skoro uvek, nekad samo one, a nekad u kombinaciji sa perlicama drugih oblika. To je prvi oblik perlica koji je pravljen.

Najčešće su cilindričnog oblika, samo  neke imaju malo više zaobljene ivice pa deluju više okruglaste, a neke manje. Postoje i perlice drugačijeg preseka, kvadratne, trouglaste, heksagonalne, kao i perlice malo izdužene na jednom kraju, tzv. ’drop’ ili viseće perlice.

Kad u nekoj online radnji vidite navedeno samo ’seed bead’, to su uvek cilindrične perlice zaobljenih ivica. Često se zovu i ’rocailes’. U bolje snabdevenim radnjama imate i ostale oblike. One koje se zovu ‘cilindrične‘ su jasnije cilindričnog oblika, kao da su pravljene (a verovatno i jesu) sečenjem šuplje cevi.

Veličina perlica

Veličine perlica su manje-više standardizovane, kao i njihove oznake. Veličina se označava kao broj, pa onda ‘/0’, pri čemu veći prvi broj označava manju perlicu.

Najčešće su (i najviše se koriste)  8/0, 11/0 i 15/0, mada postoje skoro sve veličine od 4/0 do 15/0, pri čemu su 4/0 najveće, a 15/0 najmanje.

Zrnaste perlice velicina

Na slici su u gornjem redu Toho perlice 8/0, 11/0 i 15/0, u srednjem Miyuki 8/0, 11/0 i 15/0, a u donjem su Preciosa 11/0 perlice.

Iz nekog razloga je teško nabaviti Preciosa perlice ostalih veličina.

Nekada davno, kad je počela proizvodnja perlica, izgleda da su ovi brojevi ispred ‘/0’ značili broj perlica koje kad se naređaju, čine jedan inč. Međutim vremenom je to pravilo izgleda izgubljeno u prevodu, jer perlice različitih proizvođača, koje imaju istu oznaku, uopšte nisu iste veličine.

Kako to?

Pokušaću da objasnim što jednostavnije.

Tri najpoznatija proizvođača zrnastih perli su:

Toho, začudo, nema https sajt, pa za sada nema linka.

Osim zrnastih, sva tri proizvođača proizvode i mnoge druge vrste perli različitih oblika.

Zrnaste perlice - poređenje

Kada poredimo po debljini perlice sa istom oznakom od ova tri proizvođača, Miyuki perlice su najmanje, a zatim sledi Preciosa, a najveće su Toho.

Malo kasnije ću dati i tabelarni pregled.

Što se oblika tiče, češke Precosa perlice su nešto zaobljenije po ivicama, pa više deluju okruglo, dok su japanske perlice više cilindričnog oblika. Osim toga, Preciosa perlice imaju nešto manji prečnik od japanskih.

Bez obzira što su razlike minimalne, može se desiti da prateći neki tutorijal uopšte ne možete da napravite nakit jer koristite perlice drugog proizvođača. Što je još gore, ponekad tutorijali i ne navode koji je proizvođač, pa možete samo da probate i prilagođavate se u hodu. Nekad su prilagođavanja moguća, ali nekad i nisu.

Kvalitet

Kvalitet zrnastih perlica, kao i ostalih perli, se ocenjuje po uniformnosti veličine, veličini rupe i postojanosti boja.

Uniformnost

Uniformnost znači, prostije rečeno, da su sve perlice što približnije iste veličine. Uniformnost dimenzija je veoma važna kod izrade kvalitetnog nakita. Logično je da će svaki rad biti pravilniji ako su sve perlice iste veličine.

Po ovom kriterijumu, najcenjenije su Miyuki, zatim Toho, i na kraju Preciosa perlice.

Mada se meni i te kako dešavalo da naiđem na velike razlike među Miyuki perlicama. A na sajtu Preciose sam pročitala da po njihovim testovima upravo njihove perlice imaju najbolju uniformnost veličine.

Svejedno, razlike u kvalitetu između tri vodeća proizvođača su zaista minimalne, ali razlika između bilo koga od njih i ‘no name’ jeftinih perlica je kao nebo i zemlja.

Toho i Miyuki imaju posebnu vrstu perlica koje su izraženije cilindričnog oblika i preporučuju se za rad u tzv peyote tehnici, u kojoj je potrebno da se perlice savršeno uklapaju, kao ciglice. Posebno su uniformne veličine, i imaju nešto veće rupe.

Kod Miyuki se zovu ’Delica’, a kod Toho ’Treasure’’. One su uvek nešto skuplje od ostalih perlica iste veličine.

Da bi zapetljancija oko veličine bila potpuna, Delica i Treasure perlice veličine 11/0 su manje od 2mm. Veličina im je oko 1.7-1.8mm, znači bliže su po veličini 15/0 perlicama.

Miyuki Delica i obične perlice

Na slici su Miyuki perlice i to: Delica 11/0, obične 11/0 i Delica 10/0.

Kao što se vidi Delice 11/0 su nešto kraće, ali deblje od običnih 11/0 perlica.

Toho obične i Treasure perlice

Ovde se vide obične Toho 11/0 perlice (levo) i Treasure 11/0 desno.

Treasure perlice su i kraće i tanje od običnih Toho perlica.

Preciosa takođe ima posebnu vrstu perlica koja se zove ’Charlottes’. One su okrugle, ali se od običnih razlikuju po obradi. Imaju na dva mesta sečene (fasetovane) ivice. Kako kaže proizvođač ’refleksija sa sečenih ivica im daje luksuzan izgled’. Obično je njihova veličina 13/0.

Veličina rupe

Veličina rupe je takođe kriterijum za kvalitet perlica. Cenjenije su perlice sa većom rupom, zbog toga što je u mnogim radovima potrebno više puta proći iglom kroz istu perlicu da bi se postigla čvrstina, ili zato što to zahteva dizajn. Preciosa perlice imaju manju rupu od japanskih.

Poređenje po veličini zrnastih perlica Miyuki, Toho i Preciosa

sve veličine su date u milimetrima
 MiyukiTohoPreciosa
perlicarupaperlicarupaperlicarupa
15/01.50.71.51.50.4
11/02.00.82.20.72.10.7
8/03.01.13.02.90.9
Delica 11/01.6-1.80.8
Delica 10/02.21.0
Treasure 11/01.7-1.80.7
Charlottes 13/01.70.5

Ove podatke sam uglavnom uzimala sa sajtove proizvođača.

Miyuki na svom sajtu ima detaljne podatke ne samo o osnovnim zrnastim perlicama, nego i o svim drugim oblicima i vrstama.

Na Toho sajtu ima najmanje podataka. Date su samo veličine perlica, i to za standardni ’rocailles’ oblik. Podatke o veličini rupe i o dimenzijama Treasure perlica sam morala da potražim na sajtovima prodavaca. U stvari, uopšte nisam sigurna u podatak o veličini rupe za Toho perlice, jer sam na nekim sajtovima pročitala da Toho perlice uopšteno imaju najveće rupe.

Zanimljivo, na sajtu Preciose u tabeli koja prikazuje veličinu perlica i njihovih rupa, postoji i kolona ’Tolerancija veličine’. Za 15/0 perlice tolerancija je 1.4 – 1.5mm, za 11/0 je 2.0 – 2.1mm, a za 8/0 čak 2.8 – 3.2mm.

Oni takođe daju podatak da veličina rupe zavisi od obrade, naime, transparentne perlice imaju za oko 0.1mm veću rupu od ’opaque’, tj. neprozirnih.

Boje

Što se boja tiče, postoji mnoštvo različitih nijansi, a njihov broj se stalno uvećava. Neke nijanse su stalne, neke se pojavljuju povremeno, pa bivaju povučene ako za njih nema interesovanja. Osim toga, postoje i različite završne obrade boja: transparentne, metalik, kristal, saten, pastelne, mat,…

Katalozi oblika i boja se stalno dopunjuju i sadrže bukvalno na stotine različitih vrsta.

Svaki proizvođač ima neke svoje kategorije ovih obrada, a obično imaju i kategoriju naročito postojanih i kvalitetnih boja, koje su, naravno, skuplje od ostalih. Na primer, kod Miyuki, to su sve koje u nazivu imaju ’Duracoat Galvanized’, a kod Toho ’Galvanized Permafinish’.

Takođe se dešava da su popularnije boje skuplje od ostalih koje imaju istu obradu. Generalno su među iskusnim ’biderkama’ najpopularnije metalik boje koje imitiraju boje plemenitih i manje plemenitih metala, zlata, srebra, bronze, bakra.

Ideja je da nakit što više liči na ’pravi’.

Gde sam koristila:

Zrnaste perlice koje treba izbegavati

Postoji jedna vrsta perlica koja je za izbegavanje. To su jeftine, najčešće kineske perlice koje možete kupiti po veoma niskim cenama od manje od 100 dinara po kesici. Za njih bukvalno važi ona izreka ‘koliko para toliko muzike‘.

Kako ćete ih prepoznati?

Ako se ne zna ko im je proizvođač, to su te perlice. Imam par tekstova u kojima sam objasnila, i pokazala, zašto ovakve perlice ne treba koristiti.

Zaključak

Dakle, koje su najbolje zrnaste perlice?

Posle cele ove zapetljane priče, verovatno vam je jasno da je skoro besmisleno postavljati takvo pitanje. Svakako je nezahvalno pokušati da se na njega odgovori.

Ili ćete posle nekog vremena zaključiti da vam neke odgovaraju više od drugih, ili ćete jednostavno koristiti one koje koje možete da nabavite ili su najpovoljnije.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.