Ovih perli sa dve rupe ima zaista mnogo vrsta, a proizvođači stalno izlaze sa novim oblicima. Naravno, čim se pojavi novi oblik, dizajneri počnu da se utrkuju ko će naći bolji način da ih upotrebi.

Ja ću najviše pisati o onima koje sam koristila ili sam ih samo nabavila, što znači da će se spisak vremenom uvećavati.

Za sada su to:

SuperDuo

SuperDuo perlice

Ovo su veoma korišćene staklene perlice. Proizvodi ih Matubo iz Češke. Izduženog su oblika, malo proširene u sredini, i imaju po jednu rupu na svakom kraju. Dimenzije su 5 x 2,5 mm. Zbog svog oblika su veoma upotrebljive za različite vrste nakita, i lako se uklapaju sa zrnastim i ostalim perlama.

Po mnoštvu boja i završnih obrada ne zaostaju za zrnastim i fasetovanim perlicama, a SuperDuo postoje i u tzv. Duet varijanti, gde je svaka perlica pola jedne boje, pola druge, podeljeno po dužini.

SuperDuo duet perlice

Postoji i nešto jeftinija varijanta ovih perlica koju proizvodi Preciosa Ornela, i zovu se Twin perlice. Oblik i veličina im je u osnovi ista, ali razlika ipak ima.

Razlike između SuperDuo i Twin perlica

SuperDuo i Twin perlice

Deklarisane dimenzije su iste, ali lepo se vidi da je Twin perlica (desno na slici) ipak manja od SuperDuo perlice (levo). U stvari, Preciosa ima i manje Twin perlice, 2 x 4mm, i rekla bih da su ovo desno, u stvari te, mada su one u online radnji u kojoj sam ih kupila, bile označene kao ‘Twin 2.5 x 5 mm’.

SuperDuo perlice su uniformnije veličine od Twin perlica, rupe, kao i same perlice su glatkije i blaži je prelaz između užih krajeva i deblje sredine.

Dešava se, naročito kod nekih pastelnih obrada, da rupe na SuperDuo perlicama budu začepljene, tako da igla ne može odmah da prođe kroz njih.

Zato se preporučuje da UVEK pre nego što SuperDuo perlicu upotrebite, proverite prohodnost OBE rupe.

SuperDuo perlice se uglavnom koriste tako što se najpre prolazi iglom i koncem kroz jednu rupu, a tek kasnije, recimo u sledećem redu, kroz drugu. Najčešće je moguće začepljenu rupu proširiti pomoću igle ili posebnog šila koje za to služi, ali je to mnogo lakše uraditi ako ona nije već povezana u rad.

Kod Twin perlica, rupe su prilično oštre, zato pri radu sa njima treba koristiti jači konac. Takođe, velike su varijacije i u veličini i u obliku. Neke su toliko tanke da praktično ne mogu da se koriste, a ima i potpuno deformisanih. Kod njih se retko dešava da je rupa zapušena, ali se zato dešava da uopšte nemaju jednu rupu. Može se desiti da u kesici sa Twin perlicama nađete oko 10-ak neupotrebljivih.

Sve ovo je važno znati da se ne biste zaleteli sa kupovinom kad negde vidite neverovatno jeftine perlice koje liče na SuperDuo, to su obično Twin perlice.

Naravno, može i od njih da se napravi lep nakit, ali morate biti svesni da nisu baš najkvalitetnije ako ih kupujete.

MiniDuo

MiniDuo perlice

Ovo je manja varijanta SuperDuo perlica.

Istog su oblika, samo su manje, dimenzije su im 2 x 4mm.

GemDuo

GemDuo

Proizvođač GemDuo perlica je češki Matubo. Prave se od stakla, u mnogo različitih boja i završnih obrada, kao i SuperDuo perlice.

Imaju oblik romba (ili dijamanta) dimenzija 8 x 5 mm. Sa jedne (donje) strane su ravne, na gornjoj imaju malo ispupčen središnji deo. Imaju dve rupe na sredini gornje i donje polovine perlice.

Postoje slične perlice DiamonDuo, koje su u osnovi istog oblika i dimenzija. Razlike između njih postoje, ali su minimalne, tako da ako naiđete na dizajn u kome se koriste DiamonDuo, možete slobodno koristiti GemDuo, i obrnuto.

Silky

Silky perlice

Ovo su perlice od presovanog stakla koje se prave u Češkoj. Kvadratnog su oblika, dimenzije su 6x6mm, a debljina im je nešto manje od 4mm. Sa jedne strane po dijagonali imaju malo zadebljan deo, to je lice perlice, a na naličju su sasvim ravne. Dve rupe su probušene paralelno sa dijagonalom sa obe strane.

Naziv su verovatno dobile jer su prve koje su se pojavile imale uglavnom sedefastu završnu obradu, pa su delovale svileno. Od tada su i one pravljene u bezbroj boja i obrada, slično kao SuperDuo perlice.

Candy

Candy perlice 8mm

Još jedna vrsta presovanih perlica proizvođača Preciosa Ornela iz Češke. Ove perlice po obliku najviše podsećaju na M&M bonbone, samo što su sa jedne strane skoro ravne, a sa druge više zaobljene. Imaju dve rupe koje su nešto bliže ravnom kraju.

Postoje u veličinama 6, 8, i 12mm. Ove na slici su 8mm.

Zbog zaobljenog gornjeg, a ravnog donjeg kraja, nakit od koga su napravljene izgleda reljefno, a opet je veoma udoban za nošenje.

TIla / Half Tila

Half Tila perlice

Ove perlice proizvodi japanski proizvođač Miyuki. Tila perlice su kvadratnog oblika, ravnih ivica, i glatke površine, sa po jednom rupom na oba kraja. Više su pločice, nego perlice. Dimenzije Tila pločica su 5x5mm.

Ove na slici su Half-Tila (polu Tila). One su pravougaone pločice dimenzija 5×2,5mm, a postoje i quarter (četvrtina) Tila. Sve su tanke, otprilike 1,5mm.

Zbog njihovog oblika, nakit napravljen od njih ima elegantan geometrijski izgled. Takođe je veoma udoban za nošenje, jer su pločice tanke i veoma glatke.

CzechMates kabošoni sa 2 rupe

CzechMates kabošoni 7mm

CzechMates kabošoni su perle prečnika 7mm u obliku polulopte, ili bolje rečeno kupole. Znači, gornji deo je zaobljen kao polulopta, a donji sasvim ravan (zato se zovu kabošoni).

Imaju dve rupe od oko 0.8mm blizu osnove kupole. Perla je ‘visoka’ oko 5mm, što znači da će se prilično isticati visinom u nakitu koji pravite od njih, ali će deo koji naleže na kožu (u narukvicama i ogrlicama) biti ravan i udoban.

Inače, CzechMates je češki proizvođač, koji proizvodi još mnogo vrsta perli sa sa 2, 3, pa čak i sa 4 rupe.

Perle sa dve rupe u mikro makrame nakitu

Da, mogu se veoma uspešno koristiti, naročito okrugle. Ali verujem da bi se moglo svašta iskombinovati i sa SuperDuo i GemDuo perlicama.

Pročitajte više o tome u tekstu Kakve perle se koriste za izradu mikro makrame nakita.

Tamo imate i primer sa slikom.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.