Najkraće rečeno, konac za rad sa perlicama mora da bude što čvršći, nerastegljiv, ali dovoljno tanak da može da se uvuče u veoma tanke igle koje se u radu sa perlicama koriste.

Skoro uvek se koristi sintetički konac, jer je dugotrajniji, konci od prirodnog materijala se menjaju u dodirom sa vlagom, pa nisu dobri za izradu nakita.

Ima mnogo vrsta i proizvođača konca, navešću one koje sam ja koristila (a posle ću reći koji najviše, bolje rečeno jedino koristim).

Nymo

Konac za rad sa perlicama
Ovaj konac je uvek prvi na spisku gde god se pominje rad sa perlicama, ali mislim da je to zato što se pojavio pre ostalih.

Postoji u više boja i 4 debljine, 00, 0, B i D.

Iz nekog razloga ne postoje veličine A i C, mada sam na nekim mestima pročitala da se debljina 00 ponekad zove A.

 

Debljine Nymo konca

sve veličine su date u milimetrima
OznakaDebljina
000.12
00.15
B0.20
D0.30
Nymo je najlonski konac i dosta je jak, ali je napravljen od više spiralno uvijenih niti. To znači da ga je veoma lako probiti iglom pri radu. Takođe, isteže se u toku rada, pa se preporučuje da se pre početka rada što više namerno istegne, da se ne bi na kraju istezao gotov komad nakita. Takođe se preporučuje voskiranje konca pre rada, da bi bio otporniji na vlagu i krzanje u toku rada.

Ja imam Nymo konac, ali sam samo jednom pokušala da ga koristim i odustala.

Miyuki, One-G

Konac Miyuki i One-G
Miyuki i One-G konac su veoma slični po kvalitetu i debljini.

Debljina ovog konca je otprilike 0.2mm. Takođe je napravljen od najlona i više upredenih niti, ali moj utisak je da su niti čvršće upredene nego kod Nymo konca, pa ni istezanje ni osetljivost konca nisu toliko izražene.

Miyuki konac sam koristila samo jednom, i to zato što sam kupila ovu veoma svetlu boju koja se pokazala kao neodgovarajuća za većinu dosadašnjih radova.

Inače, proizvodi se u više lepih boja, i rado bih ga koristila u slučaju da mi je baš bitno da se konac uklopi u boju korišćenih perlica.

Proizvođač One-G konca je Toho. One-G konac koji sam koristila je boje peska, neutralna boja koju sam koristila nekoliko puta.

Miyuki i Toho konac deluju tanji nego što jesu, jer su mekši. Ako želim da nešto rađeno od ova dva konca bude čvrsto, moram više puta da prolazim kroz redove perlica, i tek tada njihova debljina dolazi do izražaja.

Polietilenski konci

Fireline konac
To su Fireline, Wildfire i slično. Radi se o koncu koji koriste ribolovci. Napravljen je od više upredenih, a zatim termički spojenih niti.

Ja sam za sada koristila Fireline. Veoma je čvrst, otporan na grebanje, ne može se probiti iglom i ne isteže se. Bar teorijski, praktično se ipak po malo isteže, i neki čak preporučuju da se i Fireline istegne pre rada.

Debljina Fireline konca

Postoji u više debljina, od 0.1mm do 0.25mm, ali najčešće samo u dve boje: ’crystal’, koja je više bela, i ’smoke’, koja je više crna. Nedavno sam videla da Wildfire postoji u braon i zelenkastoj nijansi, i to ću morati da probam.

Ja imam beli Fireline debljine 0.12, i crni debljine 0.15mm.

Osim oznake debljine konca u milimetrima, često ćete na pakovanjima naići na označenu masu koju bi konac trebalo da izdrži. Budući da konac proizvodi američka firma, ova oznaka je najčešće u funtama (lb), i oni najviše koriste tu oznaku za izbor konca. Na koncu za američko tržište se ponekad navodi i debljina konca, pogađate, u inčima.

Najviše se koristi konac od 4lb i 6lb, što bi trebalo da odgovara debljinama od 0.12mm i 0.16mm. Međutim, ove oznake mogu i da budu zbunjujuće.

Na primer, na mom crnom Fireline koncu piše da je debljina 0.15mm, a masa 7.9kg. Na belom je debljina 0.12mm, a masa 6.8kg. Ali 6lb je u stvari 2.7kg, 7.9kg je više od 17lb. Priznajem da sam i dalje zbunjena ovim oznakama.

Boja i postojanost boje

Više puta sam naišla na teoriju da se tamniji konac manje primećuje u radu, osim, naravno, ako se koriste jako svetle perlice. U praksi sam se uverila u to.

Beli Fireline sam samo par puta koristila, a nekoliko puta sam odustala od njega i uzela nešto drugo, jer je bio previše vidljiv. Čak i za srebrne perlice mi je crni bolji.

U poslednje vreme, praktično je crni Fireline jedini konac koji koristim kad radim sa perlicama. Iako je Fireline najskuplji od svih pomenutih, toliko je bolji od ostalih da se stvarno isplati.

Jedino što mi je u početku smetalo je to što boja crnog Fireline konca uopšte nije postojana. Pri radu ostaje na prstima, što znači da može da isprlja i perlice. Saznala sam da je to sasvim normalno i da se svima dešava.

Onda sam počela da nailazim na članke o sredstvima za kondicioniranje konca, razne voskove i sl. koji se koriste pre rada i služe da konac bude glatkiji, čvršći, da se manje mrsi i rasteže… Navodno, za Fireline i slične nije potrebno to ‘kondicioniranje’, ali većina iskusnih beaderki to ipak radi, i pri tom se sa konca skine i višak boje.

Pomislila sam, ‘Pobogu, zašto ne naprave konac koji služi za rad sa perlicama i već ima sve te poželjne osobine?‘ Nije mi bilo jasno.

Na kraju sam se dosetila da pre rada skidam višak boje sa konca tako što ga provlačim kroz blaznice vate nakvašene mlekom za telo koje više ne koristim.

Evo kako to izgleda:

Kondicioniranje konca
Posle nekoliko provlačenja, konac prestaje da prlja sve što dodirne i može da se koristi.

Možda ovo nije najbolji način, ali meni ‘radi posao’.

Konac za rad sa perlicama
A onda sam otkrila Fireline ’Black Satin’. To je crni Fireline sa koga se ne skida boja. Čak imam utisak da je malo glatkiji od običnog Fireline.

Savršen je! A čak nije ni mnogo skuplji od običnog.

Što se mene tiče, Black Satin je najbolji konac za rad sa perlicama.

Zaključak

Iako sam rekla da je Fireline najbolji, ne znači da morate da samo njega da koristite, jer ostali ne valjaju.

Po meni, jedino je Nymo konac za izbegavanje (mada verujem da se neke biderke ne bi složile sa mnom).

Miyuki i One-G konac su sasvim dobri, a i pristupačni su po ceni, i mogu se naći u Srbiji.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.