Za nakit u makrame tehnici je najbolje koristiti sintetički konac. Može se raditi i od pamučnog, svilenog, itd. ali je sintetički mnogo trajniji i manje se isteže.

Još jedan od razloga što se sintetički konac koristi je što se po završetku rada, viškovi konaca odsecaju, a kratki krajevi rastope pomoću upaljača i na taj način fiksiraju. Kod konca od prirodnih materijala to nije moguće, jer oni se ne rastapaju, nego gore.

Evo sa koje vrstama sam se do sada susretala:

Korejski voskirani poliesterski konac

Kineski makrame konac
Ovo je konac koji veoma često koriste autorke YouTube tutorijala, najviše Macrame School i Macrame Tita. Napravljeni su od više niti koje su upletene, a ponekad imaju jednu centralnu nit. Nema nekog određenog proizvođača ovog konca, u stvari, verovatno ima veoma mnogo proizvođača.
Najčešće su debljine 0.5mm, 0.8mm i 1mm. Ima i debljih, ali to više nije konac za pravljenje nakita. Od konca debljine 2mm možete praviti na primer kaiševe, torbe ili ručke za torbe.

Kod nas (mislim sa Srbiju) nešto slično ovakvom koncu se može naći u nekim prodavnicama repromaterijala za nakit. U Beogradu, na primer, to su Repro Stylish i Piccolino Repro, kao i par radnji u tržnom centru (tzv. kineskom) u bloku 70.

Međutim, ja sam tamo uglavnom viđala samo konac deblji od 1mm. Online prodavnica Perlica.rs takođe ima ovakav konac, ali samo u debljinama 1mm i 2mm (za sada).

Moja prva kupovina korejskog konca

Prvu količinu ovakvog konca 0.5mm sam kupila u kineskoj online prodavnici BeadPark.

Naručila sam nekoliko boja, i su svi bili u istoj kategoriji ‘Environmental Korean Waxed Polyester Cord 0.5mm 182m/roll‘. Znači, korejski poliesterski voskirani konac. Ali kada su stigli, svaki je bio spakovan u plastičnu zip kesicu sa oznakom boje i natpisom ‘Made in China’.

Pre svega, učinilo mi se da su svi konci deblji od 0.5mm. Pokušala sam da ih merim, i izgledalo mi je da su debeli skoro 1mm, možda 0.8mm. Još više sam bila zbunjena kad sam pokušala da od ovog konca radim nešto po tutorijalima gde se koristi ‘konac 0.5mm’. Uzimala sam dužinu konca kao što piše u tutorijalu, i uvek mi je bilo dovoljno konca, a ponekad je čak dosta ostajalo. A ako je konac deblji, trebalo bi da se više troši.

Pomislila sam da je to nešto slično kao kod zrnastih perlica, gde se perlice sa istim oznakama razlikuju i po 0.2mm od jednog do drugog proizvođača.

Osim toga, videla sam da nisu svi konci koje sam dobila iste vrste. Neki su bili mekši, sjajniji, i kao ‘satenski’. Drugi su bili čvršći, čak i nešto tanji, malo manje sjajni, kao da su od drugačijeg materijala. Delovalo je kao da su samo ti bili kategorije ‘voskirani’. Mada, kada je konac voskiran, bude prilično lepljiv, a ovi to nisu uopšte.

Ove nazive pišem pod znacima navoda, jer to definitivno nisu deklarisane osobine ovog konca. To je samo moja procena njihovog izgleda, i osećaja dok radite sa njima.

‘Satenski’ konac

Sa satenskim koncem se skoro ne vidi granica između čvorova, i čvorovi se ne razvezuju sami, ako se pravilno zategnu. Ovaj konac zadržava sjaj i u radu, i zaista lepo izgleda. Ali, kad počnete da vezujete čvorove, konac kao da postane svetliji nego što je izgledao dok je bio namotan na kalem.

Ovo je boja ‘Midnight blue’. Na ovoj slici se i ne vidi baš najbolje, ali na kalemu konac izgleda skoro teget, a minđuša je dosta svetlija.

Ako pogrešite u radu sa ovim koncem, možete prilično lako razvezati čvorove, ali morate paziti da ne razlistate konac. Za razvezivanje koristite malo deblju iglu sa zaobljenim vrhom.

Korejski konac

‘Voskirani’ konac

Sa voskiranim koncem je mnogo lakše zategnuti čvor, u smislu da čvor bolje drži, ali se mora raditi mnogo pažljivije da bi čvorovi bili uredni. I ovaj konac ‘menja boju’ u radu. Veoma zanimljivo, dok je namotan na kalem, ovaj konac ima sjaj, podseća skoro na kožicu, ali kad počnete da vezujete čvorove, taj sjaj skoro potpuno gubi, i konac ostaje nekako ‘mat’.

Voskirani konac promena boje u radu
Ovako izgleda promena boje kod voskiranog ‘mat’ konca. Ovo je boja ‘Indigo’.

Na obe slike se promena manje primećuje nego uživo.

Razvezivanje čvorova je kod mat konca nešto teže, jer, kao što rekoh, čvorovi se stvarno dobro drže. Dobro je i to što se ovaj konac teže raspreda.

I na kraju, evo kako izgleda kada se kombinuju ove dve vrste. Bež konac je boja ‘Tan’, jedna od mojih omiljenih, a plavi je ‘Marine blue’. Vidite i sami koji je sjajan, a koji mat.

Inače, ovo će biti minđuša, kada joj nakačim udicu.

ZigZag od dve vrste korejskog konca
Kupovina konca (a i ostalog materijala) preko interneta je nesigurna.

Prvo niste sigurni da li je boja baš takva kao na slici, u ovom slučaju niste sigurni hoćete li dobiti satenski ili voskirani konac, ili hoće li taj konac biti onih dimenzija koje ste očekivali.

Ali čak i ako ga gledate uživo, budite sigurni da će u radu biti svetliji. Neke boje koje sam ja kupila kao ’žive’, u stvari izgledaju skoro drečavo.

Na kraju moram da napomenem da sam BeadPark izabrala jer su imali ubedljivo najnižu cenu za ovu vrstu konca, a tada su još imali i neku akciju.

Sve u svemu, meni se više sviđa ‘satenski’ konac, i uvek bih uzimala samo takav. Mada je to, u stvari, pitanje ukusa. Nekom će se možda više sviđati konac koji manje sija.

Pošto me je i dalje mučila misterija ovog konca, nastavila sam da tragam za informacijama na internetu. Čak sam kontaktirala Titu Kati, vlasnicu YouTube kanala Macrame Tita, i evo šta sam saznala.

Rešena misterija korejskog voskiranog konca (delimično)

  • Konac koji sam kupila jeste zvanično 0.5mm, ali je u praksi od 0.6mm – 0,8mm. Što znači da su i ostale dimenzije verovatno deblje.
  • Istina je da postoje dva različita ‘kvaliteta’ ovog konca, jedan je sjajniji, a drugi mat.
  • Nažalost, izgleda da ne postoji konac iste boje u oba kvaliteta, odnosno jedna boja je uvek ili ‘sjajna’ ili ‘mat’.
  • I dalje mi je misterija njihova ‘voskiranost’, ali konac se tako zove.

C-Lon (S-Lon)

C-Lon konac za makrame 0.5mm
Ovaj najlonski konac se proizvodi u Americi. Napravljen je od više najlonskih niti koje su spiralno uvijene jedna oko druge.

Nekad je naziv C-Lon, nekad S-Lon, verovatno su u pitanju dva proizvođača.

Proizvodi se u tri debljine 0.3mm, 0.5mm i 0.9mm.

Najtanji konac od 0.3mm se više koristi za rad sa perlicama, nizanje, kumihimo i heklanje sa perlicama. Za makrame nakit se koriste veće debljine, najčešće 0.5mm.

C-Lon od 0.5mm je, u stvari, prvi makrame konac koji sam ja koristila, i pogrešila sam što sam baš njega uzela za početak, jer je sa njim teže raditi nego sa korejskim. Potrebno je mnogo više veštine da se čvorovi zategnu, da budi jednaki, a da se ne razvezuju, naročito početni čvorovi. Jedan od razloga za to je što je debljina ovog konca stvarno 0.5mm.

Svoj prvi komplet mikro makrame nakita od C-Lon konca, Meliara set, sam čak radila tako što sam konac voskirala, i to mi je zaista olakšalo vezivanje čvorova. Za voskiranje sam koristila ovo:

Konac za izradu mikro makrame nakita
Koristi se veoma jednostavno, konac se provlači kroz zareze na plastičnoj kutiji i pritom dobije tanki omotač od voska.

Posle toga sam se malo više uvežbala, pa sam uspevala da radim i od nevoskiranog konca, ali mi još uvek na početku svakog rada sa ovim koncem treba neko vreme da ’uđem u štos’.

U početku sam mislila da je to zato što je C-Lon previše svilen, ali sad mislim da je u pitanju način na koji je upreden. U stvari, kao što sam već rekla, niti su kod C-Lona uvijene jedna oko druge, a kod korejskog konca su upletene oko centralne niti.

Osim toga, iako se i korejski konac i C-Lon deklarišu kao 0.5mm, korejski je očigledno deblji. Evo, to se jasno vidi na slici (naročito ako je kliknete i zumirate).

Ovo je isti model minđuše napravljen od poliesterskog korejskog konca i C-Lona 0.5mm.

Jasno je da će sve napravljeno od C-Lona biti manje.

Kineski konac i CLon
Za razliku od poliesterskog konca, koji u radu postaje svetliji, čini mi se da C-Lon postaje malo tamniji, i iako dok je namotan izgleda sjajan, u radu gubi nešto od tog sjaja.

Ali možda baš zbog toga, a i zbog manje debljine, nakit napravljen od njega izgleda prefinjenije, otmenije. I možda je bolji za kombinaciju sa perlicama i poludragim kamenjem, jer sjajem ne odvlači pažnju.

Naravno, postoji u mnogo lepšim bojama nego što su ove koje sam prve naručila. Inače, kupila sam ih u online radnji Pearls&Co.

Volela bih da probam i C-Lon debljine 0.9 mm. To bi verovatno bila ista debljina kao kod mog korejskog konca.

Poliesterski makrame konac Repro Stylish

Konac za makrame - poliesterski Stylish
Ne znam kako bih ga drugačije deklarisala, jer to je ono što na pakovanju piše.

Ovaj konac postoji u debljinama 0.5mm (ali veoma malo), 0.8mm i 1mm. Ja sam kupila 0.8mm.

Moram da priznam da me je ovaj konac razočarao.

Nekako je previše oštar i veoma čvrsto upreden. Čvorovi urađeni sa njim izgledaju slično kao od ‘voskiranog’ kineskog konca, tj. svaki čvor se nekako vidi, nema onog stapanja čvorova kao kod svilenkastog ‘satenskog’ kineskog konca.
Evo prve minđuše koju sam pokušala da uradim od konca iz Stylisha.

Zaista nisam zadovoljna kako izgleda. Horizontalni redovi i nisu tako loši, ali vertikalni su baš ružni. Možda postoji neka posebna tehnika vezivanja čvorova sa ovim koncem, i treba samo još da vežbam da bih je pronašla.

Nadam se da ću naučiti da radim sa ovim koncem i da ću mu naći neku primenu, jer sam se zaletela i kupila po 20 metara u čak pet (5) boja.

Neuspela minđuša od poliesterskog konca
U vezi sa tim:

Savet

Ako niste sigurni da će vam neki materijal (konac, perlice, ili nešto drugo) odgovarati, NEMOJTE kupovati veću količinu tog materijala.

Nemojte da vas zavede opis u kome stoji da je to materijal ‘specijalno’ za namenu koja vama treba, ili veoma povoljna cena, Kupite samo malo pa prvo isprobajte.

Kineski poliesterski konac (ne voskirani)

Kineski poliester konac
Pretpostavljam da je kineski, jer mnogo ovakvog konca ima u kineskim online radnjama i na eBayu. Prodaje se u ‘rolnicama’ od 24 m, ima oko 20-ak različitih boja, a raspoložive debljine su 1mm i 2mm.
U početku sam mislila da je debljina 1mm predebela za pravljenje nakita. Ali onda sam na YouTube kanalima koje pratim počela da viđam radove od konca koji liči na ovaj. Rešila sam da ga probam i nisam se razočarala.

Ovaj konac je odličan za makrame.

Upreden je slično kao poliester konac iz ReproStylisha, ali je mnogo mekši, mada je veoma jak. Vrlo je sličan ‘satenskoj’ varijanti korejskog voskiranog konca, ali je nešto manje sjajan.

Neznatno je deblji od korejskog konca od 0.5mm, što znači da se može koristiti za makrame makit.

Kad god sam videla ovaj konac na internetu, činilo mi se da su boje previše drečave. Međutim, sad mi se čini da su boje uživo mnogo lepše nego na slikama. Ove koje sam kupila mi se toliko sviđaju da želim da probam i sve ostale.

Čvorovanje je veoma lako, jer konac nije previše klizav. Bez mnogo truda možete dobiti lepe, ravnomerne čvorove. Boja u radu ostaje potpuno ista, sa istim diskretnim sjajem. Veoma lepo se stapa upaljačem, a stopljeni krajevi nisu ni malo oštri.

Jedini problem u radu sa ovim koncem je što rolnica počne da se mrsi čim počnete da izvlačite nit. Možda nije loša ideja da je odmah premotate u klupko ili namotate na neki kalem.

Najbolje od svega je što se ovaj konac može kupiti kod nas, tj. u Srbiji. Prodaje ga online radnja Perlica.rs.

Možete ga naći po nižoj ceni kod Kineza na eBayu. Ali ako ne kupujete velike količine, ako želite da vam naručeno stigne za 2 dana, i ne želite da razmišljate o mogućim carinskim dažbinama, Perlica je idealno mesto za kupovinu ovog konca.

Linhasita

Linhasita makrame konac
Ovo je brazilski voskirani konac za makrame. Upreden je slično kao C-Lon, ali je voskiran. U radu izgleda veoma lepo, može se videti u tutorijalima Brazilke Dede.

Ima ga u tri debljine, 0.5mm, 0.75mm i 1mm, i u mnogo prelepih boja.

Kada sam prvi put pokušala da radim sa Linhasitom, malo me je nervirao vosak na njemu. Možda zbog toga što sam navikla da radim sa nevoskiranim koncima.

Na internetu se čak mogu videti saveti kako da se skine vosak sa radova urađenih Linhasitom, ili čak sa samog konca pre početka rada. Kao, peglate rad ili konac preko papirnog ubrusa, ili ga grejete na suncu umotanog u papirnu maramicu koja treba da upije višak voska.

Ali, posle nekoliko urađenih komada sa Linhasita koncem, počela sam da ‘ulazim u štos‘. Voska uopšte nema mnogo. Dok radite, malo vam se lepi za prste, ali ništa strašno. Pri tome se višak voska skida, i završen komad nije ni malo lepljiv. Vosak zaista olakšava vezivanje čvorova, samo je poenta da morate zatezati malčice više, da bi čvorovi bili zaista uredni.

Probala sam debljine 0.75mm i 1mm. Razlika među njima nije previše velika, mislim da se čak ove dve debljine mogu i kombinovati u istom radu.

Što se tiče debljine, u početku sam bila zbunjena, jer na pakovanju konca nigde ne piše debljina u mm, već samo tex oznake. Debljinu u mm ne spominju ni autori tutorijala. Sa druge strane, u evropskim online radnjama se ne pominju tex oznake, već samo debljina u mm.

Rešila sam tu misteriju. Konac sa oznakom PE-3 tex 438 je debljina 0.75mm, a onaj sa oznakom PE-4 tex 595 je 1mm. Pretpostavljam da onaj od 0.5mm ima oznaku PE-2, a za tex ne znam, jer nemam takav konac.

Boje su prelepe, konac nema sjaj, nego deluje nekako ‘rustično’, valjda je to prava reč. Završen komad je veoma čvrst, krajevi se lepo stapaju upaljačem.

Ukratko, možda Linhasita postane moj najomiljeniji makrame konac.

Koji je najbolji? (moja top lista)

U tekstu sam vrste navodila onim redom kojim sam ih probala. Dobro, iako sam prvo probala C-lon, korejski konac sam stavila na prvo mesto, jer sam njega najviše koristila.

Moja trenutna top lista izgleda ovako:

  1. Korejski voskirani poliester konac

  2. Linhasita

  3. Kineski poliesterski konac

  4. C-lon

Za sada je mrtva trka između Linhasite i korejskog voskiranog. Kada sam prvi put videla Linhasitu, činilo mi se da bi idealan konac bio onaj sa kvalitetom i upredenošću korejskog, ali u bojama Linhasite.

U međuvremenu mi se i kvalitet i završni izgled Linhasite sve više dopada.

Možda bi kineski konac trebalo da bude bolje plasiran, jer je pristupačniji, i može se kupiti u Srbiji.