Mnogo volim rondele. Mogu se naći u divnim bojama sa različitim sjajem i u kombinaciji sa odgovarajućim perlicama dobija se veoma lep nakit. Nekom se može učiniti da su previše blještave i da se takav nakit može nositi samo u posebnim prilikama, ali verujte da nije tako. Uostalom, postoje i rondele u mat bojama, za nakit koji se može nositi svakodnevno.

Mindjuše sam radila po još jednom tutorijalu serije ‘Easy’ Nunzie Scalpore.

Mindjuše iz ovog tutorijala se sastoje iz dva dela, ali sam ja uradila samo gornji deo, jer sam ih pravila od većih rondela, pa bi cela mindjuša bila jednostavno prevelika. Veće rondele sam kupila greškom, jer nisam razumela kako se označava njihova veličina.

Naime, u Nunzijinom tutorijalu se kaže da se koriste rondele od 4mm i perlice 15/0. Ja sam mislila da se 4mm odnosi na širinu rondele, pa sam kupila 4x6mm rondele. U stvari, trebale su mi rondele 4x3mm (ili 3x4mm). Na kraju je ispalo, srećom, da se može raditi i sa tim većim rondelama, ako se koriste i veće perlice 11/0.

Pročitajte više o kristalima i rondelama.

Materijal koji sam koristila:

 • Zelene rondele sa zlatnim odsjajem 4x6mm (verovatno kineske)
 • Miyuki perlice 11/0 – ‘Metallic Dark bronze
 • Miyuki perlice 8/0 – ‘Metallic Dark bronze‘ (samo 4 kroz koje prolaze alke na minđušama i narukvici)
 • SuperDuo perlice ’Bronze’ (samo za narukvicu).

Nunzia Easy Minđuše
Na samom početku tutorijala Nunzia prvo naniže 4 rondele i 4 zrnaste perlice, a u sledećem kadru ih vidite povezane u krug, pri čemu konac izlazi iz jedne od zrnastih perlica.

Šta je uradila između?

Najverovatnije je još jednom prošla kroz sve rondele i perlice, vezala dvostruki čvor, odsekla višak početnog konca, i prošla iglom kroz sledeću zrnastu perlicu.

O započinjanju rada sam pisala i u tekstu Cute&Easy, gde sam opisala dva načina za početak.

Vezivanje udice za mindjušu sam radila drugačije nego u tutorijalu. Više volim da povezujem udicu preko alke, tako imam mogućnosti da lakše promenim udicu, ako bude trebalo.

Takođe, pošto nisam radila drugi deo minđuše, morala sam da promenim i donji deo, gde sam umesto 5 zrnastih perlica, stavila rondelu, kao i na levom i desnom kraju.

Kad sam završila minđuše, palo mi je na pamet da bi donji deo mindjuše iz tutorijala mogao da posluži kao privezak za lančić.

Vrlo dobro je ispao i sasvim lepo izgleda kao komplet. Samo obratite pažnju na gornji deo priveska, urađen je drugačije nego u tutorijalu.

Čak sam i lančić sama napravila. Prvi put sam to radila, ali je bilo zaista jednostavno.

Zeleni Nunzia privezak

Uputstvo za izradu lančića

Za izradu će vam trebati

 1. Lančić u boji koja odgovara privesku. Kupuju se na metar u prodavnicama repromaterijala. Ako je lančić sa alkama, jednostavno je. Treba još samo da povežete karabinjer kopču na jednu stranu lančića. Ako je lančić ovakav kao moj (pljosnat ili okrugao) trebaće vam i
 2. Završetak za lančić (2 komada). Ovaj koji sam ja koristila izgleda kao otvorena loptica koja sa jedne strane ima alkicu, a sa druge rupu kroz koju treba da prođe kraj lančića. Boja naravno treba da se slaže sa lančićem.
 3. Stoper (2 komada). Liči na malu okruglu perlicu koja treba da bude dovoljno mala da stane u loptu zatvarača (ali da ne ostane previše prostora), i da ima dovoljno veliku rupu da kroz nju prođe lančić. Ne mora da se slaže po boji jer se na kraju neće videti.

Materijal za izradu lančića sa stoperom
Uputstvo za izradu lančića sa stoperom - drugi deo

Evo kako se to radi:

 1. Provučete kraj lančića kroz rupu zatvarača.
 2. Nataknete na kraj lančića stoper, tako da kraj viri samo 1-2mm, tj. da sve to može da stane u lopticu zatvarača.
 3. Zatvorite lopticu zatvarača čvrsto, koristeći klešta.
 4. Na drugom kraju lančića uradite isto to, a onda još pomoću alke povežete karabinjer kopču.

Ovaj postupak mi je objasnila ljubazna gospođa u prodavnici Repro Stylish, gde sam kupila sav materijal.

Moram da priznam da mi nije jasna funkcija stopera, tj. kako on sprečava da se lančić izvuče, jer njegov drugi kraj je ostao slobodan. Ali u slučaju mog lančića to funkcioniše, pokušavala sam baš jako da ga povučem, i nije se raspao. Možda i zato što je rupa na zatvaraču bila tačno toliko velika da se lančić provuče.

Pročitajte više o:

Zeleni Nunzie Easy komplet od rondela
Kad pravim nakit, obično krećem od neke narukvice, pa onda radim minđuše koje idu uz nju. Ovde je bilo drugačije, počela sam sa minđušama i priveskom. Ali zelene rondele i njihova kombinacija za zlatno bronzanim perlicama mi se toliko svidela da sam morala uraditi i narukvicu.

Izabrala sam narukvicu Lizbeth band sa bloga Linda’s Crafty Inspirations, postoji i njen PDF tutorijal za pravljenje narukvice.

U stvari, moje rondele su bile malo prevelike čak i za ovu narukvicu. Tutorijal savetuje korišćenje 3mm okruglih perli ili rondela 4x3mm.

Narukvica je ipak dosta dobro ispala. Ako baš hoću da tražim ’dlaku u jajetu’, rekla bih da su rondele možda malo previše zbijene.

Za narukvicu sam još koristila i SuperDuo perlice – boja ‘Bronze’ koja je ista kao Miyuki perlice.

Nunzia Easy privezak i Lizbeth narukvica

Imala sam velikih problema sa slikanjem ovog kompleta

Više puta sam spominjala da u stanu nemam odgovarajuće osvetljenje ni za rad ni za slikanje nakita, ali baš kod ovog kompleta je to posebno bilo izraženo. Pokušavala sam po sunčanom danu, po oblačnom, pod veštačkim svetlom, na različitim podlogama i sa različitim podešavanjima foto-aparata i ništa nije uspevalo, slike su ili bile mutne ili sa pogrešnim bojama, previše osvetljene ili previše tamne.

Na kraju sam odustala i upotrebila za tekst najbolje (ili najmanje loše) slike, uz manje korekcije svetla i boje.

Nešto kasnije sam nabavila rondele veličine 4x3mm u veoma lepoj plavoj boji. Od njih sam takođe napravila Nunzia Easy minđuše i jednu drugu narukvicu. O tom kompletu ću takođe uskoro pisati.

Htela sam da pokažem razliku u veličini dve minđuše koje su napravljene po istom dizajnu, ali od različitih rondela i perlica.

Levo su minđuše od rondela 6x4mm i 11/0 zrnastih perlica, a desne su od rondela 4x3mm i 15/0 zrnastih perlica.

Nunzia Easy minđuše različite veličine
Pročitajte više o zrnastim perlicama.

Inače, materijal za ovaj komplet, Miyuki perlice, rondele, lančić i materijal za završetak lančića sam kupila u Repro Stylish-u u Beogradu.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.