Moje interesovanje za antički Egipat je počelo veoma davno. Bila sam oduševljena faraonima, piramidama i veličanstvenim hramovima od kada sam prvi put saznala za njih. Mnogo kasnije sam i bila u Egiptu, na nezaboravnom krstarenju Nilom uz posetu Kairu i svim važnijim arheološkim nalazištima. Mislim da je to najbolji način za upoznavanje sa ovom fascinantnom kulturom. Možete vi otići i u Hurgadu ili Šarm na more, ali ako hoćete da upoznate antički Egipat, letovališta morate zaobići.

Ipak, kada sam počela da se bavim pravljenjem nakita, nije mi odmah palo na pamet da pravim egipatski nakit. To se desilo tek kada me je kontaktirala mlada talentovana devojka koja se bavi umetničkom šminkom. I ona je posebno oduševljena staro-egipatskom kulturom. Pogledajte Jovanin Instagram nalog, njen rad je zaista fenomenalan.

Tako sam počela da tragam za nakitom inspirisanim starim Egiptom.

Nakit u starom Egiptu

U antičkom Egiptu je nakit imao veoma važno mesto. Ovo doduše važi i za sve ostale antičke kulture, ali nekako posebno baš za Egipat.

U starom Egiptu nakit su nosili svi, i muškarci i žene, pa i deca. Odeća je mogla biti prilično jednostavna, ali je zato nakit bio raskošan.

Ali nakit nije bio samo ukras, već je imao i snažan religijski značaj. Za svako od njihovih mnogobrojnih božanstava je postojao poseban oblik i materijal nakita koji ga simboliše. Noseći određeni nakit, ljudi su pokušavali da ’prizovu’ zaštitu određenog božanstva.

Čak i mrtvi su u grobnicama sahranjivani sa nakitom koji su nosili kao živi, ili čak sa još raskošnijim nakitom. Nakit je trebalo da pomogne preminulom vlasniku da se snađe na putu kroz zagrobni život.

Materijal od koga je pravljen nakit

Stari Egipćani su bili među prvim antičkim kulturama koje su nosile nakit od plemenitih metala. Najviše se nosilo zlato, koje su nosili bogatiji, i bakar, koji su mogli da priušte oni siromašniji. Ovi metali su bili prilično česti, jer su u samom Egiptu postojali rudnici tih metala. Nakit od srebra je bio mnogo ređi, jer ga u Egiptu nije bilo. Izgleda da je srebro bilo i skuplje, jer je moglo da se dobije samo iz uvoza.

Osim metala, za nakit je dosta korišćeno poludrago kamenje. Među najpopularnijim poludragim kamenjem u starom Egiptu su bili lapis lazuli, smaragd, ametist, tirkiz, karneol.

Lapis lazuli

Najpopularniji kamen je izgleda bio lapis lazuli, kamen duboke plave ili tamnoplave boje, sa zlatastim ili srebrnim mrljicama. Ovaj kamen je bio simbol uzvišenosti, mudrosti i istine, bio je kamen vladara. Nalazišta ovog kamena nisu postojala u Egiptu, i on je morao da se uvozi, što znači da je bio veoma skup. U grobnici faraona Tutankamona su nađeni brojni predmeti i komadi nakita ukrašeni ovim kamenom.

Lapis lazuli je najviše korišćen u predstavljanju skarabeja (kod nas se zove balegar). Skarabeji su imali posebnu simboliku u starom Egiptu, i označavali su večni život i ponovno rođenje. Manji ili veći skarabeji su uvek bili središnji deo nakita, koji je zatim bogato ukrašavan zlatom i ostalim kamenjem. Skarabej se nosio kao zaštita od opasnosti, bilo u stvarnom, bilo u zagrobnom životu.

Skarabej ogrlica

Kada sam počela da razmišljam o staroegipatskom nakitu, prvo sam se setila tutorijala koji sam ranije videla. To je Ogrlica od perlica inspirisana Egiptom, autorke Sonysree.

Sećam se da, kad sam je prvi put videla, nisam baš shvatila po čemu je egipatska. U stvari, perla u sredini svake komponente, i kraci oko nje, mogu se shvatiti kao stilizovani skarabej.

Moja verzija ogrlice

Za početak, da bi egipatska simbolika bila što ubedljivija, morala sam da promenim boje.

Verzija iz tutorijala je napravljena od kombinacije tamno sivih ’hematit’ i belih perlica, a u središtu svake komponente je crvena rondela.

Moja verzija za osnovu ima perlice boje starog zlata, delovi između kraka su od plavih i zelenih perlica, a u sredini komponenti je, naravno, lapis lazuli.

Evo spiska materijala koji sam koristila:

  • Miyuki zrnaste perlice 11/0 – boja ’Light bronze’ (457)
  • Toho zrnaste perlice 15/0 – boja ’Metallic Cosmos’ (88)
  • Toho zrnaste perlice 15/0 – boja ’Metallic Iris / Green’ (84)
  • Lapis lazuli kamenčići 6mm i 8mm
  • Firepolish perle 4mm – boja ‘Green Iris

Perlice ’Metallic cosmos’ su plave sa primesama zelene, a ’Metallic Iris’ su zelene sa primesama plave. U ovom slučaju, želela sam da boje budu određenije, pa sam više puta u toku rada premeštala pojedine perlice sa jedne gomilice na drugu, kojoj više pripadaju.

Minđuše

Skarabej minđuše
Minđuše sam radila baš kao po tutorijalu. Ipak, ispale su malo drugačije.

Sonysree je svoje komponente radila od manjih i većih perlica iste vrste. Svaka njena komponenta je blago ispupčena u sredini, svakako namerno.

Moje komponente nisu ispupčene, već skoro savim ravne. To je zbog toga što su moje veće perlice Miyuki, a manje Toho. Toho perlice 15/0 su nešto veće nego što bi to bile Miyuki 15/0 perlice. Zato je svaki krug perlica malo veći, minimalno, ali ipak dovoljno da komponente ne budu ‘zakrivljene’.

Pročitajte više o zrnastim perlicama.

Ogrlica

Skarabej ogrlica
Dizajn ogrlice sam malo izmenila.

Umesto 7 istih komponenti, ja sam uradila 5, ali su različite veličine. Dve spoljne komponente su iste veličine kao minđuše, sledeće dve su malo veće, a središnja komponenta je najveća. Najmanja komponenta ogrlice ima 6 redova, tj. krugova perlica, kao i minđuše. Malo veće komponente imaju 7 redova, a najveća ih ima 8.

Komponentee sam spojila pomoću perlica i plavo-zelenih ’firepolish’ perli od 4mm. Od krajnjih komponenti se dalje nastavlja lančić urađen ’herringbone’ bodom. I tu sam koristila ’firepolish’ perle.

Kada sam završila ogrlicu, komponente nisu stajale ravno. Krivile su se i bežale svaka na svoju stranu. Ne znam da li je to bilo zato što nisu iste veličine, ali morala sam nešto da uradim. Tek kada sam povezala komponente još ne jednom mestu, naspram drugog kraka, sve je leglo na svoje mesto.

Nadam se da vam se sviđa komplet Skarabej. Njegova nova vlasnica je veoma zadovoljna, i prelepo joj stoji.

Takođe se nadam da ovo neće biti jedini nakit inspirisan starim Egiptom koji ću napraviti.

Ako imate nekih pitanja o tekstu možete ostaviti komentar ispod teksta ili me kontaktirati preko mejla. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako želite da vam napravim neki nakit, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama.