Rad sa perlicama je veoma zabavan, ako imate sklonosti i strpljenja za njega. Ali ono što je i za najveće ljubitelje (kao što sam ja) ipak gnjavaža je sakrivanje krajeva konca. Mada je dosadno, sakrivanje konaca je svakako veoma važno, jer u slučaju nakita od perlica konac delo krasi’ samo ako se nimalo ne vidi. Naravno, sakrivanje konca je tehnika koja se može naučiti. Ipak, zavisno od vrste rada, sakrivanje konca može biti manje ili više komplikovano.

Ako pravite manje komade nakita, recimo minđuše, narukvice ili priveske, verovatno ćete čitav komad uraditi sa samo jednim koncem. U tom slučaju, morate sakriti početak i kraj konca. Ali, ako pravite ogrlicu, ili neku komplikovaniju narukvicu, trebaće vam više konca.

Može li se raditi sa veoma dugačkim koncem?

Naravno, možete pokušati da počnete rad sa veoma dugačkim koncem, ali to neće biti nimalo lako. Što je konac duži, više će se zapetljavati, a i više ćete zamarati ruku izvlačeći ga. Takođe, koliko god konac sa kojim radite bio jak, višestruki prolasci kroz perlice će ga, malo po malo, stanjivati.

Zbog svega toga, postoji dužina konca preko koje ne treba ići kada počinjete bilo koji komplikovani komad nakita. To je dužina vaših raširenih ruku, ’pa još malo više od toga’. Koliko više, do toga ćete morati sami da dođete, iskustvom. Ali, u svakom slučaju, to znači da ako pravite neku ogrlicu, verovatno ćete morati više puta da sakrivate kraj jednog i početak drugog konca.

Šta kada se konac ne može ’nevidljivo’ završiti?

Sa ovim problemom sam se prvi put susrela dok sam radila ogrlicu od tzv. ’kružnog herringbone gajtana’.

Konac koji sam koristila je crni Wildfire 0.15 mm. Mada se konac skoro ne vidi među perlicama, veoma je teško kod ovakvog rada sakriti kraj konca tako da se ne vidi. Pošto je gajtan kružni, tj. sastoji se od redova od 4 perlice povezane u krug, teško možete odrediti šta će mu biti naličje, pa da tamo sakrijete konac.

Osim toga, sa jednim koncem one optimalne dužine, možete uraditi najvše 10-15 cm gajtana, a za bilo kakvu ogrlicu će vam trebati bar 45 cm. Znači, najmanje tri ili četiri sakrivanja kraja prethodnog i početka novog konca.

Naravno da sam tražila po internetu uputstva kako to najbolje uraditi. Prvo sam tražila ’kako sakriti konac’, i nailazila sam na rešenja koja sam manje-više znala i sama.

Onda sam naišla na nešto potpuno drugačije i oduševila se. Ideja je da se konac ’nastavi’ tako da uopšte nema krajeva koje treba sakrivati.

Nastavljanje konca stapanjem

Ovo je moguće izvesti samo sa sintetičkim koncem, preciznije rečeno, samo sa ’termal fuse’ koncem, kao što je Fireline. To je zato što se za ovu tehniku koristi upaljač, pa ima smisla samo kod konca koji se na visokoj temperaturi topi.

Pročitajte više o Fireline koncu za rad sa perlicama.

Da ne dužim previše, evo kako se to radi. Koristila sam crni i crveni konac, da bi se bolje videlo šta se dešava.

1. korak

Vežete krajeve konca u običan dupli čvor. Preporučujem da ovo uradite tek kad više ne možete ni jedan potez da uradite iglom, a kraj konca je taman toliko dugačak da možete vezati čvor.
Kako nastaviti konac prilikom rada sa perlicama?

2. korak

Oba kraja konca samo okrznete plamenom upaljača, tako da se na krajevima stvore mali čvorići
Kako nastaviti konac prilikom rada sa perlicama?

3. korak

Sada polako povlačite duže krajeve konca, dok se stopljeni krajevi ne susretnu na vezanom čvoru.
Kako nastaviti konac prilikom rada sa perlicama?
Za one koji više vole video uputstva, evi linka do You tube tutorijala sa kanala GGC’s Beginning Beaders. Tutorijal se zove Threading a beading needle and adding thread to a project.

Prvi deo tutorijala je o tome kako uvući konac u iglu, drugi je za nastavak konca. Na kanalu ima i drugih korisnih tutorijala.

Koliko je siguran ovakav čvor?

Možda deluje neverovatno, ali ako ste uradili ovo kako treba, možete posle vući krajeve konaca koliko god hoćete, čvor se neće ni razvezati ni raskinuti. Šta više, preporučujem da krajeve nekoliko puta jako cimnete pre nego što nastavite rad, da biste proverili da je sigurno.

Da li ovakav čvor može da prođe kroz perlice?

Ako konac nije previše debeo, ovakav čvorić će sigurno moći da prođe kroz perlice standardne veličine 11/0.

Moram da priznam da mi ovo nije najbolje uspelo sa Wildfire koncem debljine 0.15mm. Čvor je bio previše veliki da bi prošao kroz Toho perlice 11/0 koje sam koristila. Naročito kroz one kroz koje je konac već prošao dva puta, a to je kod herringbone boda neizbežno.

Na kraju sam ipak morala da sakrivam krajeve konaca. Ali kod dodavanja novog konca sam iskoristila činjenicu da čvor ne može da prođe kroz perlice koje su već u radu. Napravila bih čvor na kraju novog konca, stopila ga upaljačem i jednostavno počela sa radom prolazeći kroz perlicu par redova pre kraja. Čvor se svaki put bezbedno zadržao tamo.

Tehnika nastavljanja konca mi je mnogo više koristila kada sam radila komplet ’Poppy’, po dizajnu i tutorijalu Swetlane Rohloff. U ovom fantastičnom projektu se koristi peyote i herringbone tehnika sa perlicama veličine 11/0, 15/0 i cilindričnim 11/0 perlicama. Koristila sam crni Fireline konac debljine 0.10mm i crveni Fireline debljine 0.12mm. Konce sam nastavljala isključivo tehnikom stapanja. Čvorići su prolazili čak i kroz najsitnije 15/0 perlice, mada se moram ograditi, te perlice su bile Toho. Nisam sigurna da bi uspelo i sa Miyuki 15/0 perlicama.

Zato sam i rekla da čvor pravite ’u poslednjem trenutku’, da ne bi dugo morao da se ’muči’ prolazeći kroz perlice. U idealnom slučaju, čvor će završiti u unutrašnjosti neke od perlica, a čak i ako završi između njih, biće minimalno vidljiv.

Pročitajte više o vrstama i veličinama zrnastih perlica.

Sa kojim sve tehnikama se može koristiti nastavljanje konca stapanjem?

Herringbone

Svakako se može ovako nastavljati, ali ne smete koristiti previše debeo konac. Naime, herringbone podrazumeva da se kroz svaku perlicu prolazi 2 ili 3 puta. Predebeo konac će imati i preveliki čvor.
Kako nastaviti konac prilikom rada sa perlicama?

Peyote

Nastavljanje konca je veoma zgodno, naročito ako radite sa cilindričnim perlicama, jer praktično nema prostora između perlica. Gde god da čvor završi, neće se videti.
Višebojni pejote trougao

’Raw’ kružni gajtan

Takođe ne smete koristiti previše debeo konac jer se kroz svaku perlicu prolazi 3 puta. Inače, u ovom bodu se konac dosta primećuje između perlica.
Kako nastaviti konac prilikom rada sa perlicama?

’Netting’, tj mreža od perlica

Ovde je nastavljanje konca stapanjem veoma korisno, jer je ovaj rad obično takav da ne postoji mesto gde je više perlica gusto zbijeno pa da možete sakriti konac između njih.
Kako nastaviti konac prilikom rada sa perlicama?

Nadam se da će vam ovaj savet biti koristan. Verujte, za mene je nastavljanje konca bilo pravo otkrovenje.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, možete mi se obratiti preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama.