Kada sam počinjala da radim sa perlicama, prvo su me privukle ogrlice u obliku cevi od perlica. Jedan od najlakših načina da se tako nešto uradi je pomoću ‘Kumihimo’ diska. Ali pre nego što sam saznala za njega, pokušavala sam drugim načinima.

Evo prve takve ogrlice koju sam uradila.

Herringbone bod

Ovo je posebna vrsta tzv. herringbone boda, i radi se od tri boje perlica, pri čemu se redovi perlica kružno uvrću u spiralu.

Herringbone ogrlica
Ogrlicu sam radila po tutorijalu Tubular Twisted Herringbone Bangle Bracelet sa YouTube kanala OffTheBeadedPath. U stvari, u ovom tutorijalu autorka Kelly pravi narukvicu, i to zatvorenu (na engleskom se to zove ’bangle’ narukvica). Pogledajte ga do kraja, veoma je zanimljivo kako na kraju zatvara krug.

U međuvremenu se pojavio i tutorijal Twisted Tubular Herringbone Stitch sa YouTube kanala PotomacBeads, koji u suštini prikazuje isti način rada sa perlicama, ali se radi narukvica sa kopčom.

Sam rad nije mnogo komplikovan, ali zahteva baš mnogo vremena. Takođe se troši dosta konca, mislim da sam ja za ovu ogrlicu tri puta morala da uzimam novi konac. Kelly u tutorijalu pokazuje i kako se pravilno obezbeđuje i sakriva kraj jednog i započinje rad sa drugim koncem. To je veoma korisno za ovu herringbone tehniku, ali i za mnoge druge.

Perlice od kojih sam pravila ovu ogrlicu su jeftine, one koje možete dobiti za manje od 100 din po kesici. Zbog toga ogrlica nije ispala nešto naročito. Perlice se mnogo razlikuju po veličini, pa spirale deluju nepravilno.

I konac je bio neodgovarajući, beli, previše tanak. Tada zaista nisam imala pojma koji konac treba koristiti.

Pročitajte više o koncu za rad sa perlicama.

Na krajevima moje ogrlice su kapice i kopča na šraf. Kapice sam povezala kao na tutorijalu How to Finish Beaded Crochet Rope Ends and Attach a Clasp’ (Kako završiti krajeve heklanog gajtana od perlica i povezati kopču).

U ovom tutorijalu se, znači, gajtan radi drugačijom tehnikom, ali završetak se može raditi slično.

Tragajući za načinom da uradim sličan gajtan za ogrlicu lakše i brže, naišla sam na tehniku Kumihimo. E, to sam morala da probam. O ovoj tehnici ću jednom prilikom pisati detaljnije, ovde ću reći samo ukratko.

Kumihimo

Radi se pomoću kružnog diska sa rupom u sredini i oznakama i zarezima po obimu. Može se raditi sa 8 ili 12 niti na koje se nanižu perlice iste boje ili različitih boja, početak svih niti se spoji, a onda se niti rasporede u početni položaj i premeštaju pri čemu se jedna po jedna perlica upliće…

Tutorijala za kumihimo ima zaista mnogo, na primer možete pogledati ovaj, How to Make the Deluxe Spiral Beaded Kumihimo Bracelet od Beadaholique.

Ovaj tutorijal pokazuje skoro sve što je bitno za ovu tehniku:

  • kako se nižu perlice,
  • kako se raspoređuju niti sa perlicama različitih boja,
  • kako se pravi prvo početni gajtan samo sa koncem,
  • kako se upliću perlice.
  • na kraju je prikazan jedan od načina kako završiti kumihimo gajtan, ovde je to pomoću magnetne kopče u obliku cevi.

Inače, umesto bobina koje se u tutorijalu koriste za namotavanje krajeva konca, ja koristim plastične kalemove, a krajeve konca pričvrstim gumicama. Umesto tega sa štipaljkom koristim privezak za ključeve.

Pročitajte više o kumihimo disku.

Vratiću se sada na moju ljubičastu ogrlicu

Ljubicasta ogrlica prvi deo
Ova ogrlica se u stvari sastoji od dva dela. Prvi je klasična ogrlica sa kapicama na krajevima, ’karabinjer’ kopčom i produžnim lančićem. Može se nositi sama ili sa nekim priveskom.

Privezak na slici je od srebra sa ametistom i sićušnim turmalinom. Imam ga odavno i obično sam ga nosila sa srebrnim lančićem.

Drugi deo ogrlice je kumihimo gajtan na čijim krajevima su trouglovi rađeni pejote bodom koje sam radila po tutorijalu How to make a 3D triangle. Ovaj deo ogrlice se može postaviti i skidati.

Takoreći, ovo je 3 u 1 ogrlica.

Ljubičasta ogrlica
U osnovnom i u drugom delu ogrlice su perlice različito raspoređene, pa su šare drugačije, iako su od istih boja perlica. Šare se postižu određenim redosledom nizanja perlica na početne niti.

Na sledećem linku ćete naći neke šeme za nizanje perlica.

Ovaj link vodi na moju Pinterest stranu gde sam pinovala slike sa originalnog sajta. Možete odatle otići na originalni sajt. Direktan link nisam navela jer sajt nije https.

Koje šeme za nizanje perlica sam koristila?

Osnovni deo moje ogrlice je rađen po šemi ’Polka dots’, a drugi deo kao po tutorijalu Beadaholique koji sam gore navela. Među šemama imate i još jednu sličnu za spiralni red perlica, to je šema ’One stripe’.

Meni se mnogo sviđa i šema ’Dots on one edge’, pri čemu se kombinuju osnovne i veće ’drop’ perlice, pri čemu se gajtan blago savija. Idealno za ogrlicu.

Sam rad sa kumihimo diskom je, po meni, najlakši i najbrži način da se napravi gajtan od perlica. Jednom kad uđete u štos sa premeštanjem konaca i uplitanjem perlica, sve se radi skoro mehanički.

Još je lakše kad radite kumihimo gajtan bez perlica.

Završavanje kumihimo gajtana

Ono što nije baš lako je završiti takav gajtan. Na njegovim krajevima imate 8 krajeva konca koje morate nekako spojiti i povezati na kopču.

Za to postoji više načina, i naravno, mnogo tutorijala, ja sam radila po ovom Attaching an End Cap to Kumihimo Handy Tip, s tim što sam ja još i zalepila kapice za gajtan, slično kao u Beadaolique tutorijalu.

Kakve perlice je najbolje koristiti za kumihimo?

Verovatno ste primetili, a možda i niste, da sam i za ovu ogrlicu koristila jeftine perlice. To su one koje koštaju manje od 100 din po kesici i mogu se kupiti svuda.

Izrada kumihimo gajtana je jedan od načina da se utroše takve jeftine perlice, zato što se za ovakav rad troši dosta perlica, a i zato što utisak ne kvari mnogo njihova nejednakost. Naravno, sa perlicama koje su sve ‘pod konac’ jednake, sigurno izgleda mnogo bolje. Moraću i to da probam jednom, na primer sa Preciosa perlicama, one su dovoljno dobre, a nisu previše skupe.

Pročitajte više o Preciosa i ostalim zrnastim perlicama.

Naravno da sam morala da napravim i minđuše koje idu uz ogrlicu:

Ljubicaste 3D peyote trouglaste minđuše

Minđuše

Minđuše za ovaj komplet sam pravila po tutorijalu 3D Peyote Triangle Kely Off the Beaded Path.

A evo kako izgledaju minđuše od Miyuki Delica perlica koje se posebno preporučuju za peyote bod.

Obe minđuše su od Miyuki Delica 10/0 boja ‘Dark Topaz Rainbow Gold Luster’ (103).

Kvadratna ima i Miyuki 11/0 ‘Duracoat Galvanized Dark Coral‘ (4209), a deltoidna Miyuki 11/0 ‘Metallic Chocolate‘ (461).

Minđuše od Miyuki Delica perlica
Kvadratni oblik sam radila po tutorijalu 3D peyote square . Kely Off the Beaded Path ima tutorijale i za još nekoliko drugih 3D peyote oblika.
Kasnije sam naišla i na uputstvo za deltoidni 3D oblik, pa sam uradila i takvu minđušu. Nažalost, taj tutorijal sada nigde ne mogu da nađem, ali možete kombinovati ovaj za 3D izduženi heksagon i trouglasti.

Delica perlice se savršeno uklapaju, kao ciglice, tek kad radite sa njima shvatite suštinu peyote boda. A kad jednom shvatite suštinu, možete se igrati sa oblicima i veličinama.

Za probu sam uradila samo po jednu minđušu, a kasnije sam uradila drugu kvadratnu i privezak za ogrlicu koja ide uz njih. O tome sam pisala u tekstu Kvadratura kruga.

Jedini problem je što mi sad pored Delica minđuša ove ljubičaste izgledaju sasvim nezgrapno.
Minđuše od jeftinih i Miyuki Delica perlica

Zaključak

Iako sam u ovom tekstu dala nekoliko linkova za odlične tutorijale, i neke korisne savete, čini mi se da je najvažniji zaključak opet:

Koristite kvalitetan materijal. Koliko god se trudili oko izrade, nakit od manje kvalitetnog materijala jednostavno neće izgledati baš onako kako treba.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.