Pretpostavljam da svako ko želi da počne da pravi nakit, bar otprilike zna kakvu vrstu nakita želi da pravi, pri tome mislim na tehniku. Obično to počinje tako što slučajno naiđete na takav nakit, privuče vas, onda probate i sami, i onda se više ne možete zaustaviti.

Tako je bilo sa mnom.

Ako još ne znate kojom tehnikom izrade nakita želite da se bavite, to bi prvo trebalo odlučiti. Možete vi kasnije da radite nakit u raznim tehnikama, ali za početak je najbolje odlučiti se za jednu.

Kako se odlučiti za tehniku?

Pa svakako je najlogičnije da ćete praviti ono što vam se sviđa. Ali može se ispostaviti da je to što vam se najviše sviđa, za početnika preteško. U tom slučaju, možete početi sa nekom lakšom tehnikom, a onda kad njome ovladate i steknete neko iskustvo, možete preći na ono što zaista želite.

Na odluku o tehnici pravljenja nakita će svakako uticati i materijal i alat koji se koriste za tu tehniku.

Sakupite što više informacija o tome kakav materijal i alat se koristi, gde se može nabaviti i po kojoj ceni. U današnje vreme, na Internetu se može naći informacija o skoro svemu što vam je potrebno. Svakako je najbolje kad materijal možete nabaviti u svojoj okolini, ali ako zaista želite da se baš tom tehnikom bavite, neće vam smetati i da se malo pomučite da ga nabavite.

Ja trenutno skoro sav materijal nabavljam preko stranih on-line sajtova. Ispostavilo se da je to najisplativiji način da dođem do kvalitetnog materijala.

Prostor za rad

Najidealnije bi bilo imati radnu sobu koja služi samo za to, ali mislim da malo ko može na samom početku tako nešto sebi da priušti. Onda bar deo sobe u kome možete imati mir i dobro osvetljenje.

Radni sto bi trebalo da bude odgovarajuće visine, sa udobnom stolicom, tako da što više izbegnete neprirodan položaj ruku i leđa.

Osvetljenje je veoma važno. Meni je najprijatnije da radim na prirodnom svetlu, koje nije direktno. Nažalost, retko imam priliku za to, jer je stan tako pozicioniran da ima ili premalo ili previše prirodnog svetla. Ako se radi pod veštačkim svetlom, najbolje je da bude LED rasveta. Meni je najprijatnija ’Day Light’ nijansa svetla, ali vama će možda odgovarati i neka druga.

Ako nastavite da se bavite izradom nakita, biće vam potreban i organizovan prostor za skladištenje materijala i alata, kao i gotovih komada nakita.

Priznajem da ja još nisam rešila ovaj poslednji problem.

Proverite svoj vid

Mislim da nigde do sada nisam naišla na ovakav savet, a zaista je bitno. Danas je vrlo moguće da neko ne primeti odmah da ne vidi dobro, mislim na + (plus) dioptriju, tj. blizinu.

Zašto?

Zato što knjige i novine sve manje čitamo, svi koristimo računare, tablete i pametne telefone na kojima se veličina fonta može povećavati koliko želite. Eventualno pokušamo da čitamo deklaracije na proizvodima u samousluzi, ali svi znaju da ’oni namerno stave najsitnija slova da ne bi niko mogao da pročita, zar ne’?

Ako pravite nakit, morate dobro videti na blizinu, i zato morate imati odgovarajuće naočari, ako su vam potrebne. Možda imate sasvim malu dioptriju? Ponekad je potrebno i više sati, možda i više desetina sati da bi se neki nakit napravio, i važno je da se oči ne zamaraju.

Osim dioptrije, koristiće vam ako stakla imaju antirefleks – zaštitu od odsjaja.

Ako odlučite da pravite neke minijature, za koje naočare nisu dovoljne, onda postoje posebne stone lupe sa ugrađenim LED svetlom.

Fizička aktivnost, ciljane vežbe i pauze u radu

Ovo je veoma bitno. Koliko god da vam je radni prostor ergonomski, ne možete izbeći zamaranje u radu.

Znam iz iskustva kako posao koji volimo može da nas obuzme tako da zaboravimo na vreme. Možda ćete u početku moći da radite više sati bez prekida, a da se ne umorite. Ali verujte, nećete dugo moći tako. Kad tad, telo počinje da se buni, a onda imate gomilu tegoba koje vas sprečavaju da radite koliko biste želeli: bolove u leđima, ukočenost vrata, zamagljen vid,…

U stvari, važi isto kao i kod rada sa računarom. Ako pri radu koristite tutorijale sa interneta, onda je naprezanje dvostruko.

Zato pravite pauze u radu, redovno vežbajte, šetajte. Nemojte dozvoliti da ‘sagorite’.

Ako želite da se dugo godina bavite poslom ili hobijem koji volite, morate ograničiti vreme kojim se njime bavite na dnevnom nivou.

Kako naučiti?

Možete otići na neki kurs tehnike koju ste izabrali, ako postoji. Možete nabaviti literaturu. Ili možete naći pisane, foto ili video tutorijale na sveznajućem internetu.

Najpre savladajte osnove izabrane tehnike.

Vežbajte što više. Počnite sa jednostavnijim modelima, a zatim prelazite na složenije. Nemojte očekivati da će prvi komad koji napravite biti ’za izložbu’, ali i to se dešava i znači da ste posebno talentovani ili vam baš ta tehnika ’leži’.

Ako vam odmah ne krene kako treba, nemojte se obeshrabriti. Budite uporni. Možda treba da nađete bolji ili jasniji tutorijal.

Takođe, pazite da se ne uhvatite u zamku da u početku koristite jeftini, manje kvalitetan materijal ’dok ne naučim’. Ovo može donekle biti opravdano ako je materijal baš skup, ali je ipak zamka. Ono što pravite neće izgledati kao što treba, i vi ćete misliti da vam ne ide dobro.

Ovo posebno važi za rad sa perlicama. Perličarenje je reverzibilan proces, ako vam se ne sviđa kako je ispao, možete rasturiti rad, i krenuti ispočetka, pri čemu ste konačno potrošili samo konac.

E, tu možda možete uštedeti. Ne morate koristiti najskuplji konac ako je ono što radite samo za vežbu, recimo, samo vežbate osnovne bodove.

Bilo koji tutorijal da koristite, obavezno ga pročitajte ili odgledajte od početka do kraja pre nego što počnete da radite. Može se ispostaviti da vam je potreban još neki materijal ili alat koji još nemate, ili ne možete da nabavite, ili da je iz bilo kog razloga nemoguće da ispratite tutorijal do kraja.

I šta dalje?

U početku ćete se možda slepo držati tutorijala ’kao pijan plota’, dok ne steknete malo više iskustva.

Posle ćete poželeti da nešto uradite drugačije, i prilagodite sebi.

Kasnije će vam biti dovoljno da vidite komad nakita i odmah znate kako je napravljen, neće vam više ni trebati tutorijal.

Onda će vam slika nekog komada nakita biti inspiracija da napravite nešto tome slično.

Ako dođete do toga da po svojoj ideji napravite nešto sasvim originalno, čestitam. Na putu ste da postanete dizajner nakita.


Ali ne morate ove ’faze’ shvatiti kao stepenice ili penjanje na planinu, pri čemu je cilj što pre doći do vrha i tamo se trajno zadržati. Ja ih shvatam kao terase ili platoe između kojih se možete kretati i na kojima se možete zadržati koliko vam prija.

Ako vas zabavlja da pratite tutorijale i pravite nakit za sebe ili druge, radite to koliko želite. Ako želite da radite nešto originalno i svoje, samo napred.

Važno je da uživate o tome što radite.

Samo nikad i nikako nemojte prisvajati tuđe ideje i proglašavati ih za svoje.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.