Kada dobijete ideju da pravite nakit od perlica, i pokušate da nabavite perlice, u mnogim radnjama ćete naići na jeftine ‘no name’ perlice. Biće ih u ogromnim količinama i mnoštvu boja. Nemojte se se zaletati sa kupovinom, jer takve perlice ne treba koristiti, ako želite da pravite ozbiljan nakit.

Evo kako je izgledala moja prva kupovina

Kada sam ja prvi put dobila ideju da pravim nakit od perlica, prvo sam na Googlu potražila radnje u Beogradu koje prodaju repromaterijal za nakit. Onda sam otišla u jednu, drugu, treću i nakupovala mnogo kesica kineskih perlica. Onda sam otišla u kineski tržni centar i nakupovala još kineskih perlica.

Fasciniralo me je to što ih ima tako mnogo, u toliko mnogo boja, i što su toliko jeftine.

Evo kako to izgleda (jedan deo ):

Kineske perlice
Stvarno ih ima mnogo, i veoma su lepe.

Jedini problem je što su skoro neupotrebljive. Takoreći, bačen novac. I to ne mali novac, kad se sve sabere.

Zašto?

Zato što u bilo kojoj kesici teško možete naći dve perlice koje su iste veličine. Bukvalno. Pri tome mislim i na veličinu same perlice, ali i na veličinu rupe. Ima takvih kroz koje igla ne može da prođe, ili i nemaju rupu.

Problem sa ovim perlicama se pojavio čim sam počela da pravim malo ozbiljniji nakit. Znači, nije me interesovalo prosto nizanje perlica, htela sam da pravim nakit sa iglom i specijalnim koncem, gde se koristi više vrsta perlica koje se međusobno uklapaju.

Šta god sam pokušala da pravim od tih ‘jeftinih’ perlica (prestaću da koristim reč ‘kineske’, jer ima i malo kvalitetnijeg kineskog materijala) nije uspevalo. Izgledalo je krivo, neuredno, jednostavno, nije bilo kako treba.

Većina takvih radova uopšte nije za javno prikazivanje.

Jedan od malo uspešnijih pokušaja da nešto napravim od jeftinih perlica je upravo Pearl beaded set:

Lapis lazuli set
Tutorijal koji sam koristila za izradu kompleta je sa YouTube autora Sonysree Creations i zove se DIY pearl beaded bracelet.

Radi se o komponentama od bisera i perlica, koje se spajaju u narukvicu, ogrlicu, minđuše, po želji.

Šta je potrebno od materijala, i šta sam ja koristila

Od materijala su potrebni biseri od 8mm i osnovne ’seed bead’ perlice veličine 11/0 i 10/0.

Ja sam rešila da koristim kamenčiće lapis lazuli veličine 8mm i ‘jeftine’ srebrne perlice koje sam kupila u onom prvom naletu. U kesici su izgledale iste, ali kad sam ih prvi put izručila na sto videla sam da nije tako.

Zato sam i dobila ideju da to iskoristim i počela da ih odvajam po veličini na veće, one koje će glumiti 10/0 i manje, koje će biti 11/0. Bilo je to pravo mučenje! Da nevolja bude veća, imam specijalnu podlogu za rad, ali je svetle krem boje. Na njoj se srebrne perlice jedva vide, presijavaju se…

Kasnije sam slučajno naišla na neki tekst na internetu gde se taj postupak navodi kao uobičajeni kod ‘beaderki’ koje koriste jeftinije perlice. Ne sećam se tačno engleskog termina, ali moglo bi se nazvati ‘sortiranje‘.

Neka hvala, meni je jednom bilo više nego dovoljno.

Iako je tutorijal veoma precizan, nikako nisam uspevala da pogodim broj perlica za prvi krug. Bukvalno sam morala da prilagođavam za svaki kamen posebno (možda ni oni nisu bili svi idealno isti).

Uspela sam ja da završim komplet, i mnogo ga volim, i volim da ga nosim, ali nikad više ga ne bih tako pravila. Sledeći put bih koristila češke Preciosa perlice koje postoje u veličini 11/0 i 10/0. Istina, one postoje u tim veličinama, ali se u praksi teško nalaze Preciosa perlice u istoj boji u obe veličine. Prodavci obično imaju ili jednu ili drugu veličinu, ili i ne navode veličine.

Pročitajte više o Preciosa i ostalim zrnastim (osnovnim) perlicama.

Konac

Konac koji sam koristila takođe nije bio odgovarajući. Sonysree u tutorijalu ne kaže koji konac koristi, ali u pisanom delu kaže da je to najlon debljine 0.1mm. Mislim da sam viđala takav u nekim prodavnicama materijala za nakit, to je u stvari ribarski najlon. To nije loš konac za ovakvu vrsta rada, ali verovatno nije lako raditi sa njim, zato što je providan.

Ja sam koristila beli konac misleći da će se dobro uklopiti uz srebrne perlice, i to jeste tako, ali zato prilično odudara od tamno plavih kamenčića. Ovde je ipak trebalo koristiti taj providni ribarski najlon ili čak beli Fireline, bar bi komponente bile čvršće.

Pročitajte više o koncu za rad sa perlicama.

Naravno, na uveličanoj slici se vidi konac i gde treba i gde ne treba, i da nijedna komponenta nije ista, redovi se krive… Čak mi se čini da su perlice za samo par meseci promenile boju i postale nekako žućkaste.

Za zatvaranje narukvice, u tutorijalu se koristi karabinjer kopča i produžni lančić sa biserom na kraju. Iskreno, meni je veoma teško da sama zakopčam narukvicu na taj način. Zato više volim da na narukvice stavljam magnetne kopče, pa sam tako uradila i na ovoj.

Šta sam ovim tekstom htela da kažem?

Kad se sve sabere i oduzme, ne isplati se koristiti nekvalitetni materijal iako je jeftiniji. Prvo se namučite dok ga koristite, a onda niste sasvim zadovoljni rezultatom.

Kad malo bolje razmislim, ni ja nisam zadovoljna kako izgleda ovaj komplet i moraću da ga preradim čim dođem do odgovarajućih boljih perlica.

Mislim da lapis lazuli kamenčići zaslužuju bolje.

 

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.