Ovaj tekst sam počela da pišem dok sam i sama učila mikro makrame, tako da daleko od toga da znam sve. Svakako želim da podelim ono što sam naučila do sada, šta mi je bilo teško dok sam učila, i kakve sam greške pri tome pravila.

 

Kako sam saznala za mikro makrame?

Za pojam makrame sam znala još odavno. Sećam se da sam ga prvi put učila u osnovnoj školi na časovima tzv. ‘domaćinstva’. Tada smo radili klasične zidne makrame od kanapa.

Mikro makrame sam otkrila slučajno na Pinterestu. Najpre sam danima opčinjeno razgledala slike, a onda do besvesti gledala YouTube tutorijale, i to onako od početka do kraja. Znala sam da moram da probam, a nisam se usuđivala. Činilo mi se da je teško.

Ranije sam imala običaj da kad god odem na neko putovanje, kupim tamo sebi neki komad nakita. Ništa skupo naravno, neki mali komad za uspomenu na to mesto. Prestala sam to da radim kada sam počela da pravim nakit od perlica. Sada najviše nosim svoj nakit.

A onda sam na letovanju na Skijatosu u više radnji videla prelepe mikro makrame narukvice u kombinaciji sa perlicama. Nisam htela ni da pitam koliko koštaju, a kamoli da ih kupujem.

Odlučila sam da ih sama pravim.

Šta je makrame tehnika?

Makrame su odavno poznata tehnika ručnog rada koja podrazumeva vezivanje čvorova od niti različitih vrsta. Bile su naročito u modi 70-tih i 80-tih godina prošlog veka (kako to daleko zvuči) i tada su rađene od kanapa različitih debljina kao zidne tapiserije, držači za saksije, dekorativne zavese, kaiševi i tome slično.

Naravno, takvi dekorativni a i upotrebni ukrasi se mnogo izrađuju i danas. Takođe se u makrame tehnici mogu praviti prelepe torbe. Pogledajte ih na YouTube kanalu Macrame Magic Knots.

Onda se kasnije neko dosetio da se od tanjeg konca u tehnici makrame može praviti nakit. Uz konac se mogu koristiti i perlice, kristali, pa i poludrago okruglo ili pljosnato kamenje raznih oblika (kabošoni). Nakit može izgledati veoma otmeno, ali i rustično, a mogućnosti za dizajn su bukvalno neograničene.

Pogledajte moje do sada pinovane Mikro makrame ideje na Pinterestu, pa ćete shvatiti o čemu govorim.

Šta je bitno u učenju mikro makrame tehnike?

Table za makrame i ostali alat

Klasične makrame se prave tako što se na neki ram ili razboj vežu početni kanapi, a onda se na njima vezuju čvorovi. Ram mora biti stabilan, da bi se čvorovi mogli pravilno zatezati.

Kod izrade mikro makrame nakita je takođe bitno da rad bude stabilan, ali pošto je sve mnogo manjih dimenzija, nije zgodno da se koristi razboj. Uglavnom se koriste table na koje se rad pričvrsti.

Osim table, za izradu mikro makrame nakita koriste se još makaze, čiode i upaljač. O priboru za mikro makrame sam napisala poseban tekst, pa ga pročitajte.

Pročitajte tekst: Alat i pribor za mikro makrame nakit

Osnovni čvorovi

Savetujem da pre nego što počnete da pravite nešto ozbiljnije, naučite prvo osnovne čvorove, naročito ako nikad pre niste imali dodira sa makramama. Uzmite neki kanap ili gajtan i vezujte čvorove toliko da vam ‘uđu u prste’. Verovatno je najbolje otići na pravi kurs, gde će vam neko postaviti ruke kako treba i pokazati gde grešite, ako grešite.

Uopšteno, makrame čvorovi se prave tako što se jedna nit, koja se naziva ‘radna’ vezuje oko jedne ili više tzv. ‘osnovnih niti’. Izuzetak je takozvani ‘kvadratni čvor’, kod koga imate i dve radne niti.

Naravno, kao i za skoro sve što vam padne na pamet, i za ovo postoji mnoštvo YouTube tutorijala.

Za početak bih preporučila ovaj od Macrame Magic Art. U tutorijalu se radi sa dosta debelim gajtanima, ali je baš zato dobar, jer se sve sasvim jasno vidi.

Knot Just Makrame je odličan blog sa tutorijalima. Nažalost, sajt nema SSL sertifikat pa ne mogu da dam link, ali ako vam to ne smeta, možete ga naći pomoću Google pretraživača. Svi tutorijali su i na YouTube kanalu autorke bloga Sherry Stokey. Ima tutorijala za osnovne čvorove, plus objašnjenje kako pravilno zatezati čovorove, i još nekoliko zanimljivih saveta.

Pošto sam nekada davno radila klasične makrame od kanapa, ja sam ovaj korak učenja osnovnih čvorova preskočila, mada sam tutorijale pregledala. Ostalo mi je u sećanju od ranije da je sva mudrost bila u tome da se savlada tih nekoliko osnovnih čvorova, i da se postigne da čvorovi budu ravni i jednaki.

Zvuči lako, ali ovde je u pitanju čvorovanje sa koncem debljine 1mm ili tanjim. To je sledeća bitna stvar kod mikro makrame. Kakav konac koristiti?

Vrste i debljine konca

Za klasične makrame se može koristiti svašta: najobičniji kanap, juta, deblja vunica ili pamučno predivo…

Za nakit se najčešće koristi poliesterski konac debljine od 0.5mm do 1 mm. Ali, gledala sam jedan video u kome žena pokazuje makrame radove od konca debljine 0.3 i 0.2mm. Mislim da je to preterivanje, ono što se uradi od tako tankog konca je toliko sićušno, da morate imati savršen vid da biste videli šare na gotovom komadu, a o samoj izradi i da ne govorim.

Možda je to samo moj utisak, jer već imam + dioptriju i koristim naočare za blizinu. U svakom slučaju, da bi se radile takve minijature, potrebno je mnogo veštine, koja se stiče vežbanjem i iskustvom.

Kada uvežbate osnovne čvorove, možete preći na izradu jednostavnijeg nakita.

Svakako treba početi sa malo debljim koncem, ali ne previše debljim, jer će vam posle biti teško da se naviknete na tanji. Znači 1mm ili 2mm.

Takođe, mislim da je dobro u početku raditi sa nitima različite boje. Tutorijal za osnovne čvorove od Macrame Magic Arta koji sam navela je upravo takav. Ali mislim da je dobra ideja da i prvu narukvicu počnete od raznobojnih niti.

Ako radite od raznobojnih konaca počećete da shvatate kako se različite niti kreću kroz rad zavisno od vrste čvora. Takođe ćete početi i da stičete osećaj o tome koliko se konca troši, što je jedna od najzapetljanijih stvari u makrame tehnici.

Kao što sam rekla, čvorovi se prave vezivanjem radne niti oko osnovne niti. Zato je logično da ćete potrošiti više radne niti.

Moj početak

Suprotno ovome što sad savetujem u vezi debljine konca za početnike, ja sam se zaletela kao ‘grlom u jagode’, i htela odmah da počnem od 0.5mm konca. Tada još nisam znala da nisu svi konci sa oznakom 0.5mm iste debljine.
Pošto konac 0.5mm nisam mogla da nađem u našim radnjama, naručila sam od moje omiljene online radnje Perles&Co američki konac C-Lon debljine 0.5mm, za koji se kaže da je posebno pravljen za mikro-makrame. Kupila sam nekoliko kalemova različitih boja.

Pročitajte više o C-Lon koncu za makrame.

Počela sam da radim neku narukvicu od svetlijeg bež C-Lon konca i ubrzo shvatila da nešto nije u redu.

C-Lon konac za makrame 0.5mm
Kad gledate neki mikro makrame tutorijal, imate utisak kao da se čvorovi sami od sebe slažu, kao da se lepe jedan za drugi i svi su savršeno ravni i jednaki. Međutim, C-Lon je svilen, klizi i čvorovi se sami razvezuju koliko god da sam ih zatezala.

E sad, u mnogim tutorijalima kažu da se radi sa voskiranim koncem. I pored toga što sam toliko njih odgledala, ja taj mali detalj nisam ozbiljno shvatila.

Kad sam videla da mi ne ide sa 0.5mm C-Lonom, ipak sam kupila nekoliko metara debljeg konca, plavi pamučni voskirani, i zeleni poliesterski, oba od 1mm. Našla sam ih u radnji Piccolino Repro u Beogradu.

Najpre sam počela da radim sa voskiranim koncem.

Bilo je mnogo lakše, čvorovi su ostajali na mestu. Ali konkretno ovaj konac nije sasvim okrugao u prečniku, nego nekako pljosnat i nejednake debljine, tako da čvorovi nisu baš jednaki.

Makrame narukvica Wavy with beads
Osim toga i sam konac, a i gotova narukvica se rastežu kao da su od gume. Ne znam da li je to zato što je pamučni, ili zato što je voskiran. Svejedno, ovo je moj prvi završeni mikro makrame rad, i mislim da obzirom na to, uopšte ne izgleda loše.

Inače, ova narukvica je rađena po tutorijalu Macrame School, to je sjajan YouTube kanal sa mnoštvom tutorijala za zaista lep nakit, i ne samo nakit. Narukvica se zove ‘Wavy macrame bracelet with beads’. Verovatno ću ovakvu narukvicu raditi opet od nekog boljeg konca.

Od zelenog konca sam pokušala da radim minđušu iz Meliara seta po YouTube tutorijalu Macrame Tita.

Ovo je, u stvari, korejski poliesterski konac.  Jedino za debljinu nisam sigurna, ali mislim da je 1 mm ili 1.5 mm.

Ovo je bio prvi pokušaj.

Meliara prvi pokušaj
Ovaj konac se mnogo lakše vezuje nego C-Lon. Sigurno je u pitanju način kako je upreden, a pošto je zaista okrugao, čvorovi budu jednaki ako ih zatežete jednako, što meni ovde nije sasvim pošlo za rukom.

Takođe, nisam lepo zategla početni red konca oko metalnog prstena, pa i to kvari utisak. Za ove minđuše se u tutorijalu koriste i perlice, ali pošto nemam perlice kroz koje može da prođe tako debeo konac, radila sam ih bez perlica.

U drugom pokušaju su čvorovi već bolji, a šare se lepo vide.

Zbog debljine konca, ovo bi svakako bilo preveliko za minđušu, jer je dugačka i široka oko 4cm. Ja ne volim tako velike minđuše.

Moglo je da bude privezak, da sam uspela da ga završim, ali nisam uspela jer mi je pred kraj ponestalo konca.

Kakva greška u koracima!

Meliara drugi polušaj

Isekla sam 8 niti konca dužine 50cm, kao što kaže tutorijal, a da mi na pamet nije palo da će se deblji konac trošiti više.

Tako logično, a opet mi nije palo na pamet.

Koliko dugačke niti treba uzeti na početku?

Svaki makrame rad počinje tako što se iseče više niti iste ili različite dužine, zavisno od dizajna. Procena koliko dugačke niti vam trebaju na početku je jedna od najvećih misterija u ovoj tehnici, to sam pročitala na više mesta, i uverila se da je tako.

Pošto je to tako teško proceniti, obično svi uzimaju više konca nego što u stvari treba, jer je to ipak bolje nego da konca ponestane pred kraj, pa vam onda propade sav trud. Produžavanje konca je ponekad moguće, ali ponekad i nije, zavisi od vrste i rasporeda čvorova.

Takođe je veoma bitno da će za isti rad biti potrebno više konca, ako je konac deblji. Koliko više, pretpostavljam da se do toga može doći samo iskustvom.

Ako radite po tutorijalu, trebalo bi da bude dovoljno da isečete koliko oni kažu. Ali, meni se često dešava da mi na kraju ostane baš mnogo konca. U stvari, nekih niti bude koliko treba, a od nekih ostane previše.

Problem je u tome što je veoma teško, čak i kad drugi put radite isti komad, proceniti koje niti na početku treba da budu kraće. To je zato što se niti u toku rada ukrštaju i menjaju mesta.

Biće vam jasnije o čemu govorim kad pročitate tekstove:

Ali još jasnije će vam biti kada sami napravite nekoliko komada mikro makrame nakita.

Znači, nemojte se mnogo nervirati što na kraju rada morate da isečete i bacite gomilu krajeva konca. To je tako i tu se ne može ništa. Ali, ako imate krajeve duže od 15cm, njih sačuvajte. Mogu da se iskoriste za pravljenje ’zatvarača’ za narukvice i ogrlice, na primer.

Inače, u tutorijalu za Meliara narukvicu Tita je pogrešno navela početne dužine konca. Sreća pa sam prvo odgledala ceo tutorijal i primetila da nešto nije u redu, pre sečenja konaca. U prvom komentaru posle tutorijala je napisala ispravne dužine.

To je savet koji sam već više puta ponovila, u suštini važi za bilo šta što radite pomoću video tutorijala. Uvek pregledati ceo tutorijal, od početka do kraja, pre nego što bilo šta počnete da radite.

Naročito ako konac kupujete na metar, a ne čitav kalem kao ja, morate što tačnije znati koliko vam konca treba.

Završavanje rada

Na slikama mojih pokušaja od zelenog 1mm konca se vidi kako to izgleda pre nego što se završi.

Krajeve koji štrče na sve strane na kraju treba još jednom dobro zategnuti, iseći na oko 2-3mm dužine, a onda istopiti pomoću upaljača i ostatke pažljivo zalepiti na naličje rada dok se još nisu sasvim ohladili.

Naravno, sa upaljačem treba raditi veoma pažljivo. Da ne bismo ispekli prste, ali i da ne spalimo gotov rad.

Neki umesto upaljača koriste Thread Zapper, spravicu koja radi na baterije, i krajeve konca rastapa mnogo preciznije pomoću usijanog vrha.

NAPOMENA:

Pamučni konac se ne može rastapati pomoću upaljača. On samo gori, ali ne bude onako fiksiran posle toga kao sintetički konac. Krajeve pamučnog konca, i ostale konce od prirodnih materijala, morate osigurati pomoću lepka.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.