’Bead netting’ je naziv koji se odnosi na nekoliko manje ili više sličnih tehnika izrade nakita. Kao što i samo ime kaže, radi se o izradi mreže od perlica, pri čemu se kombinuju perlice različitih boja i veličina, kao i perle od različitih materijala, od drvenih, preko staklenih, pa do perli od poludragog kamenja.

Ovo je veoma stara tehnika izrade nakita. Sreće se kod skoro svih antičkih civilizacija, naročito staroegipatskoj i rimskoj, kao i u starim azijskim civilizacijama. U viktorijansko doba se takođe nosio nakit u vidu mreže ili čipke od perli.

U Africi je ovakav nakit oduvek bio deo života, pa i danas. U nekim plemenima žene su nosile veoma široke ogrlice koje prekrivaju skoro celu bistu.

Takve ogrlice koje se lepezasto šire od vrata prema bisti su posebna vrsta tehnike mreže.  Poenta je da se, idući prema spolja, koriste sve veće perlice, ili da se koristi sve veći broj perlica u svakom sledećem redu, odnosno krugu. Ovakve ogrlice se ponekad rade iz sredine prema obodima, a ponekad popreko, od jednog do drugog kraja.

Upravo takva je i ogrlica za koju ću dati tutorijal.

Materijal koji sam koristila:

  • Toho zrnaste perlice 11/0 – boja ’Metallic Hematitte (81)
  • Toho cevčice – boja ’Metallic Hematitte (81)
  • Toho zrnaste perlice 8/0 – boja ‘Transparent Rainbow Frosted Teal (167BDF)
  • Perle od tirkiznog haulita – veličina 4 mm
  • Perle od karneola – veličina 4 mm
  • SuperDuo perlice – boja ‘Gold Marbled Opaque Red
  • Konac Wildfire grey 0.15 mm (mada preporučujem Fireline)

Pročitajte više o:

Tutorijal za mreža ogrlicu

Uzmite što duži konac. Svakako nećete moći da završite celu ogrlicu sa jednim koncem, ali ako koristite duži konac, nećete morati mnogo puta da ga produžavate.

1. korak

Na samom početku morate smisliti način na koji će se ogrlica zatvarati. Znači, morate ili imati omču od perlica kroz koju će proći alka, ili, kao što ja uvek radim, prva perla treba da bude veća, tj. 8/0 perlica kroz koju alka može da prođe. Ova prva perlica ujedno služi i kao ’stoper’ perla, koja sprečava da perlice skliznu sa konca.

Dva puta prođite iglom i koncem kroz tu perlicu. Ostavite kraj konca dovoljno dugačak da možete kasnije da ga uvučete u iglu i osigurate sa par čvorova.
Netting 1 korak

2. korak

Nanižite: 1 zelenu 8/0 perlicu, 3 11/0 perlice, 1 cevčicu, 1 11/0 perlicu, 1 karneol perlicu, 1 11/0 perlicu, 1 cevčicu, 4 11/0 perlice, 1 tirkiz, 6 11/0 perlica, 1 SuperDuo perlicu

Na slici se na vidi stoper perla, ali ona je prva.

Netting 2. korak

3. korak

Uzmite 6 11/0 perlica i prođite iglom kroz tirkiznu perlu.

Konac dobro zategnite svaki put. Mreža ne sme biti labava i ne sme se videti konac između perlica.

Mreža od perlica - 'bead netting'

4. korak

Uzmite 4 11/0 perlica i 1 cevčicu i prođite kroz 11/0 perlicu, karneol i sledeću 11/0 perlicu.

Mreža od perlica - 'bead netting'

5. korak

Uzmite 1 cevčicu i 3 11/0 perlice i prođite kroz zelenu 8/0 perlicu.

Mreža od perlica - 'bead netting'

6. korak

Uzmite 2 11/0 perlice, 1 zelenu 8/0 perlicu i 2 11/0 perlice i prođite kroz poslednju od 3 11/0 perlice ispred cevčice.

Netting 6. korak

7. korak

Uzmite 1 cevčicu, 1 11/0 perlicu, 1 karneol perlu, 1 11/0 perlicu i 1 cevčicu i prođite kroz prvu 11/0 perlicu iza cevčice, kao na slici.

Netting 7. korak

8. korak

Uzmite 3 11/0 perlice, 1 tirkiz i 3 11/0 perlice i prođite kroz 4. perlicu 11/0 posle tirkiza iz prethodnog reda.

Netting 8. korak

8. korak

Uzmite 3 11/0 perlice, 1 tirkiz i 3 11/0 perlice i prođite kroz 4. perlicu 11/0 posle tirkiza iz prethodnog reda.

Netting 8. korak

9. korak

Uzmite 2 11/0 perlice i 1 SuperDuo perlicu

Netting 9. korak
I to je to, sada treba da ponavljate korake od 3. do 9. dok ne postignete želljenu dužinu ogrlice. Možete raditi pun krug, ili ovako kao što sam ja, sa produžnim lančićem, tako da možete ogrlicu vezati odmah ispod vrata, ili je spustiti malo niže.

U svakom slučaju, poslednja perlica treba da bude hematit 8/0 perlica, ista kao na početku, kroz koju će proći alka.

Malo naknadno doterivanje

Kada sam završila ogrlicu, primetila sam jednu stvar koja me je veoma nervirala. Kad god bih položila ogrlicu na sto, ili je stavila oko vrata, neke SuperDuo perlice su bile okrenute naopako. Ja ih vratim, sledeći put se okrenu neke druge.

Veoma frustrirajuće…

Netting problem
Nisam bila time zadovoljna. Na kraju sam uzela još jedan konac i ponovo prošla kroz sve SuperDuo perlice, i to ovako:

Prođete iglom kroz dve perlice pre SuperDuo. Prođete kroz SuperDuo, onda kroz drugu (gornju) rupu unazad, pa opet kroz donju rupu. Prođete kroz 2 perlice iza SuperDuo, a onda i kroz sledeće 2 perlice pre sledeće SuperDuo perlice. I tako dalje do poslednje SuperDuo.

Posle ovoga su SuperDuo perlice stajale čvrsto i nisu se više izvrtale.

U stvari, možda je najbolje da ovo uradite već u toku nizanja mreže. Znači, u 9. koraku, nakon što uzmete SuperDuo perlicu, najpre prođete kroz obe njene rupe u krug, pa tek posle idete opet na 3. korak.

Ili, još lakše, umesto SuperDuo perlice možete koristiti neke druge okrugle perle. U tom slučaju, ako su te perle veće od širine SuperDuo perlice, možda ćete morati da korigujete broj 11/0 perlica oko nje.

Minđuše

Obavezno sam morala napraviti i minđuše koje idu uz ovu ogrlicu. Htela sam da budu u sličnom stilu, i da iskoristim sve vrste perli kao i za ogrlicu.
Netting mindjuše
Na kraju sam minđuše napravila slično kao u tutorijalu Kristal Boncuklu Küpe Yapılışı turske autorke Takı Tasarımları.

Ona je koristila dve veličine rondela kristala. Ja sam uklopila sve svoje vrste perlica osim cevčica, i malo sam skratila minđuše.

U vezi konca

Kao što rekoh, za ovaj rad sam koristila sivi Wildfire konac. Ali iz više razloga, preporučujem da konac za ovakve radove ipak bude Fireline.

Zašto?

Ova dva konca su na prvi pogled veoma slični, i jedan i drugi su poliesterski termalno stopljeni od više niti. Ali, Wildfire debljine 0.15 mm deluje kao da je deblji od Fireline 0.15 mm, a na dodir je primetno grublji. U početku, ovo može delovati kao prednost ako želite da vam rad bude što čvršći, sve dok ne dođe trenutak da morate da nastavite konac. Netting je tehnika u kojoj nije baš tako lako ’nevidljivo’ završiti konac i početi sa novim.

U vreme dok sam radila ovu ogrlicu, još nisam saznala za tehniku nastavljanja konca ’stopljenim čvorom’. Zato sam konac završavala tako što sam pravila omče u međuprostoru između perlica, zatim bih konac odsekla na par milimetara dužine i istopila ga upaljačem. Zatim bih uzela drugi konac, opet pravila, ovog puta početni čvorić, i stopila njegov početak.

Nije bilo lako, i nije prošlo savršeno, jer Wildfire pri stapanju daje prilično grube i velike čvoriće. Što je još gore, kakve god bio boje, Wildfire u sredini ima belu nit, koja se vidi kada se konac istopi. Znači, može se desiti da taj kraj konca bude još uočljiviji.

Sa druge strane Fireline ostaje iste boje i kada ga stopite, a čvorić je veoma mali.

Tehnika nastavka ’stopljenim čvorom’ je svakako bolja, ali i ovde možete imati problema sa Wildfire koncom ako koristite manje perlice, bolje rečeno perlice sa manjom rupom, npr Preciosa, ili neke nestandardne perlice. Može se desiti da čvor jednostavno ne može da prođe kroz njih, jer je previše veliki.

Ruku na srce, to se može desiti i sa Firelineom debljine 0.15 mm, ali onda možete uzeti tanji Fireline (0.12 mm, 0.10 mm). A koliko znam, ne postoji Wildfire tanji od 0.15 mm, bar ga ja nigde nisam videla.

Očigledno je tehnologija izrade ove dve vrste konca ipak nešto drugačija. Po meni, Fireline je mnogo bolji konac, i nije bez razloga i skuplji.

Ali bez obzira na silne zamerke koje sam dala Wildfire koncu, to ne znači da ova ogrlica ima nedostatke koji ’bodu oči’. To samo znači da mi je bilo malo teže da je napravim zbog konca, i da sam ja preterani perfekcionista.

Sa 'bead nettingom', mogućnosti su neograničene

Baš tako.

Možete koristiti sve vrste perlica koje postoje, manje i veće, i kombinovati ih kako želite. Postoje i verzije mreža ogrlice sa većim kamenom ili priveskom u sredini, oko koga se pruža mreža.

Ogrlice mogu biti diskretne i minimalističke, ili upadljive i dramatične.

Pustite mašti na volju i igrajte se.

Nadam se da ćete i sami pokušati da napravite ‘mreža ogrlicu’.

Ako vam ja mogu ikako pomoći u tome slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite pitanje ili komentar ispod teksta. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.