Boja za 2020. godinu po Pantone Institutu boja je klasična plava (Classic Blue).

Pantone Institut boja (Pantone Color Institute) je američka kompanija koja, kako sami kažu “pruža univerzalni jezik boja koji omogućava kritične odluke vezane za boju kroz sve faze procesa izrade za brendove I proizvođače”. Institut obezbeđuje prilagođene standarde boja, pomoć pri osmišljavanju identiteta brendova i konsultacije u vezi boja. Takođe predviđa trendove korišćenja boja.

Na primer, početkom svake kalendarske godine, Pantone Institut proglašava boju za tu godinu (Pantone Color of the Year).

Evo kako Pantone institut opisuje klasičnu plavu:

‘Instilling calm, confidence, and connection, this enduring blue hue highlights our desire for a dependable and stable foundation on which to build as we cross the threshold into a new era.’

(Podstičući mir, samopouzdanje i povezanost, ova neprolazna plava nijansa naglašava našu želju za pouzdanim i stabilnim temeljem na kojem ćemo graditi dok prelazimo prag nove ere.)

Početak 2020.godine je, nažalost, umesto mira i stabilnosti svetu doneo nesreću, nemir i zabrinutost za budućnost čovečanstva. Ali možda ova plava boja svakom od nas pojedinačno može doneti čvrstinu da izdržimo i zadržimo prisustvo duha. Čovečanstvu kao celini bi možda mogla doneti rešenost da svoj budući život uredi tako da bude spremnije za ovakve izazove koji će se, nema sumnje, dešavati I dalje.

Moja 'Classic blue' ogrlica

Kao ilustraciju boje za 2020. godinu izabrala sam ovu makrame ogrlicu sa osnovom od alpake.

Nijedna od dve plave boje koje sam koristila za ovu ogrlicu nije baš prava nijansa ‘classic blue’. Ali to mi nije ni bitno, jer ja volim sve nijanse plave. Istina, malo je boja koje ja ne volim, ali plavu volim baš mnogo. Takođe znam da ima ljudi koji je ne vole, i nikad to nisam razumela.

Kako možete da ne volite boju mora i neba?

Dizajn ogrlice je jednostavan i sveden. Talasaste linije u dve različite plave boje zaista me podsećaju na more, a srebrne perlice na svetlucanje pene na vrhu talasa.

Iako jednostavna, ogrlica je veoma efektna. Može se nositi direktno na koži, ali i preko majice ili rolke zimi.

Materijal koji sam koristila

 • Linhasita 0.75mm (TEX 438) – boja ‘Denim (119)
  • Za privezak 25 x 50 cm i 1 x 60 cm
  • Za gajtan 2 x 80 cm i nekoliko kraćih konaca (oko 20 cm) za završetak i zatezač
 • Linhasita 0.75mm (TEX 438) boja ‘Navy Blue (70)’
  • 2 x 25 cm, 2 x 20 cm, 2 x 15 cm
 • osnova za ogrlicu od alpake sa 13 rupa
 • Miyuki perlice 8/0 (3mm) – boja ‘Duracoat Galvanised Light Pewter (4221)
 • Metalne srebrne perle veličine 4mm

Pročitajte više o koncu za mikro makrame.

Tutorijal za ogrlicu 'Classic blue'

1. korak

Na svaku očicu osnove, pomoću omče povežite konac dužine 50cm presavijen na pola.
Classic blue korak 1
Classic blue korak 2

2. korak

Uzmite konac od 60cm, postavite ga uz donju ivicu osnove tako da mu se sredina poklapa sa sredinom osnove. Zatim vezujete duple čvorove oko njega sa prva dva konca sa desne strane. (Možete počinjati red i sa leve strane, svejedno je jer je ogrlica potpuno simetrična.

Pre vezivanja svakog čvora, dobro zategnite omču svakog od početnih konaca

3. korak

Između svake dve očice dodajte još po jedan konac dužine 50cm presavijen na pola. Nastavite tako do kraja osnove, dva čvora nitima sa osnove, pa jedna dodatna nit.

Ovako izgleda gotov prvi red.

Classic blue korak 3
Classic blue korak 4

4. korak

Oko krajnjih konaca sa leve i desne strane, uradite duple čvorove svim koncima prema sredini. Pazite da imate isti broj konaca sa obe strane.

5. korak

Vežite središnje konce, na levu ili desnu stranu, svejedno, ali pazite da te središnje čvorove uvek vezujete na istu stranu. Nije obavezno, ali tako je lepše. 🙂
Classic blue korak 5
Classic blue korak 6

6. korak

Oko sledećeg krajnje desnog konca uradite duple čvorove sa prva tri konca.

Zatim dodajte konac druge boje dužine oko 25cm I sa njim radite vertikalne duple čvorove oko sledećih 16 konaca. Naravno, broj zavisi od veličine vaše osnove, poenta je da vam ostane u sredini 5 konaca sa svake strane.

7. korak

Sada nastavite sa horizontalnim čvorovima obilazeći red vertikalnih čvorova.
Classic blue korak 7
Classic blue korak 8

8. korak

Uradite isto (6 i 7 korak) i sa druge strane.

Vežite središnji čvor.

9. korak

Odložite prva dva konca sa kraja na stranu. Oko trećeg konca radite duple čvorove svim koncima. Na poslednje konce pre sredine rasporedite perle, a tek onda vezujte čvorove oko njih. Kako ćete rasporediti perle zavisi od njihove veličine, ja sam stavila 2 8/0 perle veličine 3mm, i jednu metalnu perlu veličine 4mm.
Classic blue korak 9
Classic blue korak 10

10. korak

Uradite isto (korak 9) i sa druge strane.

Središnje niti provucite unakrst kroz istu veću perlu i zategnite.

11. korak

Uradite još jedan red duplih čvorova svim koncima oko krajnjih konaca. Ovde takođe možete ako želite odložiti jednu ili dve krajnje niti sa obe strane.

Vežite središnji čvor.

Classic blue korak 11
Classic blue korak 12

12. korak

Ponovite još jednom ili dva puta od 6 – 11 koraka. Možete izostavljati krajnje konce u svakom redu, ako želite da ogrlica bude špicastija.

13. korak

Možete uraditi još jedan ili dva reda čvorova prema sredini. U poslednjem redu NE vezujte središnji čvor. Na središnje konce nanižite jednu ili dve perle veličine 4mm. Ako vežete središnji čvor na tom poslednjem redu, ove viseće perle će se kriviti.
Classic blue korak 14
Zatim vežite čvor na kraju tako da perle čvrsto stoje. Krajeve možete stopiti upaljačem, ili ostavite malo duže pa ih razlistajte čiodom tako da dobijete kićanku.
Classic blue korak 15

14. korak

Na svaki kraj osnove vežite omčom dupli konac dužine 80 cm, ili duže ako je potrebno. Napravite spiralno uvrnute gajtane, recimo po ovom tutorijalu sa YouTube kanala Dede Tutorials.

U tutorijalu je gajtan rađen sa 4 niti, ali na isti način se može raditi i sa 2.

Ukrasne krajeve uradite po želji, ja sam napravila nešto slično ovome. Zatim uradite zatezač.

Na kraju se rešite krajeva konaca, tj. Isecite ih na par milimetara i pažljivo stopite upaljačem.

Da li se ogrlica 'Classic blue' može uraditi bez metalne osnove?

Naravno da može.

Samo treba da za početak uzmete 2 ili 4 malo duža konca, dovoljno dugačka da od njihovih krajeva uradite gajtane za vezivanje.

Zatim na te početne konce vezujete pomoću omči niti dužine 50 cm, 20 – 25 takvih.

Ogrlicu nastavljate na potpuno isti način, počev od 4. koraka. Pre nego što uradite spiralne gajtane, možete sa obe strane ogrlice na njih nanizati jednu ili dve perle. Zatim vežite sa svake strane čvor, da bi perle stajale čvrsto i da se čvorovi na samoj ogrlici ne bi razmicali.

Pročitajte i tekstove:

Nadam se da je tutorijal bio jasan. Ako ipak imate nekih pitanja slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Takođe mi se možete obratiti ako želite da vam ja napravim neki komad nakita.