Sredinom maja 2019 jedna od mojih omiljenih makrame YouTuberki, Vijetnamka Tita je objavila tutorijal za ogrlicu pod imenom ’The Dark Queen’ (Mračna kraljica). Bilo je to negde pred kraj poslednje sezone serije ’Game of Thrones’.

Tita je tada prokomentarisala da bi rado poklonila tu ogrlicu Deneris, da je nosi dok jaše zmaja. Titina ogrlica je napravljena od sivog konca i tamnog kamena. Zaista izgleda pomalo mračno, ali mene je oduševio dizajn, tako je jednostavan, a ipak tako elegantan.

Odmah sam odlučila da moram da je napravim, i to od ovalnog roze kvarca, a konac…

E tu sam prvo zamislila jedno, a ispalo je nešto sasvim drugo. Evo kako je to bilo.

Kako sam došla do pravog konca za ogrlicu?

Kao što rekoh, zamislila sam da kamen bude ovalni roze kvarc dimenzija 3 x 2.5 cm. Tu nije bilo dileme, a i dimenzije kamena su baš one kakve tutorijal zahteva.

Ali pravi konac sam pogodila iz trećeg pokušaja.

Prvi pokušaj

Prva ideja je bila da upotrebim jedan od Linhasita konaca koji su mi upravo u to vreme stigli, i to boje ’Ametist’. Uradila sam bezel, vezala ga oko kamena i počela da radim ukrase.

Završila sam skoro ceo privezak, i shvatila da mi se ne sviđa.

Prvo, to je bilo prvi put da radim sa Linhasita koncem. Još se nisam navikla na njega, i čvorovi su bili nejednaki i ružni.

Drugo, ova ljubičasta boja nije baš sjajno legla roze kvarcu. Možda je previše svetla. Možda za ovaj privezak treba da bude tamniji i konac i kamen. Jednom reči, nije baš bio onaj ’wow’ efekat kao kad sam prvi put videla ’Mračnu kraljicu’.

Šta da se radi, oparala sam sve što sam uradila.

Ostao je samo bezel, možda će se bolje uklopiti sa nekim drugim kamenom. Možda rubi-zoisit.

Za sada je na čekanju.

Evo kako izgleda.

Ljubičasti bezel
Inače, u međuvremenu sam još dosta Linhasite provukla kroz prste, i ona je sad jedan od mojih omiljenih makrame konaca.

Pročitajte više o Linhasita koncu.

Drugi pokušaj

Kad sam videla da čvorovi ne izgledaju najbolje od Linhasite, logično mi je bilo da pokušam sa istim koncem koji koristi i Tita. To je korejski voskirani poliester konac od 0.5mm.

Jedina boja koju sam imala, a da se možda mogla uklopiti sa roze kvarcem je takođe roze. U stvari, ova boja se zove ’Indian Red’. Spada u sjajniju varijantu korejskih konaca, a ova nekako posebno ‘šljašti‘.

Od ovog konca su čvorovi zaista bili mnogo bolji. Ali njegova boja je doslovno ubila roze kvarc. Sasvim loše je izgledao sa njom.

Naravno, oslobodila sam kamen iz roze obruča, pa je sada i taj bezel na čekanju, čak sa urađenom jednom četvrtinom priveska.
Roze-bezel
Verujem da bi dobro izgledao sa tamnijim kamenom, a možda čak i sa nekim šarenim, koji bi bio dovoljno upadljiv da se nosi sa ovom bojom.

Pročitajte više o korejskom voskiranom poliester koncu.

Treći pokušaj ili 'treća sreća'

Tek tada sam se setila tamno crvenog kineskog konca debljine 1mm koji sam kupila na Perlica.rs sajtu. Malo sam se plašila da će biti previše taman, ali čim sam ga prinela roze kvarcu, jasno je bilo da će biti pun pogodak.

Ovaj konac je nešto deblji, ali nije mnogo deblji od konca koji je Tita koristila, i nije bilo problema da se dizajn uklopi. Čvorovi su lepi i jednaki.

Samo, moja ogrlica nikako ne može biti ‘mračna’ kraljica. Možda može biti ‘crvena’, ali ja više volim da bude ‘Kraljica ljubavi’.

Pročitajte više o kineskom poliester koncu.

Samo zbog njegove debljine nije bilo lako naći perlice koje mogu da se nataknu na njega.

Na kraju sam stavila sa obe strane priveska i na kraj gajtana po dva razdelnika srebrne boje.

Razdelnici

Koliko je potrebno konca?

Po tutorijalu, koristi se korejski voskirani poliester konac od 0.5mm, i potrebno je:

  • 2 x 50 cm (za bezel)
  • 5 x 130 cm (1 za bezel, ostali za gajtan ogrlice)
  • 8 x 60 cm (za privezak)
  • 2 x 20 cm (za privezak)

Nisu potrebna 4 konca po 20 cm, već samo 2. Više puta sam pogledala tutorijal i samo 2 se koriste.

Tita obično preteruje u dužini konaca, pa uvek ostaju predugački krajevi. Ponaša se skoro kao da joj neko daje konac besplatno (uostalom, možda je to i tačno).

Pošto sam radila od malo debljeg konca, ipak sam ovog puta uzela dužine kao što je rekla, i nije mi ostalo previše. Ali ako radite od tanjeg konca, mislim da slobodno možete umesto 60 cm iseći 55 cm. Ostale konce bolje nemojte skraćivati.

Dužina konaca za gajtan zavisi od toga kakav gajtan pravite, ali i kolika dužina vam je potrebna. Ako radite kao Tita, neka budu konci od 130 cm.

Šta je bitno kod izrade priveska?

  1. Bezel za privezak se radi standardno. Ali zatim nemate šumu početnih konaca oko celog kamena, već dodajete samo 2 konca levo i desno. Onda na svaki od njih dodajete po jednu perlu i 3 konca, a zatim radite jednu po jednu četvrtinu priveska od njih.
  2. Privezak mora biti simetričan i po dužini i po širini. Zato je bitno da u bezelu imate odgovarajući broj čvorova, da biste imali jasno određene krajnje tačke na privesku, levo, desno, gore i dole. Dva konca koja prva dodajete levo i desno, moraju biti tačno na polovini priveska, i oba na istoj visini.
  3. Takođe, kad na polovini svake četvrtine treba da provučete jedan od konaca kroz niti na bezelu, to bi trebalo uraditi tačno na polovini te četvrtine.
  4. Čvorovi, u stvari gajtani od čvorova moraju biti savršeno jednaki, da bi svaka mala elipsa bila jednaka. Ovaj privezak nema mnogo detalja, zato svaka nejednakost mnogo upada u oči. Moram priznati da moj privezak nije baš sasvim savršen, mada se to na prvi pogled ne vidi, ali verujem da će sledeći biti mnogo bolji.
  5. Obratite pažnju na poslednje, središnje čvorove gore i dole. Oni se rade nešto drugačije, tako da ne dobijete levo ili desno orijentisana dva čvora, već izgledaju kao jedan, uspravni čvor.

Kraljica ljubavi Fb

Gajtan za ogrlicu

Gajtan sam radila kao običnu pletenicu od 3 niti. Ovog puta nisam htela da radim sa 4 niti, jer je konac nešto deblji.

Ako želite da radite gajtan od 4 niti kao Tita, možete ga plesti ručno, ili pomoću Kumihimo diska, što sam objasnila u tekstu Keltski čvor.

Na krajevima sam uradila završetak koji spaja dva kraja gajtana, i to malo drugačije nego Tita.

VAŽNO: Pre nego što uradite završetak gajtana, provucite gajtan kroz nosač na privesku.

Smešno, ali meni se baš taj kiks desio. Završila sam gajtan i divila se srcu na kraju, i tek onda shvatila da nisam gajtan provukla kroz nosač! Sva sreća da je gajtan bio nešto duži nego što je trebalo, pa sam imala dovoljno konca da isečem kraj i napravim završetak ponovo.

Moj završetak liči na srce, iako to nisam planirala.

Mada, ništa nije slučajno, kažu da je roze kvarc kamen ljubavi, crveno je boja ljubavi, srce na kraju je verovatno bilo neizbežno.

Kraljica ljubavi kraj gajtana

Drugi tutorijal za 'Mračnu kraljicu'

Kao i uvek, Titin tutorijal je odličan, jasan i detaljan. Gledajući ovakve tutorijale ja uvek podrazumevam da je autor tutorijala ujedno i dizajner nakita koji predstavlja. Pretpostavljam da tako misli većina onih koji ih gledaju.

Ali, nekoliko dana nakon što sam napravila ovu ogrlicu, slučajno sam naišla na još jedan tutorijal za istu takvu. Šta više, objavljen je skoro dve godine pre Titinog, u julu 2017. Reč je o sjajnom kineskom sajtu ’Shougongke’, što znači otprilike ’ručni radovi’.

Nažalost (ovu rečenicu sve češće ispisujem), ni ovaj sajt nema SSL sertifikat, pa ne mogu da dam link do njega, ali samo ukucajte u pretraživač ’shougongke’, i naći ćete ga. Ili pratite ovaj Pinterest link do njega.

Ogrlica sa sajta Shougongke je sa tamnim kamenom, izgleda da je opsidijan, i tamnim koncem neodređene boje, tamno braon ili tamno crveni. Nisam uspela da nađem ima li ogrlica ime. Čitav sajt je na kineskom, desni taster miša i ‘Translate to English’, prevede po nešto, ali ne sve. Autor je, ako sam dobro protumačila ‘Reins and Hand Made’.

Neću sad pisati mnogo o ovom sajtu, jer planiram uskoro tekst o najboljim izvorima tutorijala, za nakit od perlica i za mikro makrame. Shougongke će se svakako naći u tom tekstu. Ako sam dobro shvatila, zamišljen je kao neka vrsta foruma gde korisnici mogu da ostavljaju ili samo slike svojih rukotvorina, ili tutorijale za izradu.

Na sajtu Shougongke sam našla još mnogo nakita koji sam prepoznala sa YouTube tutorijala koje sam ranije gledala. Kad uporedim datume, neki su objavljeni pre, a neki posle ovih na YouTube.

Da se razumemo, nije problem što autori na YouTube-u pozajmljuju i recikliraju već postojeće foto tutorijale. Video tutorijali su mnogo lakši za praćenje od onih samo sa slikama, pa je to svakako korisno.

Ali, smeta mi to što ne navode izvore svoje inspiracije, već te dizajne makar prećutno proglašavaju za svoje. Znam da je veoma teško zaštititi tzv ‘intelektualnu svojinu’, i da kad nešto objavite na internetu, to praktično postaje svačije.

Ali meni to ipak smeta. Ja to nikad ne bih radila.

Ovo nije razlog da prestanem da pratim YouTube tutorijale, ali priznajem da sam pomalo razočarana.

Šta vi mislite o preuzimanju ideja drugih?

I da li vam se više sviđa mračna ili nežna kraljica?

Ako želite da odgovorite na ova pitanja ili vi imate nekih pitanja o tekstu kontaktirajte me preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, a na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se tekst sviđa, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.