Nudo X Nudo (što znači ’čvor do čvora’) je španski YouTube kanal sa makrame tutorijalima. Autorka tutorijala se zove Karmen Balester.

Kanal je prava riznica ideja za makrame nakit. Ova dva para minđuša sam izabrala samo za početak. Na kanalu ima još mnogo tutorijala za minđuše, ogrlice, narukvice. Neki radovi su veoma jednostavni, a neki prilično složeni. Karmen najviše koristi konac Linhasita debljine 0.75mm koji i ja najviše volim, mada povremeno koristi i S-Lon debljine 0.5 mm.

Na kanalu Nudo X Nudo se može zaista mnogo naučiti. Karmen sve radi veoma detaljno, a pri tome i govori, tj. takođe veoma detaljno objašnjava šta radi. Ako mene pitate, čak malo previše govori. Po meni je potpuno nepotrebno da toliko puta ponavlja: ’Uradite sa sledećom niti dva čvora, jedan, i drugi’, umesto da samo kaže: ’Uradite ovo isto i sa ostalim nitima’.

Ali, pretpostavljam da neki to vole, a početnicima to sigurno i pomaže. Naravno, Karmen govori na španskom, pa ako razumete španski, možda će vam pomoći njena priča. Ako ne razumete, možete pokušati sa automatskim prevodom na neki od jezika koji razumete, ali ne računajte na to da će svaka rečenica biti smislena.

Da krenemo sa minđušama.

Dvobojne minđuše u obliku oka

Dvobojne mindjuše
Zaista ne znam da li ovaj geometrijski oblik, elipsa sa oštrim krajevima, ima neko posebno ime. U svakom slučaju, liči na oko.

Tutorijal se zove COMO HACER PENDIENTES BICOLOR FACIL Y RAPIDO (Kako brzo napraviti jednostavne dvobojne minđuše). Možda vam na prvi pogled neće biti jasno kako su napravljene. Ali kada pogledate tutorijal, videćete da zaista jeste jednostavno.

Materijal

Za svaku minđušu je potrebno:

 • po 10 konaca debljine 0.75 mm u dve boje – dužina 30 cm.
 • Alka prečnika 10 mm
 • Udica sa malim nosačem priveska (može i udica sa alkom)
 • Mali privezak sa alkom (nije neophodno)

Mislim da je najbolje ako se za ove minđuše koriste dve kontrastne boje, tako je efektnije. Ja sam koristila:

 • tamno crveni (Burgundy – 60) Linhasita konac 0.75 mm
 • žuti (Caramel – 203) Linhasita konac 1 mm

Brojevi u zagradi su originalne Linhasita oznake boja.

Da, konci su različite debljine. Ovaj dizajn nije baš za kombinovanje različitih debljina konca, ali uspela sam, videćete kasnije kako.

Karmen kaže da dužina konaca treba da bude 40 cm, ali to je zaista previše. Meni je bilo sasvim dovoljno 27 cm. Dobro, možete seći 30 cm ako niste sigurni.

Pročitajte više o Linhasita koncu za mikro makrame.

Izrada minđuša

Za početak, treba da nanižete na prsten po 6 konaca od jedne i druge boje.

Kao što rekoh, moj žuti konac je bio malo deblji. Da bih to kompenzovala, odmah na početku sam izostavila jedan žuti konac. Znači, nanizala sam 6 žutih i 6 crvenih niti, ali sam jednu polovinu jedne žute niti odmah odvojila i nisam je dalje radila. U stvari, taj konac je bio nesimetrično savijen, jedan kraj je bio duži, a drugi kraći.

Dalje, princip izrade je sledeći:

 • Na strani gde su žute niti dodajete crvenu nit i radite čvorove oko nje sa žutim koncima
 • Na strani gde su crvene niti dodajete žutu nit i radite oko nje čvorove crvenim nitima
 • Na obe strane zatvarate krug, tj. radite dva čvora sa jednom žutom i jednom crvenom niti

To ponovite još 3 puta, a možete i više, ako želite veće minđuše.

Središnje čvorove radite uvek u istom smeru, Karmen radi sa desna na levo. Vi možete i u drugom smeru, ali onda uvek radite tako.

Iako sam radila sa jednim žutim koncem manje, ipak je deo sa debljim koncem ispao malo veći. Odlučila sam da mi je to simpatično, i sad mi se zaista sviđa. Ipak, sledeći put bih ovaj model radila od konca iste debljine, a to i vama preporučujem.

Završavanje dvobojne minđuše

U početku sam htela da minđuše završim baš kao Karmen, sa malim priveskom na donjem kraju, i udicom sa nosačem priveska na vrhu, Ali jednostavno nisam mogla da nađem takve metalne delove u bakarnoj boji. A ni srebrni ni zlatni mi se nikako nisu uklapali sa ove dve boje konca.

Ali, desilo se da je baš u vreme dok sam se bavila ovim minđušama, Dede sa kanala Dede Tutorials objavila tutorijal za iste ovakve minđuše. Da, i to se dešava. Njen tutorijal se zove ’Como fazer brinco com duas cores’ (kako napraviti dvobojne minđuše). Ove minđuše su malo manje, imaju samo po tri kruga.

Na kraju sam moje minđuše završila kao Dede.

Umesto priveska na donjem kraju minđuše, na kraj sam stavila dve drvene perle, Krajeve konca (jedan žuti i jedan crveni) sam vezala u čvor, a zatim sam ih isekla na dužinu od oko 1 cm i krajeve pomoću čiode malo razlistala.

Udicu sam povezala sa običnom alkom. Pažljivo pogledajte kraj Dedinog utorijala, ovaj način je najsigurniji. Ja sam ovde koristila dvostruku alku, pri čemu su krajevi okrenuti na gore. Ako koristite običnu otvorenu alku, pazite da bude dobro zatvorena.

Minđuše su dugačke 6 cm (bez udice), a široke 2,7 cm.

Minđuše sa perlicama

Minđuše sa perlicama
Ovaj tutorijal se zove ’Pendientes verde i oro’ (Zeleno zlatne minđuše).

Materijal

Za svaku minđušu je potrebno:

 • 6 niti dužine 60 cm jedne boje (ja sam koristila Linhasitu 0.75 mm teget boje (Navy Blue – 70)
 • 2 niti dužine 60 cm druge boje (ja sam koristila Linhasitu 0.75 mm boje ’staro zlato’ (Old Gold – 604)
 • Nekoliko perlica 11/0 i 8/0 (ja sam koristila zrnaste perlice Toho boja ’Bronze’ – 221)
 • Udica sa prstenom od 10 mm
 • Privezak sa manjom alkom ili bez alke ako kroz njegovu rupu može da prođe konac

Za razliku od prethodnih minđuša, ovde je potrošnja konca dobro proračunata. Na kraju ne ostaje previše konca.

Izrada

Na prvi pogled, ovo su malo komplikovanije minđuše. Ali ipak, zaista nema mesta na kojima možete pogrešiti, ako pažljivo pratite tutorijal. Kao što sam već rekla, Karmen svaki korak detaljno prikazuje. Čak i ako ne razumete šta priča sigurno ćete se snaći.

Meni su najveći problem bile perlice. Konac Linhasita 0.75 mm teorijski može da prođe i kroz 11/0 i kroz 8/0 perlice. Naročito ako su to Toho perlice, koje imaju zaista velike rupe u odnosu na svoju veličinu.

Konac i jeste prolazio bez problema na početku. Ali u toku rada, krajevi konca se malo raspredaju, a vosak sa njega se skida, pa je nizanje perlica bilo sve teže.

Ako vam se to desi, a koristite voskirani konac, nemojte nikako vrteti konac između prstiju ili ga kvasiti. Samo čvrsto stisnite kraj konca prstima, i povucite ravno prema kraju. Ako to ne pomogne, moraćete iseći razlistani kraj konca, i to oštrim makazama.

U središnjem delu minđuše se koriste 8/0 perlice. Kroz 8/0 perlice treba da prođu dve niti konca, jedna sa jedne, a druga sa druge strane. Na obe minđuše kod druge 8/0 perlice to nikako nisam mogla da izvedem. Nikakav problem. Provucite jednu nit kroz perlicu, a drugu nit samo prebacite na drugu stranu IZA rada, i radite dalje kao po tutorijalu.

Pročitajte više o zrnastim perlicama.

Obratite pažnju na deo kad treba da ostavite jednu od dve zlatne niti na donjem kraju kruga. U završnom redu ne koristite ni drugu zlatnu nit.

Završavanje minđuša

Umesto priveska sa alkom, ja sam na donji kraj minđuše stavila privezak koji ima poprečno postavljenu rupu na vrhu. Povezala sam ga tako što sam kroz rupu na privesku provukla dve niti, jednu sa jedne, drugu sa druge strane (kao 8/0 perlice), a zatim sam te dve niti vezala na poleđini minđuše.

Moje minđuše su blago savijene unazad na krajevima, dok je sredina ispupčena. Nisam primetila to kod Karmeninih minđuša, i ne znam šta je to izazvalo. Ali sviđa mi se što su takve. Ako to želite da izbegnete, možete pokušati da na ivicama minđuša spolja koristite 8/0 perlice umesto 11/0, pa će krivina bila veća.

Minđuše su dugačke nešto više od 5 cm (bez udice). Široke su 3 cm.

Šta još možete napraviti?

Zar ne dobijate želju da napravite minđuše u obliku oka u svim mogućim bojama?

Osim toga, po istom modelu možete napraviti i privezak za ogrlicu. Samo uradite još par krugova, i na kraju umesto udice postavite nosač priveska.

Što se tiče minđuša sa perlicama, na kanalu Nudo X Nudo postoji i tutorijal za narukvicu koja ide uz ove minđuše. Za nju se koriste malo veće perlice, ali i jedan poveći ovalni kamen 2.5 x 4 cm. Verovatno ću jednog dana napraviti i narukvicu, ali možda bez tog kamena.

Ako imate nekih pitanja o tekstu možete me kontaktirati preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako želite da vam ja napravim neki komad nakita, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.