Evo još jednog ’bisera’, i u bukvalnom i u prenosnom smislu, jedne od mojih omiljenih YouTube autorki tutorijala, Sonysree. Ovog puta to su minđuše od staklenih bisera različite veličine i zrnastih staklenih perlica.

Tutorijal se zove Mehndi Design Inspired Beaded Earrings.

Prvo sam pomislila da je Mehndi neki poznati dizajner nakita. Zanimalo me je ko je to i potražila sam ime na Googlu. Ispostavilo se da nije ’ko’, nego ’šta’.

Šta je Mehndi?

Mehndi je tehnika iscrtavanja šaka i stopala žena kanom. Veoma je popularno u muslimanskim zemljama, ali i u Indiji. U Bosni i Hercegovini se zove kinanje. To je kao neka vrsta privremene tetovaže, jer ukrasi se zadržavaju na koži do dve nedelje.

Tradicionalno se ukrašavanje radi pred venčanje, verovatno kao zaštita od uroka i da bi mladoj donelo sreću u novom domu. Izgled i dizajn šara zavisi od mašte onoga ko ih iscrtava, ali najčešće su to arabeske, stilizovano cveće ili puzavice.

Sonysree je ove minđuše napravila inspirisana Mehndi dizajnom. Napravila ih je od belih bisera i srebrnasto belih perlica. Sonysree je Indijka koja živi u Kanadi, i na ovaj način je nekako spojila istočnu i zapadnu tradiciju vezanu za venčanje.

Kakav materijal je potreban?

Za minđuše su potrebni stakleni biseri veličine 6 mm i 8 mm, po jedan od obe veličine za svaku minđušu, kao i zrnaste perlice veličine 10/0 ili 11/0.

Sonysree veoma često u svojim tutorijalima navodi da se mogu koristiti manje ili veće perlice. To ipak ne znači da će tutorijal bukvalno odgovarati za svaku veličinu. To znači da je moguće prilagoditi rad većim i manjim perlicama.

Moje Mehndi minđuše

Čim sam videla ovaj tutorijal, oduševio me je, pa sam odmah počela da planiram od čega ću praviti minđuše. Ali opet mi se desilo, kao i toliko puta do sada, da nisu uspele kombinacie boja koje sam planirala, već neke sasvim druge.

Pre svega, htela sam da napravim bele, baš kao po tutorijalu. Zato sam kupila bisere boje ‘ivory‘ (slonovača) i bele Preciosa perlice za koje sam se nadala da će odgovarati.

Osim toga, kupila sam i bisere boje ’rosy brown’ i Preciosa perlice ’antique pink’. Prvo sam počela sa tim minđušama.

Komplet od roze bisera

Mehndi minđuše se rade ‘herringbone’ bodom. Za herringbone je karakteristično da je konac neizbežno više ili manje vidljiv na završenom komadu nakita. Zato je preporučljivo da za ovakav rad upotrebite konac što sličniji perlicama koje koristite.

Nažalost, po meni najbolji konac za rad sa perlicama, Fireline, postoji samo u dve boje, crnoj i beloj. Ali zato postoje druge vrste konca koje se ovde mogu koristiti.

Pročitajte više o koncu za rad sa perlicama.

Ja sam u svom prvom pokušaju koristila roze Miyuki konac. Potpuno se slaže sa perlicama, skoro je nevidljiv.

Ali perlice i biseri se ipak ne slažu. Nekako ne dolazi do izražaja ni jedna ni druga boja.

Roze Mehndi minđuša
Još nešto sam primetila. Potpuno sam pratila tutorijal po broju perlica u svakom koraku, a minđuše su ispale mnogo manje nego u tutorijalu. Osim toga, krivina koja spaja dva bisera treba da bude malo odvojena, a kod mene je skoro spojena.

Znači, ili je Sonysree koristila 10/0 perlice, ili je koristila 11/0, ali su ove Preciosa perlice mnogo manje od njenih.

Pročitajte više o zrnastim perlicama i razlici u veličini kod različitih proizvođača.

Potražila sam u mojim zalihama perlica i pronašla Toho 11/0 perlice boje ’Metallic Iris Purple – (85)’.

Ljubičasti Mehndi komplet
Znala sam da će biti problema sa slikanjem i dočaravanjem prave boje, ali mnogo se bolje slaže sa roze biserima. Ne znam koliko se vidi, ove perlice su tamno ljubičaste, sa plavim, zelenim i žućkastim odsjajem.

Konac je, naravno, Fireline ’Black satin’, uopšte nije bilo dileme. Perlice su toliko tamne, da je konac sasvim neprimetan.

Koliko konca je potrebno?

Sonysree u tutorijalu kaže da je za minđuše potrebno 60 inča, što je otprilike 152 cm konca. Ali onda joj negde pred kraj minđuše ponestaje konca, tako da je jedva uspela da uradi onoliko sigurnosnih čvorova koliko obično radi.

U stvari, meni nije trebalo 150 cm za jednu minđušu, već samo oko 120 cm. Mislim da je Sonysree prvi put uzela mnogo manje konca, pa je onda malo preterala u proceni koliko je stvarno potrebno.

Sigurnosni čvorovi

Treba ih raditi na naličju minđuše, i to na delu odmah ispod vrha, tamo gde je konac već više puta prošao kroz perlice, pa neće moći da se izvuče. Takođe, posle poslednjeg čvora, ne isecajte konac odmah, već prođite kroz još jednu perlicu, pa ga tek onda isecite.

Takođe, savetujem da onaj početni kraj konca sakrijete čim budete imali gde to da uradite. Taj kraj se samo zapetljava i smeta dok radite.

Povezivanje gajtana

Gajtane povežite i sa jedne i sa druge strane. Mislim da Sonysree nije to uradila samo zato što je videla da neće imati dovoljno konca. Ja sam čak po dva puta prošla kroz svaki taj par perlica, da bi bilo čvršće i da se ne bi odvajali.

Leva i desna minđuša

Ne morate se truditi da drugu minđušu radite drugačije, tj. simetrično u odnosu na prvu. Možete je raditi isto, a tek kad povezujete udicu, okrenite minđušu na drugu stranu.

Veličina minđuša

Toho perlice su od svih 11/0 perlica najveće, i to kod ovakvih radova jako dolazi do izražaja. Dovoljno je da perlica bude veća samo za deseti deo milimetra, u redu od 33 perlice to je razlika od 3 mm, što nije malo.
Ljubičaste Mehndi Minđuše
Iako sam koristila isti broj perlica i doslovno pratila tutorijal, ove minđuše izgledaju sasvim drugačije od minđuše sa roze perlicama. U stvari, izgledaju isto isto kao u tutorijalu.

Minđuše su dugačke oko 3.5 cm, bez udice.

Udice

Udice sam na ovim minđušama povezala preko alke koja prolazi kroz perlicu na vrhu. Ta perlica je veličine 8/0, i nije iste boje kao 11/0 perlice, ali je veoma slična.

Privezak sa roze biserima

U komentarima posle tutorijala neko je zamolio Sonysree da uradi i tutorijal za privezak koji bi išao uz minđuše. I meni je to odmah palo na pamet. Naravno, nisam čekala taj drugi tutorijal.

Iako u početku deluje prilično komplikovano, izrada Mehndi minđuša uopšte nije teška. Već drugu minđušu sam mogla da napravim ne gledajući baš sve vreme tutorijal. Ali još pre nego što sam i počela prvu minđušu, odlučila sam da ću privezak napraviti tako što ću dodati još jedan, najveći biser od 10 mm.

Ljubičasti Mehndi privezak
Privezak sam počela isto kao minđušu, ali sa većim biserima. Znači, prvo sam povezala onaj od 8 mm, pa onaj od 10 mm. Naravno, pošto su biseri veći, morala sam da produžim redove perlica.

Prvi gajtan ima 27, a drugi 38 redova.

Kada sam dodala drugi biser, a zatim povezala gajtane prva dva bisera, uradila sam sledeće:

  1. Vratila sam se na vrh minđuše
  2. Onda sam uradila gajtan herringbone bodom sa druge strane onog prvog. Oaj gajtan je imao 28 redova.
  3. Na kraju ovog gajtana sam uradila krug i umetnula najmanji biser od 6 mm. Vrlo slično kao prethodni biser, ali krug sam zatvorila na 14. perlici.
  4. Povezala sam poslednji biser sa oba prethodna. Naravno, sva povezivanja sam radila sa obe strane
  5. Vratila sam se na vrh minđuše
  6. Nisam vezivala vrhove gajtana prvog i poslednjeg bisera, htela sam da poslednji gajtan ima drugačiju krivinu
  7. Uradila sam nosač priveska, odnosno gajtan za lančić, i to skoro isto kao kod Čipkaste zvezde.

Za privezak se, naravno, troši nešto više konca. Najpre sam uzela skoro 170 cm, a onda sam ipak morala da upotrebim i onih 30-ak cm koji su mi ostali od prve minđuše.

Uzgred, ideja je bila da biseri budu iste boje, ali ipak nisu, iako je naziv boje bio isti. Najmanji biser je malčice sivkastiji, a čak i ova dva veća nemaju sasvim istu nijansu. Svejedno, mislim da to ne narušava lepotu ovog kompleta.

Privezak je dugačak oko 4.5 cm od vrha nosača do kraja najvećeg bisera.

Komplet sa belim biserima

Beli Mehndi komplet
Ni ovde nije ’upalila’ kombinacija koju sam prvu zamislila.

Bele perlice su skoro iste boje kao biseri, ali su skoro providne i nemaju biserni sjaj. U stvari, imaju neki plavičasti odsjaj, kao da su od leda. Veoma su lepe, ali nisu za ovaj projekat.

Onda sam se setila zlatno mat Preciosa perlica koje već dugo imam. Ova boja je mnogo lepše pristajala uz skoro bele bisere. Zlatne perlice nisu previše sjajne, pa ne umanjuju sjaj bisera.

Bele Mehndi minđuše
Ali poučena iskustvom roze perlica, znala sam da ću morati da korigujem broj redova herringbone boda.

Prvi gajtan ima 25 redova, a drugi 35. Na taj način su minđuše bile iste veličine kao one od Toho perlica.

Za ovaj komplet sam koristila Toho konac boje ’sand’. Ovaj konac je nešto mekši od Fireline, ali je malo deblji, otprilike 0.2 mm. I to se i te kako primetilo, jer sam na kraju jedva prolazila iglom kroz gornji deo minđuše.

Takođe, pošto imaju više redova perlica, za ove minđuše je potrebno malo više konca. Otprilike 130 cm.

Na belo-zlatnim minđušama sam koristila francuske kopče, kao i Sonysree u tutorijalu.

Privezak sa belim biserima

Beli Mehndi privezak
Prvi gajtan je imao 29 redova perlica, drugi 41, a treći 34.

Primetite da privesci nisu sasvim isti. Na belom privesku sam krug za poslednji biser zatvorila sa spoljne strane, a na roze privesku sa unutrašnje.

I za kraj...

Ne mogu da odlučim koja kombinacija boja mi se više sviđa. Ova tamnija je nekako više u stilu ’Mehndi’ dizajna i dramatična je, a zlatno bela je nežnija.

I dalje imam želju da uradim sasvim beli Mehndi komplet. Verovatno je jedini način da pronađem prave perlice za to da ih biram uživo. Ove prethodne, kao i bisere sam naručila online.

Kao što ste videli, ne morate se ograničiti samo na onu veličinu bisera koja je preporučena u tutorijalu. Možete praviti i veće minđuše, ako želite, samo ćete morati da prilagodite broj redova perlica.

I naravno, umesto bisera možete koristiti neke druge okrugle perle, ili možda perle od poludragog kamena.

Kao i uvek, ovaj tutorijal može da vam posluži i kao polazna tačka, da smislite neki svoj način povezivanja bisera.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.