Ne dešava mi se često da neki model odmah uradim u više boja. Obično uradim jednu kombinaciju, posle smišljam koje bi još boje lepo izgledale, ali to ostavim za kasnije. Posle nekog vremena taj model opet dođe na red, a nekad i ne dođe, jer u međuvremenu dobijem neke nove ideje.

Ali ‘Čipkastu zvezdu’ sam u roku od par dana uradila u tri kombinacije boja.

Imala sam četiri jaka razloga za to:

 1. Veoma se lako pravi, i zabavno je praviti je
 2. Koriste se samo osnovne zrnaste perlice u dve veličine
 3. Može se praviti u raznim veličinama, kao privezak ili minđuše
 4. U bilo kojoj varijanti izgleda predivno

Kakav materijal se koristi?

Za izradu čipkaste zvezde vam trebaju zrnaste perlice 11/0 i 8/0 u različitim bojama.

Trebalo bi da boje budu kontrastne, ali da se lepo slažu, neki bi rekli ‘da se vole‘. Čini mi se da najbolje izgleda ako su 11/0 perlice mat ili manje sjajne, a 8/0 perlice sjajnije.

Za ovaj rad treba koristiti naravno samo kvalitetne perlice. Lepo će izgledati, i neće se kriviti samo ako su perlice što približnije jednake. Možete pokušati sa jeftinim, kašastim perlicama ali bar se potrudite da ih sortirate i birate one koje su jednake. Nedavno sam saznala da taj mukotrpni posao sortiranja jeftinih perlica u svetu ‘beadwork’-a ima i ime, zove se ‘culling‘.

Mogu se koristiti perlice bilo kog proizvođača, čak ne moraju 11/0 i 8/0 perlice biti od istog. U svakoj kombinaciji uspeva i izgleda odlično.

Pročitajte više o zrnastim perlicama.

Što se tiče konca, preporučujem čvršći konac, Fireline ili Wildfire, naročito ako radite minđuše.

Tutorijal

Tutorijal koji sam koristila je sa YouTube kanala Indijke Nidhi Surana i zove se Black Beauty Earrings.

Da, Nidhi Surana je zvezdu pravila kao minđuše, i nazvala ih je ‘Crna lepotica‘, što je po meni nepravda, jer sugeriše da ih treba praviti samo od crnih perlica. Mada, priznajem, i ta njena kombinacija boja izgleda veoma lepo.

Ne samo da su minđuše, nego su i velike minđuše. Zvezda u tutorijalu ima 12 kraka. Još dok sam prvi put gledala tutorijal, učinilo mi se da će biti prevelika. Ja sam manjeg formata i ne volim glomazan nakit.

Zato sam počela da pravim prvu zvezdu sa 10 kraka, ali kad sam je završila, bilo mi je jasno da će ostati jedna, i da će biti privezak.

Onda se ispostavilo da razlike u veličini nisu baš tolike, evo kako to izgleda.

Do sada urađene zvezde

Čipkasta zvezda - privezak od perlica

 • 11/0 zrnaste perlice TOHO – boja ‘Mat Dark Olive (617)
 • 8/0 zrnaste perlice Miyuki – boja ‘Duracoat Galvanized Dark Coral (4209)
 • konac Fireline 0.15mm

Zvezda ima 10 kraka i prečnik joj je 4.2cm.

Srebrno-plava zvezda

 • 11/0 zrnaste perlice Preciosa – ne znam kako se zove boja, srebrnaste su, ali ne previše sjajne
 • 8/0 zrnaste perlice TOHO – boja ‘Metallic Cosmos (88)
 • konac Fireline Black Satin 0.15mm

Zvezda ima 11 kraka, ali je ipak nešto manja od prethodne, jer su Preciosa perlice nešto manje od TOHO. Prečnik ove zvezde je oko 4cm.

PLavo-bronzana zvezda

 • 11/0 zrnaste perlice TOHO – boja ‘Metallic Cosmos (88)
 • 8/0 zrnaste perlice TOHO – boja ‘Dark Bronze (222)
 • konac Wildfire – sivi 0.15 mm.

I ova zvezda ima 11 kraka, i prečnik je oko 4.5 cm.

Za zelenu i srebrnu zvezdu sam koristila i po 6 perlica 11/0 u boji korišćenih 8/0 perlica, za nosač lančića. Ovo nije obavezno, možete raditi i sa 4 perlice 8/0, tako sam uradila na plavoj zvezdi.

Sivi Wildfire konac sam sada prvi put koristila. Dobar je skoro kao Fireline, samo mi se čini da je malčice deblji. Trebalo je da ga koristim za srebrnu zvezdu, ali nabavila sam ga tek kad je ona bila gotova.

U stvari, ni crni konac se skoro uopšte ne primećuje na srebrnoj zvezdi. Sivi se zaista vidi na plavoj zvezdi, ali mnogo više na ovoj slici, nego u prirodi.

Ali da znate, što manje kraka zvezda ima, konac se sve više primećuje oko 8/0 perlica.

Pročitajte više o koncu za rad sa perlicama.

Kako se pravi zvezda?

Tutorijal je veoma jasan, i nema potrebe da ga prepričavam. Reći ću samo na šta treba da obratite pažnju, i kako da napravite zvezdu različite veličine.

Početak

Počinjete uvek sa krugom od parnog broja 11/0 perlica. Polovina od tog broja će biti broj krakova zvezde, kao i broj 8/0 perlica u svakom od tri kruga u kojima ih dodajete.

Znači, za zvezdu od 12 kraka, počinjete sa 24 11/0 perlice, za 11 kraka 22 perlice, za 10 kraka 20 11/0 perlica.

Probala sam da napravim zvezdu od 8 kraka, ali nije ispala dobro. Krivila se na unutra. Verovatno je to granica preko koje model jednostavno više ne funkcioniše. Možda bi se mogao malo modifikovati rad, ali nisam probala. Takođe, mislim da nema smisla raditi više od 12 kraka.

Šesti red

Ovaj red je malo kritičan. Tu se posle drugog reda sa 8/0 perlicama dodaje po 5 11/0 perlica između ‘vršnih’ perlica iz prethodnog reda.

Dok to radite, učiniće vam se da zvezda počinje da se krivi, i to više ako zvezda ima više kraka. Ne brinite, i nemojte previše zatezati taj red. Ispraviće se kasnije.

Sedmi red

Sada pravite špic od 5 perlica iz prethodnog reda, i to na sledeći način:

 1. Prođete iglom kroz drugu u nizu od 5 11/0 perlica
 2. Preskačete treću (središnju) perlicu i prolazite kroz četvrtu
 3. Povučete malo iglom treću perlicu na gore,
 4. Sad još malo zategnete konac, središnja perlica će pri tome da ‘iskoči’, i formiraće se špic

Dok ovo radite, videćete kako se zvezda, kao nekom magijom, ispravlja, krak po krak.

Poslednji red

U poslednjem redu opet imate ovaj postupak pravljenja špica, ovog puta od 7 perlica, ali sad će se mnogo manje kriviti, a središnje perlice nekako same ‘uskaču’ na svoju poziciju.

Savetujem da uzmete malo duži konac (dužina ‘dve ruke’, pa još malo duži) da biste mogli da prođete poslednji red još jednom, da bi zvezda bila čvršća. Ali pre toga, ako radite privezak, uradite nosač priveska.

Ako pravite minđuše, verovatno bi bilo dobro da svaki red prođete dva puta, da se minđuša ne bi krivila.

Završavanje: minđuše ili privezak

Ako pravite minđuše

Možete uraditi kao gospođa Nidhi. Samo, ili morate imati dovoljno tanku alku da može da prođe kroz 11/0 perlicu, ili na vrh jednog kraka stavite veću perlicu 8/0.

Ja takve stvari obično radim sa većom perlicom, jer mi previše tanke alke nisu dovoljno sigurne, a one deblje jednostavno ne mogu proći kroz 11/0 perlicu.

Pročitajte više o metalnim delovima za nakit.

Uzgred, sve mi se čini da su ove perlice korišćene u tutorijalu nešto veće od standardnih. Zato je mogla da provuče alku kroz njih, i zato njena zvezda izgleda veća od mojih.

Ako pravite privezak

U ovom slučaju je najjednostavnije da koristite nešto veću alku, koju provučete ne kroz perlicu, nego kroz red perlica jednog od kraka.

Ja sam htela da i nosač priveska bude od perlica. Evo kako sam ga uradila.

Nosač priveska (mini tutorijal)

Tutorijal zvezda 1

 1. Na početku, igla sa koncem treba da izlazi iz središnje perlice jednog od kraka zvezde. Lakše je ako izlazi sa desne strane. Uzmite dve 11/0 perlice, a zatim prođite kroz središnju perlicu kraka sa druge strane.

Čipkasta zvezda - privezak od perlica
2. Prođite kroz sledeću od malopre dodate dve 11/0 perlice na gore. Uzmite još dve perlice, i prođite kroz drugu dodatu u prethodnom koraku na dole. Ovo su u stvari dva reda Herringbone boda.
Turorijal zvezda 3
3. Još jednom prođite kroz središnju perlicu, a zatim kroz dve perlice sa njene desne strane. Zatim nanižite:

 • 3 11/0 perlice osnovne boje,
 • 3 11/0 perlice (ili 2 8/0 perlice) druge boje,
 • 8 11/0 perlica osnovne boje,
 • 3 11/0 perlice (ili 2 8/0 perlice) druge boje,
 • 3 11/0 perlice osnovne boje

Tutorijal zvezda 4
4. Prođite kroz perlicu pored one od koje ste krenuli nizanje na dole, a zatim ponovo kroz početnu u nizu na gore. Onda prođite kroz polovinu dodatog niza perlica.
Tutorijal zvezda 5
5. Sad treba da uradimo dva reda Herringbone boda na drugoj strani nosača.

Uzmite dve perlice, prođite kroz jednu iz prethodnog reda na dole, zatim kroz drugu na gore, i opet izlazite na polovini dodatog niza.

Tutorijal zvezda 6
6. Prođite kroz središnju perlicu kraka sa druge strane, a zatim kroz dve njoj najbliže perlice, pa opet kroz središnju.

Ako imate još konca, prođite još jednom kroz čitav nosač u krug. Zatim napravite par čvorova i odsecite konac.

Lančić

Ima više mogućnosti.

 1. Možete koristiti gotov lančić koji već imate, u boji koja se slaže sa perlicama, kao što sam ja uradila sa srebrnom zvezdom.
 2. Za plavu zvezdu sam samo povezala kopču na bakarnom lančiću kupljenom na metar.
 3. Posebno mi se sviđa treća varijanta za zelenu zvezdu. To je gotov lančić napravljen od braon organdin trake širine 1cm i dve niti čvrstog braon konca. Lančić ima standardnu karabinjer kopču i produžni lančić. Ovaj lančić je kupljen u online radnji Perlica.rs. Postoje u još 15 boja, a cena je skoro simbolična.
 4. Naravno, ako želite, možete i lančić uraditi od perlica

Lepota je u jednostavnosti

U to sam se uverila više puta. Jednostavan dizajn za koji se koristi manje vrsta perlica često izgleda mnogo lepše i efektnije od nekog komplikovanog i pretrpanog različitim perlicama.

Koja je vaša kombinacija boja za čipkastu zvezdu?

Nadam se da vam se čipkasta zvezda dopada, i da ćete pokušati sami da je napravite. Ako imate nekih dodatnih pitanja slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta.

Ako vam se ipak učini da je komplikovano, i želite da vam ja napravim zvezdu ili neki drugi komad nakita, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.

Možete se prijaviti na mejling listu ako želite da dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se tekst sviđa, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.