‘Farfalle’ na italijanskom znači ‘leptir’. Tako se zove i jedna od italijanskih testenina koja po obliku podseća na leptira, ili još više na leptir mašnu.

Tutorijal za Farfale narukvicu u PDF formatu se može kupiti na Etsy shopu poznate dizajnerke nakita od perlica Deb Roberti. Ja ga nisam kupila, gledajući slike sam uspela da je napravim.

Materijal koji sam koristila:

  • Kamenčići hrizokole – 6mm
  • Kamenčići haulita obojeni tirkizno – 4mm
  • SuperDuo perlice – boja ‘Jet Bronze Mat
  • Toho perlice 11/0 – boja ‘Metallic Iris Green/Brown
  • Konac Fireline smoke 0.15mm

Mnogo volim tirkiznu boju, a kombinacija braon i tirkiza mi se naročito sviđa. Izgleda upadljivo, ali i elegantno. Samo je i u ovom slučaju problem bilo slikanje, zbog velikog kontrasta između boja. Boje najbolje odgovaraju pravim na slici koja je slikana na ruci.

Farfale narukvica zatvorena
Verovatno je moguće napraviti ovu narukvicu tako što se napravi svaki motiv posebno, pa se zatim spajaju. Ja je nisam tako pravila, već od početka do kraja, sa istim koncem. U stvari, nije bio dovoljan samo jedan konac, bila su potrebna dva.

Ako malo bolje pogledate sliku, shvatićete da se motiv sastoji iz više koncentričnih krugova, i krugova koji se preklapaju. Na više mesta morate proći krug još jednom da biste počeli sledeći, ali to je dobro, jer tako se postiže i veća čvrstina narukvice.

Ne znam da li sam pravila narukvicu na pravi način, ali sam postigla da isto izgleda. Baš me zanima šta kaže tutorijal. Možda ga jednom i kupim, iz radoznalosti.

Šta se još može koristiti?

Za ovu narukvicu se mogu koristiti i bilo koje druge perle veličine 6mm i 4mm, ‘vatreno polirane’, bikonusi, biseri… Samo ne rondele u ovom slučaju, zbog svog oblika bi se sudarale pošto su veoma blizu.

Mislim da se čak i umesto 6mm perli mogu koristiti perle od 4mm, tako bi narukvica bila malo uža. Takođe bi bilo zanimljivo u sredini narukvice koristiti veće okrugle perle (6 ili 7mm) sa dve rupe. Tada bi se konac iz dva niza zrnastih perlica nastavljao svaki na drugu rupu, a ne kao sada na istu.

Pročitajte više o:

Dužina narukvice

Farfale narukvica
Moja narukvica je dugačka 16.5cm sa kopčom, i sastoji se od 9 motiva. Dužina 9 motiva bez kopče je 14.6cm. Imam sreće što se dužina tako uklopila, jer nije baš lako napraviti narukvicu određene dužine sa ovako velikim motivima. Jedan motiv ima dimenzije 1.5 x 3.5cm.

U slučaju da vam je 9 motiva malo, a 10 mnogo, možete uzeti veće alke, veću kopču, a može se i povezivanje sa kopčom raditi drugačije. Ja sam ovde koristila kopču koja je drugačija od onih koje obično koristim, a i malo je duža. Ova je dugačka nešto više od 10mm, a ja obično koristim one od 8mm. Naravno, može se raditi i sa karabinjer kopčom, i produžnim lančićem.

Pročitajte više o kopčama za narukvice i ogrlice.

Možda vam se čini smešno što govorim o razlikama od par milimetara u dužini, ali verujte, to može da čini veliku razliku između narukvice koja je prave dužine, i narukvice koja spada ili je previše zategnuta.

Farfale narukvica na ruci

Minđuše

Minđuše koje čine komplet sa ovom Farfalle narukvicom sam izmislila. Htela sam da u sebi imaju sve vrste perlica kao i narukvica. Takođe imaju sličan oblik, luk od 6 SuperDuo perlica (a lukovi u narukvici imaju 5 SuperDua), hrizokole i tirkize, i osnovne Toho perlice koje sve to povezuju.

Pošto imaju samo jedan luk SuperDua, a ne dva kao u Farfalle motivu, pomislila sam da bih mogla da ih zovem ‘Polu Farfalle’.

Uputstvo za Polu Farfalle minđuše

Polu Farfalle minđuše

1.

Nanižite 2 11/0 perlice, 1 perlu 6mm, 2 11/0 perlice, 6 SuperDuo perlica. Prođite ponovo kroz prvu 11/0 perlicu, a zatim i kroz sve ostale. Pritom ostavite početnu nit od oko 5cm. Kad stignete do početne niti, vežite krajeve u dvostruki čvor i dobro zategnite. Odsecite početni kraći kraj.

2.

Prođite kroz drugu rupu najbliže SuperDuo perlice. Uzmite jednu 11/0 perlicu i prođite kroz drugu rupu sledeće SuperDuo perlice. Ovo ponovite još 4 puta.

3.

Uzmite 5 11/0 perlica, jednu perlu 4mm, dve 11/0 perlice, jednu 8/0 perlicu, dve 11/0 perlice, jednu 4mm perlu, pet 11/0 perlica i zatim prođite kroz spoljašnju rupu SuperDuo perle na drugom kraju minđuše.

4.

Prođite kroz sve 11/0 i SuperDuo perlice po spoljnom obodu minđuše, a zatim kroz 5 11/0 perlica, jednu 4mm i dve 11/0 perlice. Preskočite 8/0 perlicu, i prođite kroz sledeće dve 11/0 perlice. Zategnite nit tako da središnja 8/0 perlica ’iskoči’ i formira špic.

5.

Prođite kroz sledeće dve 11/0 perlice, jednu 4mm perlu i dve 11/0 perlice. Zatim prođite kroz 11/0 perlic najbližu perli od 6mm, a zatim prođite kroz 6mm perlu, jednu 11/0 perlicu posle nje, a zatim kroz dve 11/0 perlice koje su pre 4mm perle na drugom kraju. Prođite još jednom kroz ceo ovaj krug, ovog puta prolazeći i kroz 8/0 perlicu.

6.

Možete još koji put proći i kroz spoljašnji krug minđuše, da bi bila čvršća i da se ne bi krivila. Zatim uradite par čvorova i odsecite konac.

Kroz središnju 8/0 perlicu provucite alku od oko 5mm. Na nju navucite udicu i dobro zatvorite alku.

Planiram da sledeći put kad budem pravila ove minđuše tutorijal dopunim slikama.

Sad mislim da bi kao minđuša odlično izgledao i jedan od motiva sa narukvice. Mogao bi da bude okrenut uspravno, ali i vodoravno, u tom slučaju bih mu možda dodala i neki visuljak sa donje strane.

Otkud sad 8/0 perlice?

Možda ste primetili da u spisku materijala nisam navela 8/0 perlice, a onda sam ih navela u uputstvu. Istina je da nisam imala Toho 8/0 perlice u istoj boji, ali sam umesto njih koristila ovo:
Perlice koje 'glume' 8/0
To su kineske ‘jeftine’ perlice veličine otprilike 8/0. Konkretno ove su čak i dosta dobrog kvaliteta, a zbog boje su veoma korisne jer u kesici ima nekoliko različitih nijansi. Koristila sam ih više puta za kraj narukvica i minđuša kroz koje prolazi alka za udice i kopče. Samo izaberem perlice u nijansi koja najbolje odgovara.

Ovde su se savršeno uklopile sa Toho perlicama, a nisam morala da kupujem Toho perlice iste boje u veličini 8/0 da bih iskoristila samo 4 perlice za narukvicu i minđuše.
Naravno, nikad ih ne bih koristila kao osnovne perlice za neki rad, jer je u celoj kesici teško naći dve koje su sasvim iste, ali kad mi treba samo par njih, sasvim su upotrebljive.

Takođe sam ih koristila i u nekim mikro makrame radovima.

Pročitajte tekstove o mojim iskustvima sa manje kvalitetnim perlicama:

 

Upozorenje

Još jednom upozorenje na obaveznu proveru obe rupe na SuperDuo perlicama pre korišćenja.

Takođe, moram da upozorim i na to da se igle pri radu sa SuperDuo perlicama najviše krive.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.