Half Tila perlice proizvodi japanski proizvođač Miyuki. To je u stvari manja (polu) verzija njihovih Tila perlica. I jednima i drugima više odgovara naziv pločice, jer su pravougaonog oblika.

Nema mnogo dizajna nakita u kojima se koriste Half Tila pločice. Mogu se koristiti neke šeme za rad sa SuperDuo perlicama, ali, pošto su Half Tila manje, u kombinaciji sa njima umesto 11/0 treba koristiti 15/0 zrnaste perlice.

Pročitajte više o dimenzijama Half Tila pločica.

Riblja kost (herringbone) bod

Jedan od čestih, i po meni najlepših načina da se upotrebe Half Tila pločice je ovaj sa tzv. Herringbone bodom. Ima više vrsta ’Herringbone’ bodova. Taj naziv u stvari znači ’riblja kost’, i koristi se uvek kada se perlice prepliću ili ukrštaju na način koji podseća na riblju kost.

Osim Half Tila pločica potrebne su i zrnaste perlice veličine 15/0.

Praktično isti bod se može raditi sa SuperDuo perlicama i 11/0 zrnastim perlicama, ali meni se mnogo više sviđa varijanta sa Half Tilom.

Kod boda ‘riblja kost’ je najteži početak. Veoma je neobičan, i u početku je teško shvatiti na koji način se perlice povezuju. Nekako uopšte nije logično, naročito kad radite prvi put.

Isto tako, odmah morate shvatiti da širina narukvice ili ogrlice mora biti od parnog broja Half Tila. Znači, 2, 4, 6, itd. Pošto se perlice ukrštaju u radu, ovo u stvari znači da u svakom redu možete imati jednu, dve ili tri Half Tila pločice.

Tutorijali

Tutorijala za riblju kost od Half Tila pločica ima mnogo, ali dosta njih su zaista nejasni, a neki su i potpuno neupotrebljivi. Pregledala sam mnoge, i meni su bili najbolji oni sa turskog YouTube kanala Hobiruum.

Oni imaju tutorijale za:

Možete raditi i širi Herringbone, samo upamtite da ćete za svaku dodatnu Half Tilu u prvom redu imati povećanje širine za dve pločice.

Raspored boja

Riblja kost se može raditi od jedne ili dve boje Half Tila pločica (može i više, ali mislim da tako ne bi došao do izražaja sam bod).

Ako se radi od više boja, važno je kako se u prvom redu, a i dalje raspoređuju boje. Osim ovog prugastog rasporeda, kao u tutorijalu za 6 redova, mogući su još neki rasporedi boja.

To se najbolje može videti na blogu Linde Genaw, u jednom od tekstova o Half TIla Herringbone bodu. Linda je dala uputstva za:

 • uzdužne pruge, jedna boja spolja, a druga unutra
 • poprečne pruge (uže ili šire)
 • motiv korpe tj. naizmenično jedna i druga boja

Postoji i link do PDF tutorijala.

Ja ću dodati još jedan raspored. To su uzdužne pruge 2/2, boje su jedna pored druge. Ovo se postiže tako što u parnim redovima uzimate A + B, a u neparnim B + A.

Hobiruum ima tutorijal i za to: İki Sıra Yarım Tila Bileklik Yapımı. Samo šteta što su korišćene boje toliko slične, pa ne dolaze do izražaja.

Roze narukvica

Roze Half Tila narukvica

Materijal koji sam koristila:

 • Miyuki Half TIla pločice – boja ‘Opaque Antique Rose Luster
 • Miyuki Half TIla pločice – boja ‘Opaque Purple Grey Rainbow Luster
 • Toho zrnaste perlice 15/0 – boja ‘Galvanized Mauve‘ (556)
 • Toho zrnaste perlice 11/0 – boja ‘Galvanized Mauve‘ (556)
 • Toho zrnaste perlice 8/0 – boja ‘Galvanized Mauve‘ (556)

Zrnaste perlice 11/0 i 8/0 su potrebne samo za krajeve narukvice, tj za povezivanje sa kopčom.

Narukvicu sam radila sa dve Half Tila u svakom redu, a raspored boja je uzdužno prugasti, jedna boja spolja, a druga unutra. Obratite pažnju, red se uvek počinje sa bojom koja treba da bude unutra. Znam, zbunjujuće je.

Malo je teže oceniti potrebnu dužinu narukvice, red se u stvari sastoji od dva reda. Moja narukvica je čak malo nesimetrična, sa jedne strane ima 27 plavih pločica, a svih ostalih ima po 26.

Širina moje narukvice je oko 1.5 cm, dužina je 13.5 cm bez kopče, od prve do poslednje Half Tila pločice, i 16.5 cm sa kopčom.

Roze minđuše

Roze Half TIla minđuše
Minđuše sam radila praktično isto kao narukvicu, osim što sam donji deo minđuše ’zatvorila’ sa plavim Half Tilama. Ako volite duže minđuše, samo radite više redova.

Udice sam povezala tako da minđuše budu kao slika u ogledalu, simetrične.

Roze ogrlica

Ogrlicu sam radila sa jednom Half Tilom u svakom redu, naizmenično plava i roze. Postoji PDF tutorijal, Half Tila V-Neck Beading Pattern koji objašnjava i kako se pravi špic ogrlice, ali se plaća. Srećom, meni nije bio potreban.

Reći ću samo toliko da sam ogrlicu radila iz sredine prema krajevima. Središnja perlica je trebalo da bude roze, ali ja sam mislila da je ovako zanimljivije.

Širina ogrlice je oko 9mm. Dužina je 25cm od kopče na jednom kraju do krajnje perlice na špicu.

Zeleno-zlatna ogrlica

Materijal koji sam koristila:

 • Miyuki Half TIla pločice – boja ‘Metallic Dark Bronze
 • Miyuki Half TIla pločice – boja ‘Olive Gold Luster
 • Miyuki zrnaste perlice 15/0 – boja ‘Metallic Dark Bronze‘ (457)
 • Miyuki zrnaste perlice 8/0 – boja ‘Metallic Dark Bronze‘ (457)

Prva ideja mi je bila da od ove kombinacije boja radim malo širu i ogrlicu i narukvicu. Htela sam da promenim i raspored boja i da radim poprečne pruge od dva reda. Počela sam ogrlicu na taj način, ali mi se nije dopalo kako izgleda. Toliko mi se nije dopalo, da nisam htela ni da slikam taj pokušaj.

Mislim da je problem bio u izboru boja, tj boje su previše slične. Čini mi se da poprečne pruge, kao i ’basket’ šema bolje izgledaju kada je veći kontrast između boja, ili ako je bar jedna boja mat.

Zato sam se vratila na uzdužno prugasti raspored, i zaista, izgleda mnogo bolje.

Vrh zelene Half Tila ogrlice
Imala sam izuzetnih problema sa slikanjem ove ogrlice, i nijedna slika ne ne pokazuje njene boje i sjaj kakvi su uživo. Uvek je tako kad imam kombinaciju zlatno-zeleno. Šteta, jer baš volim te boje.

Na široj ogrlici je malo teže uraditi špic. Da, postoji PDF tutorijal i za nju, Half Tila Wide V-Necklace Beading Pattern i on se takođe plaća.

Ako malo bolje pogledate, videćete da je špic urađen drugačije nego na roze ogrlici. Ovu ogrlicu sam radila od krajeva prema sredini.

Zeleno-zlatna narukvica

Kao što rekoh, htela sam da radim širu narukvicu, ali ispostavilo se da neću imati dovoljno Half tila perlica za to. Imala sam po 10g od svake boje, i posle ogrlice ostalo je tačno toliko perlica za narukvicu iste širine i dužine kao što je roze, možda samo par perlica više od toga.

Ipak, htela sam da probam kako bi izgledala šira narukvica.

Pre svega, sa 3 perlice u jednom redu je nemoguće rasporediti boje tako da je jedna boja unutra, a druga spolja, a da su podjednako zastupljene. Mogla bih da radim pruge 3-3, ali pokušala sam nešto drugo.

Jedan red zelenih Half TIla, po dva reda zlatnih i zelenih, i završava se sa jednim redom zlatnih. Evo kako izgleda.

Proba šire Half Tila narukvice
Toliko mi se svidelo, da sam za sada odložila rad na narukvici da bih razmislila da li da je uradim užu, ili da nabavim još materijala za širu.

Šema za ovaj raspored boja bi bila:

 • 1. i svi neparni redovi: Zelena, zlatna, zelena
 • 2. i svi parni redovi: Zlatna, zelena, zlatna

Širina ovakve narukvice bi bila oko 2cm.

Koja je lepša?

Definitivno lepše stoji šira ogrlica, jer je teža i izgleda bogatije i efektnije. Mada je i uska roze ogrlica veoma lepa, izgleda delikatno i nežno.

Što se narukvice tiče, zavisi od ukusa, neko voli širu, neko užu.

Veoma je prijatan osećaj kad se nosi ovakav nakit, jer su Half TIla pločice glatke i tanke. Kod ove zlatno zelene kombinacije skoro da imate osećaj kao da nosite pravo zlato. Ponavljam, slike nisu baš verno dočarale ni boje ni sjaj.

Sledeći put bih radila od mat pločica, verovatno bi utisak bio sasvim drugačiji.

I probala bih ipak poprečne pruge. Ili jedna strana ogrlice od jedne boje, a druga od druge, pri čemu bi se na sredini ukrštale.

Takođe, bilo bi zanimljivo uraditi ogrlicu tako da je na krajevima uža, a da se prema sredini širi. A možete je uraditi i bez špica na sredini.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.