Imam dosta gotovih radova o kojima još nisam pisala. Ali ovaj sam morala da podelim čim je završen.

Minđuše su rađene po YouTube tutorijalu Falling Leaves od Sonysree Creations. Sonysree ima odlične tutorijale, imam već nekoliko radova po njima. Sviđa mi se što skoro svaki komad radi od početka do kraja, ukljućujući i sam završetak rada i odsecanje konca.

Ovaj tutorijal sam morala da probam čim sam ga videla. Mnogo mi se sviđa kombinacija boja u tutorijalu (i podseća na jesen), mislim da ću napraviti i takve, ako uspem da nađem rondele u toj boji.

Materijal korišćen za minđuše:

  • Rondele 6x4mm – boja ‘Siam AB
  • Miyuki perlice 11/0 – boja ‘Duracoat Galvanized Pewter (4222)
  • Miyuki perlice 8/0 – boja ‘Duracoat Galvanized Pewter (4222)‘ – samo po jedna za svaku minđušu
  • Konac Fireline Smoke 0.15mm

Sonysree u tutorijalu koristi beli Fireline konac koji nikako ne ide uz skoro crne osnovne perlice. Ali mislim da je to radila samo zato da bi se bolje videlo šta radi, jer koristi crnu podlogu za rad. Začudo, u gotovim minđušama konac izviruje samo na vrhu blizu udice.

Za razliku od nje, ja sam uz srebrnaste perlice koristila crni Fireline, ali on ipak nigde nije mnogo ’provirio’.

U tutorijalu se kaže da se koriste perlice veličine 11/0 ili 10/0. Pošto sam koristila Miyuki perlice, koje su nešto manje od 11/0 perlica ostalih proizvođača, mislila sam da ću morati da prilagođavam broj perlica, ali nisam morala, sve se lepo uklapalo.

Falling Leaves minđuše
Izmenila sam samo način vezivanja minđuše za udicu. Ja više volim ovaj način, preko 8/0 perlice kroz koju može da prođe alka. Doduše, kod ovih minđuša sam izbegla i alku, jer mi se činilo da će minđuša previše da ’landara’, i provukla sam kroz 8/0 perlicu direktno udicu.

Moram priznati da nije baš bilo jednostavno. Morala sam prvo omču udice da okrenem za 90 stepeni u jednu stranu, otvorim je pomoću klešta sa okruglim vrhovima, provučem kroz perlicu, i opet je zatvorim. Izvodljivo je, ali morate mnogo paziti da ne oštetite ili iskrivite udicu.

Ako radite kao po tutorijalu, onda vam nisu ni potrebne 8/0 perlice.

O izboru boja

Kad sam počinjala da pravim nakit, uglavnom su me privlačile perlice lepih boja. Kupovala sam boje koje mi se sviđaju, pa se često dešavalo da posle ne znam šta da pravim od njih, tj. kako da ih upotrebim.

Mada, takođe se dešavalo da se tako kupljene perlice neočekivano tako dobro uklope uz neke perle druge vrste, da pomislim, ’da sam je tražila, ne bih mogla da nađem bolju kombinaciju’.

Onda sam pokušala da kupujem određenu boju perlica za ono što sam zamislila da pravim, što bi bilo super kad bih imala nekoliko radnji u koje mogu da odem i ’uživo’ izaberem šta mi treba, i kada mi treba. Za rondele tako i radim, ali što se tiče ‘seed beads’ tj. sitnih Miyuki perlica, kojih u Beogradu jednostavno nema (osim nešto malo u ReproStylish-u, ali ne online, nego u radnji), osuđena sam na online naručivanje, a tako baš nije zgodno kupovati jednu po jednu boju.

Kasnije sam, gledajući slike radova po internetu i listajući blogove, shvatila da dosta koleginica u stvari koristi nekoliko tzv. ‘metallic’ boja sitnih perlica koje imitiraju plemenite metale i uklapaju ih sa perlicama drugih oblika i boja.

Tako postoje perlice koje podsećaju na zlato, i to u različitim nijansama, npr. za staro zlato Miyuki ‘Metallic Light Bronze (457L)’ – svetlije, ili Miyuki ‘Metallic Dark Bronze (457)’ – tamnije.

Takođe postoje i perlice koje imitiraju staro srebro, to bi bile npr. Miyuki ‘Duracoat Galvanized Pewter (4222)’, koje sam koristila za ove minđuše, i ‘Duracoat Galvanized Light Pewter (4221)’.

TOHO takođe ima metalik perlice. Na primer imaju bronzanu i veoma zanimljivu tamno bronzanu boju, koja podseća na bronzu još i više nego Miyuki ’Dark Bronze’. Onda imaju ’Galvanized Starlight’ (zlatna), Galvanized Aluminium (srebrna) i još nekoliko ’galvanized’ nijansi. Zatim tu je moja omiljena ’Metallic Hematite’ boja, kao i nekoliko nijansi ’Metallic Iris’.

TOHO perlice možete pogledati u online shopu Imela-Online.

Korišćenjem ovih ’metalik’ osnovnih perlica se postiže da nakit podseća na ‘pravi’. Meni je nakit koji pravim dovoljno ‘pravi’ bez obzira koje je boje, ali moram priznati da princip korišćenja metalnih boja daje veoma dobre rezultate.

Na primer, ove ‘Falling Leaves’ minđuše zaista izgledaju kao da su od filigrana.

Falling Leaves minđuša
Treba li i reći da su ovakve nijanse uvek skuplje od drugih ‘običnih’ boja. Doduše, ‘Duracoat Galvanized’ boje su skuplje jer je to posebna obrada za dugotrajniju boju, ali za bronzane perlice mislim da su skuplje baš samo zbog toga što se te boje više traže.

Pročitajte više o:

Privezak

Pošto sam imala i veće rondele u istoj boji, zanimalo me je kako bi izgledao ovaj model sa tim većim rondelama i 8/0 perlicama. Definitivno je previše veliki i težak da bi bio minđuša, ali kao privezak za ogrlicu je odličan.

Falling Leaves privezak

Za privezak sam koristila:

  • Rondele 8x6mm – boja ‘Siam AB
  • Miyuki perlice 8/0 – boja ‘Duracoat Galvanized Pewter (4222)
  • Miyuki perlice 11/0 – boja ‘Duracoat Galvanized Pewter (4222)’ – 7 komada na samom vrhu priveska, gde se povezuje alka.
  • Konac Fireline Smoke
  • Držač za privezak

Početni deo priveska sam radila potpuno isto kao minđuše, samo sam morala da promenim broj perlica za spoljni deo latica, stavljala sam po jednu perlicu manje, znači 6 umesto 7 perlica.

Bolje se vidi na uvećanoj slici.

Falling Leaves privezak
Pošto veće perlice imaju i veću rupu, u početku rada deluje kao da će privezak biti previše labav. Zato sam uzela više konca (koristila sam crni Fireline 0.15mm) i prolazila kroz sve perlice gotovog priveska dok nisam potrošila sav konac. Uzgred, to preporučujem i za minđuše, tako će biti čvršće i neće se kriviti.

Moram da primetim da je ova kombinacija boja mnogo fotogeničnija od mog prethodnog rada sa rondelama ‘Nunzia Easy minđuše i privezak i Lizbeth narukvica‘. Ovog puta uopšte nisam imala problema sa slikama, i boje su skoro potpuno iste kao u prirodi.

Ako može veće, može li i manje?

Jednostavno sam morala pokušati da uradim ovakve minđuše od rondela 4x3mm i perlica 15/0. Našla sam rondele slične boje kao u Sonysree-inom tutorijalu.
Koristila sam i Toho 15/0 zrnaste perlice – boja ’Hematit’. Čini mi se da je i ta boja ista, ili bar veoma slična kao u tutorijalu.

Kao što sam i očekivala, može se raditi po istom tutorijalu, sa potpuno istim brojem perlica. Sve se savršeno uklapa.

Jedino što mi je uvek zaista teško je rad sa ovako sitnim perlicama. Morate imati baš dobar vid (ili bar dobre naočare) i sigurnu ruku da vam to ne bi bilo problem.

Minđuša je mala ali je prelepa.

Još uvek nema udicu, jer planiram da nađem udice u nekoj sličnoj tamnijoj boji. Mislim da zaslužuje da sve bude u tonu.

Manja minđuša Falling Leaves
Nemojte da vas prevari to što su minđuše male, pa da uzmete premalo konca.

U tutorijalu Sonysree kaže da za jednu minđušu treba 37 inča, što je oko 94cm. Za manju minđušu uzmite oko 80cm. Biće dovoljno da je uradite, još jednom prođete kroz sve latice minđuše i završite konac.

Gornji deo minđuše sam radila kao na privesku od crvenih rondela, samo je raspored perlica po veličini drugačiji. U luku ima četiri 15/0 perlice, jedna 11/0 perlica, jedna 8/0 perlica, jedna 11/0 perlica i četiri 15/0 perlice.

Mislim da ću ubuduće gornji deo ovih minđuša uvek raditi na ovaj način. Ovako gornji deo stoji ravno, i nimalo se ne krivi.

I na kraju, evo kolika je razlika u veličini između veće i manje minđuše. Levo je minđuša od rondela 6x4mm i 11/0 perlica, a desna je od rondela 4x3mm i 15/0 perlica.

Minđuše Falling Leaves različite veličine

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Zaista me zanima vaše mišljenje, ili možda predlog o čemu biste želeli da pišem. Na svako pitanje ću rado odgovoriti.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.