Cute and Easy, ili ‘Cute&Easy’ je bio jedan od prvih YouTube tutorijala koji sam koristila.

Ako pratite YouTube tutorijale za izradu nakita, verovatno ste primetili da ih ima dosta koji u opisu, ili u samom naslovu, naglašavaju da je izrada laka ili čak ’veoma laka’.

Početnika to obično nervira, bar mene jeste u početku. Pa nije baš sve tako lako!

Ali, videćete, kad malo uđete u štos, da zaista nije teško.

Jedna od mojih omiljenih autorki YouTube tutorijala, Italijanka Nunzia Scalpore, čak ima seriju tutorijala ’Easy’ (lako). Inače, Nunzia ima mnogo tutorijala, najviše za minđuše, i ne zna se koje su lepše. Pri tom su tutorijali veoma jasni, iako ona dok radi priča (na italijanskom, i to mnogo priča :)) ali jasno se vidi šta radi, a to je najvažnije.

Jedan od tih tutorijala je Cute and Easy bracciale.

Materijal koji sam koristila za 'Cute and easy' komplet:

 • Zrnaste perlice sead beed Miyuki 8/0 boja ‘Metallic Dark bronze 457
 • Zrnaste perlice sead beed Toho 15/0 boja ‘Metallic Iris Green/Brown
 • SuperDuo boja ‘Gold Marbled Opaque Olivine
 • SuperDuo boja ‘Opaque Grey Picasso
 • SuperDuo boja ‘Metallic Suede Gold‘ (samo za minđuše)
 • Konac Fireline 0.15 Smoke

‘Cute and Easy’, baš kao što ime kaže, veoma slatko izgleda i mnogo se lako pravi. U pitanju su komponente koje se prave svaka posebno, i kako koju napravite, povezujete je sa prethodnim, već povezanim.

Koliko je lako?

Svaka komponenta ima 4 reda (kruga):

 1. Nanižete u krug 4 SuperDuo perlice i 4 15/0 perlica, naizmenično
 2. Dodajete između svake 2 SuperDuo još po 3 15/0 perlice, ali tako da budu iznad one iz prethodnog reda, i da sve budu vidljive (samo ovaj deo je malo ‘tricky’)
 3. Dodajete drugi red SuperDuo perlica iste ili različite boje
 4. Dodajete završni red 8/0 perlica

Ja preporučujem da još jednom prođete u krug oko svih perlica poslednjeg kruga, da bi rad bio čvršći.

I gotov je jedan motiv!

U sledećem motivu, u poslednjem redu, umesto da dodajete 8/0 perlicu na jednom kraju, treba da prođete kroz krajnju perlicu prethodnog motiva.

Inače, motive je moguće sastavljati i pomoću alkica, takođe izgleda lepo, a i lakše je. To takođe može biti rešenje ako ne možete da uklopite odgovarajuću dužinu narukvice kada biste ih povezivali koncem.

Moja narukvica je dugačka 16.7 cm sa kopčom, a 13.7 cm bez kopče. Sastoji se od 6 motiva, i ovog puta sam kopču povezala sa po dve alke na svakoj strani, da bih dobila još malo dužine.

Kombinacije boja

Može se koristiti i samo jedna boja SuperDuo perlica, kao u Nunzijinom tutorijalu. Ja sam samo za minđuše koristila i treću boju, to su perlice na uglovima minđuša, ali sam odustala od toga kod narukvice.

Možete pokušati da radite i sa perlicama koje su sve iste boje, ali mislim da ipak treba da postoji kontrast između SuperDuo i zrnastih perlica.

Naravno da je to pitanje ukusa.

Cute and Easy komplet
U tutorijalu Nunzia pokazuje i kako se može uraditi ukrasni završetak za narukvicu ili minđuše od 11/0 zrnastih perlica. Ali ja to ovog puta nisam radila. Htela sam da bude jednostavno.

Ako to ipak radite, pazite da perlica na vrhu bude veća, tj. 8/0, da bi kroz nju mogla da prođe alka.

Pročitajte više o:

‘Cute and Easy’ je još jedan komplet koji sam naknadno prerađivala jer nisam bila zadovoljna prvom verzijom.

U ovom slučaju, problem je bio konac koji sam koristila.

Već posle par početnih radova sa perlicama, postalo mi je jasno da se za pravljenje nakita ne može koristiti običan konac, da mora da bude najlonski i da mora da bude jak. Kupovala sam razne konce za koje sam mislila da će biti dobri, ali nisu bili, pa su mi narukvice i minđuše ispadale previše ‘mlitave’ i krive.

Onda sam saznala da se u svetu često koristi neka vrsta ribarskog najlona, Fireline, Wildfire, itd. Za njih se upotrebljavao izraz ‘upredena struna‘. Tada, početkom 2018. nisam mogla da nađem takav konac u našim prodavnicama repromaterijala za nakit, ali ni u online prodavnicama ribarske opreme nije bilo konca ovih proizvođača.

Onda sam otišla u ’Formax megastore’, robnu kuću za opremu za ribolov na Novom Beogradu, i rekla prodavcu da mi treba ‘upredena struna’. Kupila sam konac debljine 0.13, boja je bila maslinasto zelena, i činilo mi se zbog boje da će se odlično uklopiti.

Nije svaki ribarski najlon dobar za rad sa perlicama

Čim sam počela da ga koristim, shvatila sam da to nije to. Taj konac jeste bio jak, (naravno da jeste, jer se koristi za ribolov), ali je previše mekan. Iako je mekan, neverovatno ga je teško preseći makazama, a onda ga je još teže uvući u iglu.

Osim toga, prilikom rada se lista i mrsi, a igla vrlo lako prolazi kroz njega. Ako pogrešim, a često sam grešila u početku, popravke su skoro nemoguće.

Takođe, ostavljao mi je boju na prstima dok radim, verovatno je bojio i korišćene perlice iznutra.

Ipak sam napravila nekoliko komada nakita sa tim koncem, između ostalih i Cute and Easy komplet, i nosila sam ih, ali me je nerviralo što to nije onako kako bi trebalo da bude (na kraju sam morala sve da ih preradim).

Kasnije sam pokušavala i sa drugim koncima, neke od njih i sada koristim, ali sam onda ipak našla Fireline.

To je bila potpuno druga priča. Fireline je čvrst kao žičica. Nema probijanja konca iglom. Ono što sa njim uradim je zaista čvrsto. Na moje razočarenje, i crni Fireline je ostavljao trag boje na prstima, i to baš dosta!

Kako sam prevazišla taj problem, pročitajte u tekstu Konac za rad sa perlicama.

Cute and Easy narukvica i minđuše - Da li je stvarno lako?
Moj sadašnji Cute and Easy komplet je napravljen sa Fireline koncem.

Nisam slikala prvu verziju kompleta, ali druga verzija je mnogo čvršća i pravilnija. To se više oseća pod prstima nego što se vidi na slikama.

Iskoristiću ovaj model da skrenem pažnju na još nešto važno, a to je sam početak rada.

Mnogi radovi sa perlicama, pa i ovaj, se započinju tako što se prvo naniže nekoliko istih ili različitih perlica, a onda se iglom i koncem ponovo prolazi kroz iste perlice, i na taj način se formira krug.

Pri tome nailazim na dva pristupa:

 1. Kada se formira krug, ostavi se malo duža početna nit da visi (oko 15 cm). Na kraju, kada se završi rad, ili motiv kao u slučaju Cute&Easy, uvlači se igla u ovaj kraj koji je ostao, pa se on provlači kroz još nekoliko perlica, i posle par čvorova, konačno odseca.
 2. Nunzia koristi drugi pristup. Ona prolazi drugi put kroz krug perlica, ali onda krajeve jednostavno veže u dvostruki, ili trostruki čvor i kraći kraj odmah odseče.

I ja skoro uvek koristim drugi pristup, jer za onaj prvi zaista ne vidim mnogo razloga. Između ostalog i zato što kraj koji visi mnogo smeta dok radite dalje.

Eventualno to ima smisla ako sa krajem konca treba da uradite na primer neki dodatni završni deo narukvice ili ogrlice za povezivanje sa kopčom.

Posle vezivanja čvora najčešće prođem kroz sledeću perlicu i onda malo više povučem konac, da bi se čvor ’uvukao’ u nju. Mada i bez toga se čvor uopšte ne vidi, a ako se koristi odgovarajući konac (na primer Fireline) nema šanse da se razveže.

I naravno, kad god možete bar dva ili tri puta prolazite iglom i koncem kroz svaki krug perlica. To je neophodno da bi motivi bili sigurno povezani, a rad će biti čvršći i neće se kriviti.

Zaključak:

Kao što vidite, ne mora da bude teško.

Samo treba da koristite odgovarajući i kvalitetan materijal, da se pridržavate nekih osnovnih pravila, i da imate strpljenja. Rezultat neće izostati.