Ovaj efektni makrame komplet sam napravila po tutorijalu za narukvicu ’Como fazer um bracelete #163’ sa YouTube kanala Dede Tutorials.

Za izradu vam je potreban makrame konac u dve boje, osnovna i druga boja kojom se rade unutrašnji ukrasi. Najbolje je da boje budu kontrastne, tako motiv više dolazi do izražaja.

Dede je za izradu narukvice koristila Linhasita konac debljine 1mm (PE-4 tex 595), boje staro zlato i tamnozeleni.

Ja sam koristila:

• konac debljine 0.75mm (PE-3 tex 438) – boja ’Olive Green’, zelena
• konac debljine 1mm – boja ’Old Copper’, braon.

Pročitajte više o makrame koncu Linhasita.

Kada sam napravila narukvicu, dobila sam ideju da po istom motivu romba napravim čitav komplet, znači i minđuše i ogrlicu. Ali, idemo redom.

Narukvica

Zelena makrame narukvica
Pretpostavila sam da će mi trebati nešto manje zelenog konca, jer je tanji, pa sam sekla malo kraće niti nego što Dede kaže da treba. Na kraju se ispostavilo da je za pojedine niti i to bilo previše. Tačnije rečeno, bilo bi previše i da je konac bio deblji.

 1. Dva početna konca po tutorijalu treba da budu dugačka 100cm, ja sam uzela 95cm. Ostavila sam 13cm na početku za vezivanje narukvice.
 2. Zatim, treba dodati 6 konaca presavijenih na pola, svaki dužine po 225 cm. Moji su bili dugački 215 cm. Konci se dodaju po tri sa svake strane.
 3. Na kraju se dodaju 2 konca druge boje dužine 150cm, po jedan sa svake strane, sa kojima se rade unutrašnji ukrasi. Potpuno sam zaboravila da mi je taj konac deblji, tj. isti kao kod Dede, pa sam i ova dva skratila za 5cm, isekla sam 145cm.

Tutorijal je, kao svaki Dede tutorijal jasan i pregledan. Iako na početku izgleda komplikovano, dok završite prvi motiv, sve postaje mnogo lakše.

Pazite da ne ukrstite niti druge boje (kod mene braon) na kraju romba u sredini motiva. Meni se to desilo na 3 od 7 motiva, a primetila sam tek kod poslednjeg, kad je stvarno bilo kasno za ispravke. Doduše, greška nije mnogo vidljiva spolja, već samo kad okrenete narukvicu na naličje. A i to je moguće ispraviti, samo bi trebalo da isečem krajeve ukrštenih niti na par milimetara dužine, i istopim ih upaljačem. Isto kao što se i inače radi na kraju svakog makrame rada.

Ako želite, možete ove unutrašnje ukrase raditi i različitim bojama, ili sa dve različite boje naizmenično. Tada biste, naravno, za svaki romb dodavali poseban, kraći konac.

Uradila sam 7 motiva, kao Dede. Narukvica je dugačka nešto manje od 16cm. Kod makrame narukvica nije toliko bitna tačna dužina, kao što je to slučaj sa narukvicama od perlica. To je zbog toga što se makrame narukvice vezuju, ili imaju ‘zatezače’ od konca, kojima se dužina lako podešava.

Evo šta je ostalo od konaca na kraju

Od dve središnje niti mi je na kraju ostalo čak po 62cm! Kad se malo razmisli, to je sasvim očekivano, jer nisu ništa ni radile, samo su vijugale dok su druge niti pravile čvorove oko njih. Imajte na umu da na početku i kraju narukvice, treba da ostane oko 13-15 cm za vezivanje. Ali jasno je da ako radite 7 motiva sa koncem 0.75mm, ne treba vam nikako više od 60 cm za ova dva početna konca.

Dalje je malo komplikovanije, ali sve u svemu, ostalo je mnogo konca. Gledano od sredine prema krajevima, sa svake strane su mi ostali konci sledeće dužine: 87cm, 51cm, 24cm, 19cm, 39cm, 21cm.

Najviše su se trošili konci koji su radili krivine, znači bilo je dosta čvorova. Ti konci su ostali najkraći na kraju. Najduži je ostao drugi konac od sredine, taj je prolazio kroz unutrašnji gajtan na obodu motiva.

Na osnovu ovoga bi se mogao izvesti proračun o tome koliko stvarno treba da budu dugački konci za ovu narukvicu. Očigledno je da ako hoćete maksimalnu uštedu, od onih 6 konaca neke ne treba presaviti na pola, već ne različite dužine. Ali ne bih za sada davala detaljne mere, dok ne uradim po njima još jednu narukvicu i isprobam ih.

Što se tiče braon konca, on mi je bio jedva dovoljan da napravim poslednji čvor. Pri tome sam se stalno trudila da jače zatežem njegove čvorove, da se ne bi videlo da je deblji. Ako koristite konac debljine 0.75mm, 145cm je sasvim dovoljno.

Završavanje narukvice

Po dve niti na krajevima narukvice sam uvrtela spiralno. Evo tutorijala kako se pravi spiralni gajtan. Jedina razlika je što je gajtan u tutorijalu rađen sa 4 niti.

A evo i opisa za spiralni gajtan sa 2 ili 4 niti.

 1. Kraj narukvice pričvrstite čiodama ili štipaljkom.
 2. Uzmete polovinu niti (1 ili 2) u svaku ruku i uvrćete ih na levu stranu.
 3. Zatim počnete da okrećete krajeve jedan oko drugog na desnu stranu. Onda radite i jedno i drugo, malo uvrćete svaki kraj u levo, pa ih onda obavijate jedan oko drugog na desno.
 4. Kad postignete željenu dužinu krajeve vežete u čvor.

Napomena:

nije svejedno na koju stranu uvrćete niti, jer se Linhasita konac sastoji od niti koje su već spiralno uvijene. Ako pokušate da ih uvrćete na drugu stranu, jednostavno nećete postići isti rezultat.

Zanimljivo:

Isto ovo možete uraditi sa dugačkom, ravno šišanom kosom. Dobićete prelepe drugačije pletenice. Naravno, u ovom slučaju, ako pravite dve, moraju biti simetrične, znači uvrću se u različitim smerovima.

Na krajeve spiralnih gajtana sam stavila po jednu bronzanu perlu.

Na narukvici nisam uradila zatezač od dodatnog konca, kao što obično radim. Rešila sam da probam nešto drugo.

Krajeve narukvice sam vezala kao da vezujem obični dupli makrame čvor desnim koncem oko levog. Na taj način dobijate pokretni čvor kojim možete raširiti narukvicu da biste je stavili na ruku, a zatim pomerite čvor nazad i skratite je. A možete i sasvim otvoriti narukvicu da biste je slikali, na primer :).
Zelena narukvica - čvor

Minđuše

Zelene makrame minđuše
Minđuše sam uradila od jednog romba, ispod koga sam uradila još jedan dodatni donji deo romba. Pokušala sam da primenim iskustvo o dužini konaca stečeno pri izradi narukvice. Evo kako je to išlo:

 1. sredina – nit od 36 cm presavijena na pola, treba je povezati na alku
 2. dve niti od 50 cm presavijene tako da unutrašnji deo (prema sredini minđuše) bude 19cm, a spoljašnji 31cm
 3. dve niti od 60 cm presavijene na pola
 4. dve niti od 60 cm unutrašnja 25 cm, spoljašnja 35 cm
 5. druga boja – dve niti od 32cm za romb
 6. još dve niti druge boje od 20cm za donji deo romba

Obratite pažnju na to da sam donji deo minđuše radila malo drugačije nego na narukvici. Najpre sam uradila dva čvora poslednjim (spoljašnjim) zelenim koncem oko pretposlednjeg. Tek tada sam na sledeću (treću) zelenu nit dodala braon konac i radila dalje.

Na kraj minđuše sam stavila dve metalne perle bronzane boje, krajeve vezala u čvor i istopila upaljačem.

Ogrlica

Zelena makrame ogrlica
Ogrlice ovakvog tipa se na engleskom često zovu ‘tribal‘ ogrlice, što bi značilo ‘plemenske’. U stvari, to je indijanski stil, ili ‘native american’, da budemo potpuno precizni.

Ja sam ogrlicu počela kao plemensku, a onda sam na njen kraj uklopila jedan romb, kao na narukvici i minđušama.

Početak

Za osnovu sam uzela 2 braon konca dužine po 120 cm. Uzgred, verovatno je trebalo da i početna dva konca na narukvici budu braon, tako bi se savršeno slagala sa ogrlicom.

Na osnovnim nitima sam nanizala 20 konaca dužine po 45 cm presavijenih na pola.

Izrada ogrlice

Prva dva reda sam uradila tako što sam oko krajnjeg konca sa leve i desne strane radila čvorove svim ostalim koncima, prema sredini. Središnjim nitima sam uradila dva čvora sa desna na levo.

Zatim sam dodala dva braon konca dužine 32 cm i sa njima radila čvorove oko svakog zelenog, slično kao sredina romba na narukvici. Spoljašnja dva zelena konca sam radila kao na donjem rombu minđuša.

Posle toga, treba uraditi još dva reda čvorova zelenim koncima oko krajnjih zelenih niti.

Za drugi red braon konca sam uzimala dužinu od 28 cm, a za treći 24 cm. Naravno, umesto da za svaki red dodajete novi braon konac, možete uzeti jedan duži, i raditi prvi red sa desna na levo, drugi sa leva na desno, i treći red opet sa desna na levo. Dužina ovog konca bi trebalo da bude oko 80 cm.

Posle drugog i trećeg reda braon konca sam radila samo po jedan red zelenim koncem.

Onda sam počela romb isti kao na minđušama i narukvici. Kako se to radi možete videti u tutorijalu za narukvicu, na otprilike 17-om minutu. Za romb sam koristila još 2 braon konca od 24 cm. Radi se potpuno isto kao na narukvici.

Završavanje ogrlice

Na kraju romba su dve bronzane perle, isto kao na minđušama.

Takođe, po jednu bronzanu perlu sam stavila na početke gajtana, do same ogrlice. Pre i posle perli sam vezala običan čvor. Ove perle i čvorovi, osim što su ukras, takođe i sprečavaju da se početni red ogrlice raširi.

Zatim sam braon niti spiralno uvrtela, kao kod narukvice, i na krajeve stavila još po jednu perlu. Zatezač ogrlice sam uradila od zelenog konca.

Ako imate pitanja o ovom ili bilo kom tekstu možete me kontaktirati preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta. Na svako pitanje ću rado odgovoriti. Takođe bih volela da čujem ako ste pokušali da napravite neki deo ovog kompleta, i kako vam je uspelo.

Možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Ako niste spremni da se sami upustite u avanturu izrade nakita, i želite da vam ja napravim neki komad, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.