Reč ‘bezel ‘potiče iz starofrancuskog jezika, sa kraja 16. veka. Označava tanki okvir koji pridržava dragi kamen u nekom komadu nakita.

Bezel je takođe i okvir koji drži staklenu površinu sata koja pokriva kazaljke i brojčanik. Naišla sam i na upotrebu ove reči u savremenoj tehnici. Naime, tako se zovu i okviri mobilnih telefona ili računara, naročito ako su ukrasni.

Ali vratimo se nakitu.

Bezel je tehnika koja omogućava da se nakit od poludragog kamena ili kristala napravi tako da kamen ili kristal ne mora da se buši da bi se pričvrstio. Ali zato mora da ima relativno tanke ivice oko kojih se formira bezel. Bezel može biti jedini ukras na kamenu ili kristalu, ili samo osnova za dalje ukrašavanje.

Bezel se u nakitu može praviti od metala, žice, perlica ili konca, u mikro makrame tehnici.

Ovo je moj prvi mikro makrame bezel privezak.

Pre nego što počnete da radite ovako nešto, bilo bi dobro da već imate malo iskustva sa osnovnim makrame čvorovima. U tekstu ‘Kako naučiti mikro makrame?‘ ćete naći neke smernice za što brže ovladavanje tehnikom.

Kamen

Kamen koji sam koristila za ovaj privezak je okrugli rezbareni jaspis prečnika 4cm i debljine oko 7mm. Kupljen je u online prodavnici materijala za nakit Repro-metarijal.com. Boja je maslinasto zelena sa roze/bež šarama.
Zeleni kabošon jaspis
U stvari, kupila sam dva, jedan je još ’slobodan’.

Gledajući ih uživo, nisam bila sigurna da li su šare prirodne ili su bojene. Opis u samoj prodavnici ne kaže ništa o tome. Svejedno, veoma su mi se dopali.

Osim što su rezbareni, kamenovi su i probušeni, imaju duž prečnika rupu veličine oko 1.5mm. Ne vidim baš svrhu toga, jer mi se čini da su previše veliki, a i teški, da bi se od više takvih pravila ogrlica. Ali za privezak za ogrlicu ili medaljon je veličina jednog kamena sasvim dobra.

Konac

Konac koji sam izabrala za ovaj bezel je korejski voskirani poliester konac debljine 0.5mm boja ’Burly wood’.

Pročitajte više o ovoj vrsti konca u tekstu ’Konac za izradu mikro makrame nakita’. Ovo je sjajnija varijanta ovog konca. Zanimljiv je jer kad počnete da vezujete čvorove od njega, izgleda mnogo svetliji nego dok je namotan na kalem.

Kako se pravi mikro makrame bezel ogrlica?
Prvo sam nameravala da iskoristim rupu na kamenu, i da napravim neki polu-bezel, gde bi dve niti konca provučene kroz rupu, a zatim ukrštene, bile osnova za početne makrame čvorove. Ali, iako rupa spolja nije izgledala mala, nije baš savršeno glatka iznutra, tako da kroz nju nisam uspela da provučem ni jednu nit konca. Možda bih uspela da sam imala tanku igla-ušicu.

Svejedno, rešila sam da ipak radim pravi bezel.

Perlice

Ovo što sam koristila u stvari nisu perlice, već metalni ’stoperi’ veličine oko 3mm vrlo lepe bakarne boje. Imaju povelike rupe, kroz koje sam bez ikakvih problema, i bez igle provlačila konac.

Mislim da su se veoma lepo uklopili u ovaj privezak.

Kako se pravi mikro makrame bezel ogrlica?

Tutorijal

Za ovaj privezak sam koristila tutorijal ’Kulon makrame’ sa ruskog YouTube kanala Macrame Style. Kao i većina tutorijala za bezel privezak, i ovaj ima tri dela:

 1. Najpre se uradi sam bezel, tj. omotač kamena.
 2. Zatim se oko bezela dodaje venac niti
 3. Pomoću tih niti se privezak dalje ukrašava.

Gajtan za ogrlicu se u ovom slučaju radi posebno, i provlači se kroz nosač gajtana koji je urađen na vrhu bezela. Ali, moguće je i sam gajtan početi sa bezela.

Bezel

Za bezel omotač su potrebne tri niti konca. Dve kraće niti se postave paralelno, a zatim se trećom, dužom niti vezuju čvorovi naizmenično na jednoj i drugoj kraćoj niti. Kolika treba da bude dužina paralelnih niti, zavisi od toga da li ćete sa njima nešto dalje raditi, što znači da zavisi od dizajna. Treća, radna nit treba da bude prilično dugačka, mada i to zavisi od veličine kamena i debljine konca.

Ja sam koristila dve niti od 70cm i jednu nit od 220cm.

Veoma je važno da čvorovi budu ravnomerno zategnuti, i da dve paralelne niti stalno budu paralelne, tj da razmak između njih bude svuda isti. Verovatno će vam u početku trebati malo vežbe da ovo postignete.

Ja sam radila bezel tako što sam paralelne niti pričvrstila na dva paralelna zareza na gornjem delu makrame table. U stvari, bilo bi idealno imati neki okvir ili razboj, tako da paralelne niti budu zakačene na oba kraja, a da možete da vezujete čvorove u srednjem delu.

Takođe, čvorovi ne bi trebalo da budu previše gusti, zbijeni, malo kasnije ću reći zašto.

Koliko treba da bude širina bezela, zavisi od debljine kamena koga želite da obuhvatite. Trebalo bi da bezel bude oko 1.5mm – 2mm širi od debljine kamena. Ne sme da bude mnogo širi od toga, da ne bi kamen bio previše pokriven bezelom. Dužina bezela zavisi od obima kamena, ali bezel ne treba da bude duži, nego malo kraći od obima.

Čvorovi bezela treba da budu na sredini paralelnih niti, a zatim se krajevi ovih niti vezuju i zatežu, prvo sa jedne, a zatim sa druge strane kamena. I za ovo treba malo iskustva, najpre da se pravilno odredi dužina bezela, a zatim da se on zategne tako da kamen bude čvrsto obuhvaćen, tj. da ne može da ispadne.

Kad obuhvatate kamen bezelom, pazite na koju stranu ga okrećete, jer čvorovi bezela nisu isti sa obe strane.

Za makrame bezel postoji još mnogo tutorijala, možda ćete naći neki koji će vam biti još jasniji od ovoga.

Gornji deo priveska, nosač gajtana

U ovom privesku, nosač gajtana se radi od krajeva paralelnih nosećih niti bezela i krajeva duže niti kojom smo radili bezel čvorove. Nešto kasnije se dodaje još jedna dupla nit, znači, ukupno 8 niti.

Ja sam nosač gajtana radila malo jednostavnije nego u originalnom tutorijalu, ali početak mog nosača je isti kao u tutorijalu.

Niti za ukrašavanje

Ove niti se provlače između svake dve ukrštene niti bezela. Najlakše je to uraditi pomoću deblje igle sa zatupljenim vrhom i ušicom dovoljno velikom da konac može da se uvuče u nju. Ovo je prilično dugotrajan i, iskreno da kažem, pomalo dosadan posao.

Broj niti zavisi od dužine bezela. Zato sam nešto ranije pominjala gustinu čvorova bezela. Naime, ako su previše gusti, može se desiti da postavite previše niti za ukrašavanje, pa da se kasnije čvorovi preklapaju ili krive.

Početne niti treba da budu pravilno raspoređene oko kamena, ne smeju negde da budu gušće, a negde ređe, i treba da ih bude isti broj sa obe strane kamena.

Ja sam imala 32 niti dužine po 28cm, i ispostavilo se u toku rada da je to bilo malo previše.

Prvi red čvorova

Za ovo se koristi nit konca, u mom slučaju je bila dugačka 75cm, koja se postavi duž obima bezela, tako da joj krajevi budu sa gornje strane, tamo gde smo počeli nosač priveska. Mnogo je jasnije kad gledate video, to se dešava na otprilike 11:25 minuta tutorijala.

Zakačite čiodom jedan kraj (levi) ove niti, a zatim oko nje vezujete duple čvorove od svih početnih niti. I sam kamen, tj. bezel treba da bude pričvršćen dok to radite.

Postupak za svaki par niti je ovakav:

 1. Poravnate duplu nit, tako da krajevi budu jednaki.
 2. Pričvrstite čiodom kraj sa desne strane (autor tutorijala to ne radi, ali verujte, mnogo je lakše, i pomaže da krajevi niti i posle ovoga ostanu jednaki)
 3. Uradite dupli čvor sa levom niti
 4. Skinete čiodu i uradite dupli čvor sa desnom niti

I tako sve u krug, dok ne dođete do poslednje početne niti.

U stvari, slobodno možete početi i sa desne strane i raditi u smeru kazaljke na satu, ako vam je tako lakše. Bitno je da pazite da niti uzimate redom, par po par. Nemojte ih preskakati ili ukrštati. Ovo nije tako lako, naročito ako je konac tanak, ali je veoma važno.

Dok radite ovaj prvi red, ako primetite da vam se čvorovi nagomilavaju, kao da ’prestižu’ niti, to znači da ih ima previše, tj. da vam je bezel bio previše zbijen. Ovo možete rešiti tako što ćete jednostavno izvući jednu ili dve početne niti, na pravilnim razmacima, i isti broj sa obe strane kamena.

Posle ovoga, na 13:56 minutu tutorijala, treba postaviti sa svake strane po jednu perlicu, a zatim oko iste kružne niti uraditi čvorove i sa nitima držača za gajtan. Ja sam ovde radila nešto drugačije.

Ukras sa perlicama

Radi se prvo sa jedne strane priveska, pa sa druge, i na kraju sredina.

Ovako ide po tutorijalu:

 1. Prva od početnih niti je noseća, i treba uraditi dvostruki čvor oko nje sa sledeće tri niti.
 2. Zatim se na prvu od te tri niti postavlja perlica,
 3. Sada je ta nit (sa perlicom) noseća, i oko nje se rade dupli čvorovi sa sledećih 5 niti.
 4. Prve dve od tih 5 niti se odlažu, na treći ide perlica,
 5. Onda opet čvorovi sa sledećih 5 niti, itd.

Međutim, da li ćete moći da radite baš ovako, zavisi od više faktora. Od veličine kamena, debljine konca, broja niti, veličine perlice.

Ja sam radila duple čvorove sa 7 umesto 5 niti, a onda sam odlagala prve 3 niti od ovih 7. Pri tome sam morala, mislim na tri mesta sa svake strane kamena, da jednostavno preskačem niti i ostavljam ih ispod rada, jer su bile previše guste.

Donju sredinu tutorijala sam, kao i nosač gajtana uradila nešto drugačije nego na tutorijalu.

Gajtan za ogrlicu

Kako se pravi mikro makrame bezel ogrlica?
Gajtan sam radila pomoću Kumihimo diska od 4 niti, na isti način kao kod ’Keltskog čvora’.

Krajeve gajtana sam radila prema tutorijalu ’The MAZE necklace Tita Macrame. Uzgred, u tom tutorijalu takođe imate lepo prikazan postupak izrade i vezivanja bezela.

Zatezač gajtana Tita često radi na ovaj način, a i meni se sad više sviđa taj, nego onaj koji sam radila na keltskom čvoru. Kako se radi, pogledajte na primer na tutorijalu za narukvicu iz Meliara seta, o kome sam takođe pisala.

Završavanje rada

Na kraju, kao i u većini mikro makrame radova, preostali krajevi niti se isecaju na oko 3mm dužine, a onda stapaju pomoću upaljača. Pazite da ne zahvatite plamenom perlice.

Zaključak

Tehnika izrade mikro makrame bezela je veoma važna, jer je to osnova za izradu svih onih prelepih ogrlica koje ste sigurno viđali na netu. Početak je svuda u osnovi isti, a ono dalje zavisi samo od vaše mašte.

Nemojte da vas zbuni to što sam na toliko mesta radila drugačije nego u tutorijalu. Ovakav tutorijal možete pratiti doslovno samo ako vam je i kamen i konac iste veličine kao njihov. Inače, morate improvizovati, to je neizbežno, i sasvim u redu.

Uostalom, zašto biste želeli da vaš rad bude potpuna kopija njihovog?

Nadam se da sam uspela da vam malo približim tehniku pravljenja makrame bezela.

Ako imate nekih pitanja o tekstu slobodno me kontaktirajte preko mejla ili ostavite komentar ispod teksta.

Takođe, možete se prijaviti na mejling listu ako želite da prvi dobijete još informacija, saveta i novosti.

Ako vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

I naravno, ako vam je sve ovo previše komplikovano, a želite da imate sličnu ogrlicu, obratite mi se preko mejla ili privatnom porukom na društvenim mrežama, pa ćemo se dogovoriti.